Onsdag kommer boligfasiten for juli: – Jeg tror dessverre vi får ny rekord

I forkant av onsdagens boligfasit kommer meldinger om en Oslo-prisvekst vi aldri før har sett maken til i den «sovende» sommermåneden.

VENTER JULI-REKORD: Boligprisene i Oslo har allerede en årsvekst på 13,4 prosent. Nå tror meglere på tidens sterkeste juli-prisvekst. Her fra Aker Brygge og Tjuvholmen.
Publisert: Publisert:

Boligmarkedet i juli skal ha lav aktivitet. Det skal ha kjøpere og selgere som stikker på ferie. Og det skal ha flat eller synkende prisutvikling for objektene som selges. Det forteller historien oss.

Selv ikke prispresseren Oslo er særlig til unntak. I fjor steg prisene med moderate 0,2 prosent i juli. Året før økte de en halv prosent, og i 2013 sank prisene faktisk med 0,7 prosent.

Men nå kommer tegn på at meglerbransjens neste boligfasit – som legges frem når klokken slår 11.15 onsdag – vil vise den sterkeste julimåneden noensinne i hovedstaden.

Steg 5,9 prosent

SER JULI-REKORD: Adm. dir. Grethe Meier i Privatmegleren.

Oslo-meglere har overfor E24 allerede spådd en rekordhet boligsommer basert på sine egne salg.

Mandag kom statistikk som i alle fall gir dem delvis rett:

Boliger i Obos-tilknyttede borettslag opplevde en enorm prisøkning på 5,9 prosent i Oslo, kun i juli.

– Nå må vi ikke glemme at Obos er en mindre aktør, og tallene deres kan svinge mye, sier direktør Grethe Meier i Privatmegleren til E24.

Ser ny juli-rekord

Men selv om den altomfattende fasiten fra meglerbransjen kun skulle vise en tredjedel av veksten Obos melder om, vil det være historisk sterkt.

Det fremgår av juli-tall Eiendom Norge har hentet frem for E24.

– Siden vi begynte målingene i 2003, er den høyeste oppgangen vi har registrert i Oslo på 1,2 prosent. Det skjedde i 2004 og i 2006, sier administrerende direktør Christian Dreyer.

– Kan vi få ny rekord nå?

– Det er mange som venter en rekordsterk juli-oppgang i år. Vi gikk inn i måneden med tilbudsetterslep, og mange som startet boligjakten denne våren har fortsatt ikke kjøpt.

HAR FASITEN: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer legger frem boligstatistikken for juli onsdag.

– Jeg tror vi slår den nå. Jeg tror dessverre vi får ny rekord, sier Privatmegleren-sjef Meier.

– Dessverre?

– Ja. Det er ingen som er tjent med en slik boligprisutvikling. Det er ikke et sunt marked.

Les også

Frykter tomme leiligheter vil gi boligprisspiral

Boligtoppen ser flere spekulanter i Oslo. Hun sier byen er i ferd med å utvikle seg til «investors marked».

– De gidder ikke engang å leie ut, fordi avkastningen er så høy. Det er ikke utviklingen vi ønsker i Oslo. Det tror jeg heller ikke politikerne ønsker, selv om de ikke gjør en skit.

Hun venter seg en juli-prisvekst i Oslo på inntil to prosent, og minimum én.

Les også

Her endres lånekravene med boligprisene

Opptil 100 på sommervisning

– Bakgrunnen er at det er veldig lite boliger i markedet, og meglerne våre rapporterer om sterk kniving om boligene som ligger ute. Det kan være over 100 på visning. Det er ikke normalt, for å si det mildt, sier Meier.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom ser også et unormalt sterkt marked. Som Meier forteller han om inntil 100 på visning – da for de små, sentrumsnære leilighetene.

– Alle de som har tapt budrunder gjennom våren, fortsetter nå boligjakten. Vi ser dessuten mange eksempler på studenter som går sammen med foreldrene sine og kjøper leilighet fremfor å leie, sier Halvorsen til E24.

100 PÅ VISNING: Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom forteller om uvanlig hete juli-tilstander i Oslo.

DNB Eiendom står for cirka 20 prosent av omsetningene i Oslo-markedet. Basert på meglerkjedens egne juli-salg føler Halvorsen seg overbevist om en sterk juli-prisoppgang. Han tipper selv rundt én prosent.

– Vi har vært bevisste på å prise boligene tilsvarende nylige salgspriser i samme område, men likevel ser vi at de går over prisantydning. Det betyr prisvekst – selv om jeg ikke tror den blir på langt nær så voldsom som hos Obos, sier Halvorsen.

Slik er Obos-prisene mot meglersnittet

Mandag ble det meldt om 5,9 prosents prisøkning for Obos-tilknyttede borettslagsleiligheter.

Siden statistikken er basert på et mye mindre utvalg enn den brede boligstatistikken Eiendom Norge presenterer, er tallene usikre.

Slik har Obos-prisutviklingen stått seg mot Eiendom Norge-statistikken (alle bruktboligsalg) de siste månedene i Oslo:

April: Obos -0,9, Eiendom Norge +2,0 prosent

Mai: Obos +1,0 prosent, Eiendom Norge +2,2 prosent

Juni: Obos +2,3 prosent, Eiendom Norge +1,3 prosent

Juli: Obos +5,9 prosent, Eiendom Norge ??? (fasit klokken 11.15 onsdag)

Les også

Her endres lånekravene med boligprisene

Les også

Rift om fjellhyttene

Les også

På jakt etter Oslo-leilighet under to millioner? Det er bare 19 av dem

Publisert: