Birkebeinerrittet er langt fra fulltegnet: – Ser ut til at Birken har nådd toppen
Det er påfallende lite rift om Birkebeinerritt-billettene i år. Rundt én million kroner kan glippe i inntekter for Birken AS, som gikk med overskudd i fjor.
Det er nye tider for Birken AS. For få år siden ble startnumrene revet vekk straks de ble lagt ut til salgs, og man kunne finne startnumre ute på svartebørs opp til blodpris.
Nå ligger rundt 70 startnumre til Birkebeinerrittet på billigsalg hos Finn.no med priser ned mot 500 kroner.
Tilsvarende billetter koster 1.080 kroner hos arrangøren Birken AS.
Birken arrangerer for første gang halvritt for å lokke damene
Tror ikke rittet blir utsolgt
De lave prisene i annenhåndsmarkedet er som følger av at rittet langt fra er utsolgt i år. Ni dager før rittet går av stabelen står 2.000 startnumre uten deltager, bekrefter daglig leder Jo Gunnar Ellevold i Birken AS.
– På hovedrittet har vi passert 14.100 deltagere, mens vi i fjor hadde så vidt over 16.000 deltagere. Det renner en del på nå de siste ukene, så jeg regner med på at vi lander på rundt 15.000 deltagere i hovedrittet, sier Ellevold til E24.
Hvis 15.000 i hovedrittet blir fasit, betyr det et bortfall i inntekter på rundt én million kroner for Birkebeinerrittet, og noe reduserte avgifter.
– Vi har lagt til grunn og håpet å få totalt 16.000 deltagere. Nå får vi en nedgang på 1.000, samtidig som vi forsøker å tilpasse oss i forhold til variable utgifter. Det er slik vi balanserer det, sier Ellevold.
Nedgangen i deltagere tilsvarer mellom 6 og 7 prosent fra i fjor, ifølge Ellevold.
– Nå skal man ikke glemme at vi er verdens desidert største sykkelritt. Det er et formidabelt ritt med 20.000 syklister, og en folkefest uten like fra Rena til Lillehammer, skyter han inn.
Johaug overlegen i Birken - men fikk voldsomme smerter ved mål
– Birken har fått en knekk nedover
Det forventede tapet rundt én million beløper seg i tillegg til de 3,6 millionene i tapte inntekter for Birkebeinerrennet i år, hvor Birken i likhet med nå opplevde færre påmeldte enn ventet, ifølge DN.
Doktorgradsstipendiat og forsker i opplevelsesøkonomi ved Aalborg Universitet, Tor Geir Kvinen, opplyser at det stadig kommer frem flere aktører i markedet.
- Det er mye tilbud mange steder og mange aktører på banen. Det klassiske er Birken, Vasa og Marcialonga. Jeg ser at det for første gang ikke ble fulltegnet i løpet av kort tid i forfjor. Det har skjedd noe i markedet. Kortsiktig ser det ut til at Birken har nådd toppen, sier han til E24.
– Mer prestisje
Han er usikker på hva utviklingen kommer av.
- Konkurransen kan være én ting, eller om det rett og slett er en dalende trend på at konkurranseritt og renn ikke er like populært som tidligere. Det er veldig mange aktører på markedet, og Birken ser ut til å ha nådd peaken. Marcialonga er rimelig fulltegnet hver eneste år. Hva de gjør som klarer å holde full påmelding hver eneste år, er ikke godt å si. Birken har fått en knekk nedover.
Mange bedrifter med Birken-lag: - Det å samle ansatte kan være gunstig, men må ikke overdrives
I tillegg stiger ekstremprestasjonsarrangement som Ironman og NM i triatlon i popularitet.
- Det er blitt ganske ekstremt når 30-, 40- og 50-åringer driver konkurranse på det nivået. Tidligere var det en kamp i forhold til seg selv. Nå er det en kamp om å nå opp i resultatlisten. Tidligere kalte man det turrenn, nå er det ekstremrenn. Den utviklingen ser man tilbake fra 70-tallet. Det er mer prestisje. Før var det en aktivisering av tur og trening. Nøkkelordet nå er mer konkurranse.
Møt Solfrid og Thorbjørn – Paret med 113 Birken-merker til sammen
– Kvitt de ubehagelige folkene i VIP-baren
Førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen mener den fallende deltagerandelen stemmer med hans forståelse av at Birken har vært del av en motebølge.
– Det er den litt ubønnhørlige syklusen hvor det som er populært blir upopulært. Næringslivstoppene vil ikke gå med for mange som later som de er næringslivstopper. Men det kan gjøre at Birken kan framstå mer folkelig, sier han til E24.
– Det har skjedd to ting. Det ene er at det har blitt kommersialisert ved at sponsorer er så tydelig, og det andre er oppmerksomhet som en del av finanskjendisstoff. Det har tatt vekk det mer folkelige preget.
– I stedet for et årlig ritual for folk i omegn og lærere fra hele Østlandet, så har det blitt en manndomsprøve for ledere og strebere.
Han synes likevel deltagertallet er så høyt at det er liten grunn for bekymring for Birken AS.
– De er bare kvitt de litt ubehagelige folkene som står i VIP-baren. Det er større sannsynlighet de klarer å få 15.00 hvert år om de ikke føler seg som kulisser for de 500 i VIP-baren, sier han spøkefullt.
Taper penger i konkurranse om syklistene
Til tross for dalende popularitet viser ikke årsregnskapet for 2014 sviktende tall.
Birken AS hadde 91,8 millioner i driftsinntekter i fjor, hvorav 72 millioner kom fra arrangementene. På bunnlinjen satt selskapet igjen med 10,5 millioner kroner, som ble skutt rett inn i egenkapitalen som nå teller 11,4 millioner.
Selskapet erkjenner i årsrapporten at konkurransen er tøff fra andre idrettsarrangement. De skriver i årsrapporten at arrangementene har vært i en høykonjunktur i flere år.
«Vi legger til grunn for 2015 et noe lavere deltagerantall. Vi skal fortsette å arrangere gode renn, ritt og løp for våre deltagere. Det forventes en liten nedgang i resultatgrad for 2015. [ ...] Selskapets likviditet er god, og vil fortsatt være det til tross for en nedgang i omsetning for 2015.»
– Første gangen jeg gikk Birken var det på treski
– Én til to prosent av deltagerne er næringslivstopper
Ellevold forteller at det løper en markedsrisiko med skiftende trender innen breddeidrett.
– Det er 20 år siden vi startet Birken, og da var det nesten ingen andre ritt. Tilbudet er blitt mye større, og det gleder også jeg som er glad i ritt. Mange ritt betyr et større tilbud, og det er en del av dem som har syklet Birken mange ganger som vurderer å prøve noe annet. Det er helt naturlig, sier Ellevold.
– Er næringslivsmedias dekning av Birken med stor oppmerksomhet rettet mot næringslivsprofiler med på å bidra til nedgangen?
– Jeg begynte her i fjor, rett etter Birkebeinerrennet ble avlyst. Da hadde jeg en opplevelse av at avlysningen ble dekket og profilert på topper og eliteutøvere. Det siste trekvart året er oppmerksomheten i større grad rettet mot vanlige folk, sier Ellevold.
– Det er mellom én til to prosent av deltagerne våre som kan kalle seg næringslivstopper. Det er ikke hoveddelen.
E24 er eid av VG, som er et mediehus i Schibsted-konsernet. Finn.no er også eid av Schibsted.