– I år er et bra år for norgesferie

Den siste uken har svekkelse av kronen gjort nordmenns utenlandsferie dyrere. Og trenden vil fortsette, tror ekspert.

Publisert:

Kronen svekker seg på bred basis idet den norske fellesferien er én måned unna. Dette betyr mindre for pengene når nordmenn på reise i utlandet skal betale for hotell, mat og suvenirer.

– Den ølen man tok på stranden i Spania i fjor, er dyrere i år. Det må man være bevisst, eksemplifiserer forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea overfor E24.

Kronesvekkelsen ser du i kartet over. Den siste måneden er det svært få land som relativt sett har blitt billigere for norske reisende, og flesteparten av disse er ikke typiske turistmål:

Russland, Iran, Tanzania, Sør-Afrika, Colombia og New Zealand.

Unntaket er kanskje enkelte av de sørøstasiatiske landene, nærmere bestemt Vietnam og Indonesia, men ingen av de nevnte landene kan sies å være typiske sommerferiedestinasjoner for nordmenn.

Se hele kartet med ferieindeks her!

– Sett opp budsjett

Reitan mener dermed at det er ekstra viktig at nordmenn i år planlegger forbruket på ferieturen.

– Man bør sjekke kronekursen før man drar, slik at man har en klar oppfatning av hvor mye man får igjen for pengene. Når kronen er så svak er det ekstra viktig at man setter opp et feriebudsjett. Da vet man hvor mye lommeboken tåler av daglig forbruk, sier hun.

Tross kronefallet har nordmenn solid kjøpekraft, og ifølge Reitan reiser nordmenn gjerne til utlandet uansett. Men det kan være verdt å være bevisst på reisemålet.

– USA har blitt 30 prosent dyrere på et år, og da er det kanskje flere som utsetter USA-turen og velger andre reisemål. Og i år er absolutt et bra år for å realisere norgesferien, sier hun.

Trangere tider og lavere rente

Senest fredag kom det nyheter som førte til relativt betydelig svekkelse av den norske kronen. Da ble resultatene fra Regionalt nettverk sluppet.

Undersøkelsen, Norges Banks spørrerunde hos norske 325 bedrifter, bekrefter at den norske økonomien er inne i en tøff periode. Bedriftene venter fortsatt svak vekst de neste seks månedene, og ser også for seg at den oljedrevne nedturen i norsk økonomi vil vedvare.

Kombinert med svake industritall fra Statistisk sentralbyrå peker dette mot minst et rentekutt fra sentralbanken, og dette «prises inn» i kronekursen. Årsaken er at rentenivået påvirker avkastningen i norske kroner. En lavere rente fører dermed til lavere etterspørsel etter kronen.

I tillegg til dette har euroen styrket seg den siste tiden, som følge av renteoppgang i Europa. Dette gjør det også dyrere for nordmenn å kjøpe varer og tjenester i euro – eksempelvis på på ferie.

Ser euroen i ni kroner

Når vil det så snu?

Ikke med det aller første, ifølge sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i makrofondet Nordkinn Asset Management.

– Det vil bli store bevegelser. Euroen kan fort komme til å koste ni kroner i løpet av kort tid, sier Wilhelmsen.

Han mener at uroen i den norske valutaen vil vedvare minst frem til det neste rentemøtet i Norges Bank, som avholdes den 18. juni.

Wilhelmsen tror imidlertid at kronesvekkelsen til slutt vil bremse opp, og ser ikke for seg at den skal falle noe særlig under ni kroner.

– Rapporten viser at bedriftene venter bråbrems, full stopp i norsk økonomi. Nå skjønner markedet at rentekuttet kommer, og kuttet er nå priset inn i kronekursen, sier han, i et intervju gjort med E24 fredag.

Her kan du lese mer om