Nå kommer skattepengene

De to neste ukene vil nesten ni av ti som har skattepenger til gode, få disse utbetalt.

MILLIARDUTBETALING: I april kontrollerte og leverte de aller fleste sine personlige selvangivelser. I disse dager kommer det endelige oppgjøret.
  • Christian Høie Lie
Publisert:

– 85 prosent får varsel i dag eller i morgen, sier Ernst Arne Larsen i Skatteetaten til E24.

Så får du en melding fra Skatteetaten om at oppgjøret er klart, kan du vente deg utbetaling i løpet av neste uke eller uken etter.

De resterende 15 prosent av befolkningen som ikke får varsel fra Skatteetaten de nærmeste dagene, må belage seg på å vente litt lenger for å få sitt skatteoppgjør. Larsen trekker frem to årsaker til dette.

­– Tre prosent velger fortsatt å levere selvangivelsen på papir. Videre gjelder senere oppgjør de skatteytere som er gift med en næringsdrivende eller har kompliserte ligninger. Da vil du ikke få skatteoppgjøret før tidligst i august, sier Larsen til E24.

Fornuftige skattebetalere

Sparebank1 Gruppen har gjort en undersøkelse som viser at de som eventuelt måtte få igjen penger på skatten, forventer å bruke disse på hovedsakelig sparing.

Å betale ned gjeld er også et populært valg, som mer enn 20 prosent ville valgt dersom de hadde hatt mulighet. Dette er også helt i tråd med hva bankens forbrukerøkonom Magne Gundersen anbefaler.

– Er du heldig å få igjen på skatt og feriepenger, har du mulighet for å gjøre ting i økonomien som du kanskje ikke har hatt mulighet for tidligere. Eksempelvis å bli kvitt kredittkortgjelden fra juleshoppingen, sier han til E24.

– Fyll opp BSU-kontoen

Gundersen anbefaler også de som føler at jobben er utrygg om å sette penger til side.

– Sett av noen ekstra kroner mens du har mulighet, sier han.

For unge under 34 år, anbefaler Gundersen å fylle opp BSU-konoten. Grensen for slik sparing er i øyeblikket 25.000 kroner i året og gir skattefradrag på inntil 5.000 kroner. Samtidig får man en veldig god rente.

­– Ferie- og skattepengene er ofte penger som kommer litt uventet. Dette er en fin anledning for å fylle opp BSU-kontoen. Å bygge opp ekstra egenkapital er svært viktig i en tid hvor Finansdepartementet har strammet ytterligere til utlånskravene til bankene. Snarveien til den første boligen er å spare maksimalt.

SOM ANBEFALT: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 mener folk bruker skattepengene i tråd med hans råd.
Les også

Tilleggsskatten kan vente deg om du ikke sjekket selvangivelsen

Les også

Skatteeksperter måtte svare på spørsmål om casino og fertilitet

Les også

Dette blir din nye avgiftshverdag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Selvangivelsen
  3. Skatteetaten
  4. BSU (Boligsparing for ungdom)

Flere artikler

  1. Nå kommer skattepengene. Pass deg for renten!

  2. Undersøkelse: Over en halv million nordmenn gjør skattetabbe

  3. - Lavere lånerente har gitt mange høyere restskatt

  4. Skattebetalere i Norge bruker lite tid på tallene

  5. Studie viser at nordmenn ønsker å spare mer