Her finner du de billigste og dyreste fjellhyttene

Prisene på fjellhytter stiger noen steder, men synker andre.

  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Fjellhytte. Over 144.000 nordmenn går med planer om å kjøpe seg en fritidsbolig i løpet av 2014. En ny rapport fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) viser at prisen på fjellhytter har sunket 0,7 prosent fra i fjor.

Det har det siste året blitt solgt 2 398 fritidsboliger på fjellet, og den typiske hytta kostet 1 450 000 kroner. Prisene på fjellhytter har steget mye siden 2004, før de gikk svakt tilbake fra 2012.

- Markedet virker veldig stabilt. Det er relativt stabilt både i volum og prisutvikling, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eff.

- Mye av grunnen til denne stabiliteten er nok at nesten ingen kjøper fritidsbolig på spekulasjon, men fordi de vil ha en hytte over mange år. Det er trygt å gå inn i markedet, men samtidig ville jeg ikke solgt hytta for å tjene penger nå.

Skal jeg låne penger til hytte eller bruke oppsparte midler?

Store forskjeller. Det er imidlertid store prisforskjeller rundt om i landet, og du kan fortsatt finne hytter til rundt 700.000.

Sirdal er de aller dyreste området å kjøpe seg en fjellhytte i. Her ligger prisen for en hytte i midtsjiktet på 2,8 millioner kroner, noe som er en økning fra fjorårets 2 320 000 kroner. Tett etter følger Hemsedal og Hol, begge med en medianpris på 2,5 millioner.

- Sirdal har økt mest, og dette kan være tilfeldig og korrigere seg neste år. Samtidig ligger Sirdal nærme Stavanger, og vi ser jo at boligmarkedet her peker i samme retning, sier Dreyer.

Finn din drømmehytte

Helt i den andre skalaen finner du Gol med en medianpris på 712.500. Også i Etnedal og på Ringerike kan du finne rimelige fjellhytter, hvor prisene ligger på henholdsvis 750.000 og 720.000. Medianprisen på en fjellhytte i Etnedal var i fjor 880 000, og har altså sunket med godt over 150 000.

- Tallene er ikke overraskende. Når det er sagt avhenger variasjonene i pris veldig av hvilke hytter som legges ut for salg, og dette kan svinge veldig fra år til år, sier Dreyer.

Han forteller at hyttemarkedet har hatt en flat utvikling i mange år, og er betydelig mer stabilt enn sjøhyttemarkedet og boligmarkedet.

- Det virker mer forutsigbart i forhold til salg og kjøp, og det har nok noe med at en hytte en noe du verken må ha eller må selge, sier Dreyer.

Det tar i snitt 124 dager å få solgt en fjellhytte i Norge, noe som er en økning fra fjorårets 108 dager.

Det er fritidsboligene i nærheten av langsrennsløypene som har sunket mest i pris, mens prisen for hytter tilknyttet alpinanlegg er uforandret.

- Dette med aplin og langrenn er noe vi ikke har sett på tdiligere, så det blir spennende å følge med framover. Alpin var jo veldig populære i en periode på begynnelsen av 2000-tallet, mens langrenn har vært veldig i vinden etter finanskrisa. I tillegg var det en del ferdige hytter som ikke ble solgt ved alpinalegg rette etter finansnkrisa, sier Dreyer.

– Hyttekjøperne er ikke de samme som drar på harryhandel

Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Populært i Trysil. Av de 2 398 fritidsboligene på fjellet som har blitt solgt det siste året er det i Trysil det har blitt solgt flest. 144 fjellhytter ble solgt i her, mens bare 28 hytter ble solgt i Vestre Slidre.

Per 20. februar 2014 var det også Trysil som hadde det største antallet hytter ute til salgs - det er nesten 200 ulike fjellfritidsboliger å velge mellom.

- Trysil er det største hytteområdet i Norge. Det er snøsikkert, og det er en stor variasjon i type hytter der. Medianprisen her ligger vesentlig lavere enn for eksempel i Sirdal, og det er fordi du finner både billige og dyre hytter her, sier Dreyer.

Trysil og Ringsaker har hatt en marginal nedgang i salgsvolumet siste året, mens hyttesalget har nådd rekordhøyder i Hol.

Voss er kommunen hvor det i løpet av det siste året har gått rasket å selge en fjellhytte. I snitt har hyttene har ligget ute i 41 dager før de ble salgt. I Bykle kommune tar det derimot hele 243 dager å selge hytt.

Fjellhyttemarkedet starter som regel i oktober og slutter rundt påsketider, og vi nærmer oss nå innspurten.

- Dette året har det vært såpass snøfattig i de store byene at vi har sett veldig høy interesse i januar og februar, sier Dreyer.

Unngå søskenkrangel om familiehytta

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Folk setter fortsatt pris på tradisjonelle hytter og dugnadsånd

  2. 280.000 nordmenn vurderer fjellhytte: Finn din drømmehytte

  3. Stor oversikt: 10 hytter til under 2 millioner: – Nå kan du gjøre et godt hyttekjøp

  4. Fjellhytter ble 5,4 prosent dyrere i 2017

  5. Fjellhyttesalget tar av