Svenskeflukten kan senke leieprisene i Oslo

Utleiebransjen merker at det er mindre press fra svensker på leiemarkedet i Oslo. Konsekvensen kan bli lavere leiepriser og et tyngre marked for utleiere.

MINDRE PRESS: Utleieselskapene merker mindre press fra svenskene nå enn tidligere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Astrid Dalen
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Svenskene forlater Norge for første gang siden tidlig på 2000-tallet. Det merkes i utleiemarkedet i hovedstaden.

– Det som kanskje er den største endringen på leiemarkedet i Oslo, er at når vi spør på overtagelse hvorfor leietager skal flytte ut, så er svaret oftere at de skal flytte hjem til Sverige, forteller daglig leder for utleie i Leiebolig, Ilan Bolstad, og fortsetter:

– Vi tror dette er begynnelsen på en trend som vil utvikle seg i større grad.

– Vanligvis mer aktivitet

Bolstad forteller at det i den perioden vi nå er inne i, vanligvis er mer aktivitet i utleiemarkedet enn de ser nå.

– Vi kan ikke si sikkert at årsaken er at svenskene drar hjem. Det har imidlertid vært snakk om at det har vært flere tusen svensker i Oslo, slik at det vil påvirke markedet om flere av dem nå reiser tilbake, sier Bolstad.

MERKER MINDRE PRESS: Vibecke Lyse Augdal er administrerende direktør i Utleiemegleren Forvaltning.

Foto:

– Hva er konsekvensene av færre svensker på leieboligmarkedet i hovedstaden?

– Enkelt fortalt er det jo slik at dersom tilbudssiden av boliger er økende eller stabil, og etterspørselssiden reduseres, vil det i første omgang påvirke prisene – og vi vil kunne få en prisutflating eller nedgang. Videre vil det kunne ta lengre tid å leie ut, konstaterer Bolstad.

Merker mindre press fra svenskene

Når arbeidsinnvandringen går ned, påvirkes gjerne leiemarkedet, påpeker administrerende direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren Forvaltning.

Hun forteller at det har vært mange svensker på leiemarkedet, spesielt i Oslo, men også i andre byer.

– Disse leier ofte i kort tid og har jobbet her for å tjene penger til studier, reise eller andre formål. Vi merker mindre press fra denne gruppen nå, sier Augdal til E24.

Les også

Hejdå Norge – hallå Sverige! Nå reiser Kajsa og Lukas hjem til Göteborg

Hun påpeker at det er naturlig at mange svenske reiser hjem nå som arbeidsmarkedet i Sverige har bedret seg.

– Unge svensker kommer ofte over for midlertidig jobb og for å oppleve Norge. Når de får jobbmulighet hjemme ser vi at flere velger å flytte tilbake, sier hun.

– Ufortjent dårlig rykte for «partysvensker»

Og det er nettopp det mange nå gjør, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Nettoinnvandringen har gått ned fra 3.332 personer i toppåret 2010 til minus 23 personer i fjor. Bak tallene ligger det at det fortsatt er mange svensker som kommer til Norge, men mange flytter også hjem igjen. Det er også er færre østeuropeere som nå kommer til Norge.

Selv om Bolstads inntrykk er at svenskene som har jobbet i utelivsbransjen har bodd i sentrum, rett og slett for å komme seg hjem på ugunstige tidspunkter, er de fleste svenske arbeiderne økonomiske og vel så gjerne har bosatt seg utenfor sentrum.

– Vi kredittsjekker alle leietagere inkludert svenske statsborgere, sjekker referanser, og majoriteten er veldig gode leietagere. «Partysvenskene» har fått et ufortjent dårlig rykte, slår Bolstad fast.

Noe bedre marked generelt

Generelt har utleiemarkedet bedret seg etter påske, blant annet fordi studentene har begynt å orientere seg i markedet, opplyser Augdal i Utleiemegleren:

– Nå ser tendensen imidlertid ut til å ha stabilisert seg, og det er langt flere på visning nå enn for et par måneder siden.

Les også

Nå reiser svenskene hjem

Hun legger til at det har vært et stort utbud av utleieleiligheter i markedet over tid, noe som har presset prisene noe.

Også hos Leiebolig regner de med at studentene snart begynner å røre på seg for alvor, og at aktiviteten i utleiemarkedet da trolig vil øke noe.

– Men i første og fjerde kvartal, som vanligvis er roligere, ligger det i kortene at vi kommer til å merke mer at vi har færre leietagere å velge mellom, tror Bolstad

Volumet i leiemarkedet har økt stabilt

Tall fra Finn viser at antallet boliger til leie i Oslo har mer enn doblet seg fra april 2011 til april 2016. Vi ser det samme for landet over det hele.

Annonsetype Måned By 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Bolig til leie AprilHele landet 5.0795.8957.9968.73411.20812.164
Bolig til leieAprilBergen226294346325520721
Bolig til leieOslo1.6321.8812.8313.0183.4243.576
Bolig til leieStavanger275235411436661700

PR- og informasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm i Finn påpeker imidlertid at det kan være flere grunner til denne utviklingen:

 • Volumet i leiemarkedet har økt stabilt gjennom flere år, og veksten fra nettopp 2011 kom lenge før det har vært en utvikling som tilsier at arbeidsinnvandrere skulle reise hjem.
 • Det har også vært en økning i markedsandelen i hybelmarkedet de siste årene, noe som kan være med å påvirke resultatene.
 • Finn tror også at det kan være flere enn tidligere som kjøper for utleie, og at det i tillegg kan ha vært en høyere turnover og at det byttes leietagere oftere enn tidligere.

For ordens skyld: Både Finn.no og E24 er Schibsted-eid, sistnevnte gjennom VG. Enkelte E24-ansatte eier aksjer i Schibsted.

Les også

Rekordmange ledige utleieboliger

Les også

Ny statistikk: Kraftig fall i boligsalget

Les også

– Man vil snu seg tilbake og si «2013-2014 – those were the days»

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Bolig
 3. Boligmarkedet
 4. Oljebransjen
 5. Sverige

Flere artikler

 1. Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall

 2. Utleieprisene faller i Oslo

 3. – Vi har aldri vært i nærheten av slike tall

 4. – Forholdet mellom leiepriser og boligpriser har aldri vært større

 5. Tror leieprisene på bolig skal opp