Solid boligprisoppgang i mars

Boligprisene gikk opp med 1,2 prosent i mars, justert for sesongvariasjoner.

Publisert:

Mars måned ble en sterk måned på boligmarkedet, etter en svak februarmåned. Boligprisene steg med 1,2 prosent, korrigert for sesongvariasjoner.

Det viser statistikk fra Eiendomsverdi, Finn.no og Eiendom Norge, som ble presentert tirsdag formiddag presentert av administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Nominelt steg prisene med 1,9 prosent.

Boligprisene er nå 5,6 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

– Korreksjon etter februar

– Vi ser en korreksjon av en svak februarmåned, men tallene viser også at det er et solid boligmarked i Norge fortsatt, sier Dreyer.

Han gjør oppmerksom på at det man skal være varsom med å konkludere om utviklingen i mars, siden det ble betydelig færre salgsdager grunnet at påsken i sin helhet havnet i mars.

– Dette er den sterkeste sesongkorrigerte veksten på flere år, sier Dreyer.

Oppgang i alle regioner

Det har vært oppgang i alle regioner i mars måned, inkludert Rogaland, som har lagt flere svake måneder bak seg.

Den største oppgangen finner vi i Hamar og Tønsberg, hvor det var boligprisøkning på henholdsvis 2,5 prosent og 2,4 prosent. Svakest utvikling var det i Stavanger (0,4 prosent) og Sandnes (0,8).

Antall solgte boliger har gått ned med 25,6 prosent sammenlignet med mars i fjor, men den lavere aktiviteten skyldes i alle hovedsak påsken.

– Mars fikk all negativ effekt i volumene på grunn av påsken. I fjor spredte påskeeffekten seg på både mars og april, forteller Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 37 dager å selge en bolig, mot 35 dager i mars 2015.

Nedgang i 2014 og 2015

De to foregående årene har det vært en veldig svak oppgang i mars, mens det var en nedgang på 0,2 prosent i 2013.

Forrige måned falt prisene med 0,2 prosent, justert for sesongvariasjoner. Det gjorde at februar 2016 ble den svakeste på ti år, ifølge NTB.

Les også

Du kan få dyrere boliglån tross rentekutt

VARIASJON: De siste månedene har det vært store regionale forskjeller, og Oslo og omegn er blant områdene hvor det har vært boligprisvekst.

Vårslippet har startet

Etter påske kommer tradisjonelt det som kalles «vårslippet» i norsk boligmarked, hvor volumet av boliger for salg vanligvis får en kraftig økning. Selv om årets påske var tidlig, mener markedsdirektør i Krogsveen at det ikke er noen tvil om at årets «vårslipp» er i gang.

– På grunn av den tidlige påsken, er det imidlertid grunn til å tro at spredningen blir litt større utover våren, uttalte direktør for marked og kommunikasjon i Krogsveen, Karsten Onsrud, til E24 denne uken.

Også Dreyer bekrefter at det er en økning i antall boliger til salgs etter påske.

– Men det er ikke det store hoppet som det ofte er etter påsken.

Les også

Her er det blitt solgt leiligheter for 5 mrd. siden 2009

Publisert:

Her kan du lese mer om