BN Bank-sjef: - Bankene selger fastrente-avtaler på feil premisser

Det er «fastrentekrig» mellom de største bankene. Sjefen i BN Bank ber folk tenke seg om, og advarer mot at du kan bli sittende med svarte-Per om du slår til på storbankenes tilbud.

KUTTET UT TREÅRSAVTALER: Administrerende direktør Gunnar Hovland forteller at BN Bank har kuttet ut treårs fastrenteavtaler på grunn av forholdene i rentemarkedet.

Frode Hansen
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

De siste ukene og dagene har landets største banker yppet til krig – nærmere bestemt fastrentekrig.

For et par uker siden satte Norges største bank DNB ned sin rente til 1,99 prosent (nominelt) for sine unge boliglånskunder. Tirsdag svarte Nordea ved å sette ned sin laveste fastrente til 1,95 prosent (nominelt) – for så DNB svarte med å justere ned igjen de også, til de samme 1,95 prosent som Nordea.

Les denne fra VG: Bankenes fastrentekrig

Også en rekke andre banker har kuttet fastrenten den siste tiden.

Som hovedregel form alle disse tilbudene: De laveste fastrentene blir gitt hvis du binder renten i tre år.

Dette går nå administrerende direktør i BN Bank, Gunnar Hovland, ut og kritiserer.

Han advarer mot at styringsrenten fra Norges Bank med all sannsynlighet skal kuttes, og at rentene dermed vil kunne bli enda lavere fremover:

– Bankene selger inn fastrenteavtalene som en forsikring mot renteheving de neste tre årene. I og med at nær alle sjeføkonomer i norske banker er enige om at renten kommer til å bli lav eller fallende fremover, mener jeg at dette produktet selges inn på feil premisser, slår Hovland fast overfor E24.

Les også

10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars

Har kuttet treårsavtaler

Han peker på at det er forventet at sentralbanksjefen kommer til å kutte styringsrenten på neste rentemøte, den 17. mars, og mange forventer ytterligere rentekutt fremover.

Dette betyr at veldig mange bankkunder sannsynligvis kan få en flytende rente på under 1,99 prosent.

– Her i BN Bank tenker vi at på tre års horisont vil flytende rente bli mest gunstig for kundene slik markedet er nå, sier Hovland, og peker på at BN Bank ikke lenger tilbyr tre års fastrenteavtaler inntil markedet endrer seg og gjør det mer riktig å binde renten.

Hovland understreker samtidig at det fortsatt kan være fornuftig å binde renten for fem eller ti år, dersom en vil forsikre seg mot store svingninger i lånekostnadene på lang sikt.

– Da har forsikringen dermed mye mer for seg. En må imidlertid være alltid være bevisst på at rentebinding er en forsikring mot svingninger i renten, sier Hovland.

Du får svar på alt du lurer på om rentebinding versus flytende rente i denne saken.

Les også

DNB taper markedsandeler på private utlån

– Fastrentekunder betaler 20.000 for mye

BN Bank-sjefen minner også om at forsikringer som regel koster penger, og at det er svært få eksempler på at kunder har tjent på rentebinding.

Kommunikasjonssjef i Danske Bank, Stian Arnesen.

Danske Bank

– Vi hadde tilsvarende fastrentekrig også for ett års tid siden, da flere banker tilbød sine kunder en rente på 2,99 prosent, hvis de bandt renten i tre år, sier Hovland, og fortsetter:

– En fastrente på 2,99 ble sett på som veldig billig den gang. I dag sitter det imidlertid trolig en del kunder som bandt renten for tre år, og angrer på at de ikke beholdt den flytende renten. Treårsavtalen har nemlig ført til at de betaler 20.000 kroner for mye i året på ett gjennomsnittlig to millioners lån, sier Hovland.

BN-banksjefen understreker at det ikke er noe problem at det er hard konkurranse mellom bankene, og at kundene som følge av det får en lavere pris.

– Poenget mitt er imidlertid at treårsavtalen selges på feil premisser.

Les også

Tre grunner til at du bør ringe banken din og be om lavere rente

– Kundene må selv få bestemme

Christian Steffensen, pressesjef i Nordea Norge.

Nordea

Danske Bank mener kundene selv bør få bestemme hvilket lån de ønsker ut ifra sin egen økonomiske situasjon.

– Ønsker de en økonomisk trygghet og forutsigbarhet kan fastrente på hele eller deler av lånet i 3,5 eller 10 år være en løsning. Et ønske om å «slå» markedet (den flytende renten) bør ikke være den primære driveren for å velge fastrenten, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen, og legger til:

– BN Banks medieutspill kan tyde på at de ikke deler dette synet og dermed ikke ønsker å gi sine kunder denne valgfriheten. Det må stå for deres regning.

Nordea oppgir at de har senket prisen på fastrenter fordi det er mulig i lys av utviklingen i markedsprisen.

– Om kunder ønsker flytende eller fast rente må de imidlertid bestemme selv. At fastrentene nå er priset lavere enn flytende rente, er et uttrykk for en forventning om at rentene skal falle i tiden fremover. Men det er vanskelig å spå fremtiden, også i forhold til renteutviklingen, sier pressesjef Christian Steffensen.

Les også

DNB-topp tror på lav rente i ti år

– Tar ikke kritikken helt seriøst

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.

DNB

Det er veldig spesielt å bli kritisert for å presse renten ned, mener informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld:

– Det er nesten så jeg ikke tar kritikken helt seriøst, sier Westerveld, og fortsetter:

Les også

Er det lurt å binde renten på boliglånet til rekordlave fastrenter?

– Det har ikke vært sånn fra DNBs side at vi anbefaler fastrente til alle, og bankene anbefaler ikke folk å velge fastrentelån for å tjene penger på det. Fastrentelån velger man for å forsikre seg mot uforutsigbarhet, slår Westerveld fast.

Han legger til at nedsiden ved å velge fastrenten nå er lav, og at for dem som ønsker forutsigbarhet, er fastrente det riktige.

Les også

Dette sier konkurrentene om DNBs rentekutt

– Bygget profil på å kritisere konkurrenter

– Vi kan hverken kommentere eller spå om renteutviklingen, så den vurderingen må forbrukerne selv gjøre, sier Westerveld, og avslutter med en kraftsalve i retning BN Bank:

– Først kritiserer de oss for å ha for høye renter, så er problemet at vi har for lave renter. BN Bank har bygget sin profil på å kritisere konkurrentene.

Gunnar Hovland har følgende svar til DNBs utblåsning:

– Vårt poeng er kun å påpeke at det er svært få tilfeller der kunder har tjent på fastrenteavtaler. De må som hovedregel betale en ganske saftig forsikringspremie, sier Hovland, og gjentar sitt poeng om at fem-ti års binding kan være fornuftig.

– Vi ønsker bare å gjøre kundene bevisst på disse forholdene før de tar sine valg. At DNB oppfatter det som kritikk får stå for deres regning.

Les også

Nordea lokker med «historisk lav» fastrente

Les også

Dette sier konkurrentene om DNBs rentekutt

Les også

Nå kutter DNB sin beste fastrente til under 2 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Nordea
  3. DNB

Flere artikler

  1. Ingen av disse har bundet renten

  2. Nordea lokker med «historisk lav» fastrente

  3. – Vi vurderer konkurransesituasjonen

  4. Rentenestor om å binde renten: – Ikke så mye galt du kan gjøre nå

  5. – Nå er det gratis å binde renten