Nordmenns feriebudsjett i 2016 vekker bekymring
Ekspertene varsler nye dypdykk for oljeprisen, triste lønnsoppgjør og flere arbeidsledige i 2016. Imens styrer Ola og Kari Nordman mot tidens høyeste ferieforbruk.
VIL BRUKE REKORDMYE PÅ DETTE: Nordmenns har aldri før planlagt å legge like mye penger i ferie enn nå, viser Virke-tall. Her fra et hotellbasseng på Tenerife.
Det får sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til å reagere.
– Jeg har lenge vært bekymret for at folk tar for lett på dette. Det er all grunn til å be folk roe ned feriebudsjettene sine nå, særlig i utlandet. Kronesvekkelsen gjør at ferien fort blir dyrere enn du hadde trodd, sier han til E24.
Ekspertene tror oljekrisen vil prege ditt liv på en rekke områder i år. Blant stikkordene er nye investeringskutt, utsikter til økt arbeidsledighet, og en prisvekst som trolig fjerner alt håp om reallønnsvekst.
Nordmenn brukte mer på charter i 2015
Varsler enorm forbruksøkning
Ja, det er tristere tider for Norge.
Men neimen om nordmenn lar det ødelegge ferien: Oppsiktsvekkende Virke-tall viser at «nedgangsåret» 2016 faktisk kan bli tidenes beste inntjeningssår for reisebransjen.
I snitt planlegger norske husstander å bruke 45.800 kroner på ferie i år, viser den ferske Virke-undersøkelsen hvor 1.900 husstander ble spurt.
Det er en enorm økning på 23 prosent fra 2015, hvor hver husstand anslo 38.200 i gjennomsnittlig feriebudsjett.
Det er også «all time high» – ikke i noe tidligere år Virke registrert at vi varsler like stort ferieforbruk som nå.
Reiselivsekspert om Tyrkia-terroren: – Mange vil nok avbestille ferien
Har solgt 26 prosent flere sommerreiser
Mens noen lar seg bekymre, kan charterselskapene smile over den planlagte pengebruken. PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving sier Virke-tallene stemmer overens med deres egne.
– I reisene vi har solgt fra romjulen til nå, ser vi at folk har betalt seks prosent mer i snitt. De kjøper med andre ord dyrere reiser, sier hun til E24.
PR-ansvarlig Elisabeth Vonstett-Larsen i Ving.
Ving har også en oppgang i sommersalget på hele 26 prosent fra i fjor.
– Det tyder på at det blir et flott reiseår fra bransjen vår.
– Bekymringsmeldingene for den norske økonomien har jo ikke stanset. Har budskapet begynt å prelle av på nordmenn?
– Vi må ikke glemme at det rammer en liten del av befolkningen. Jeg pleier å si at så lenge du beholder jobben, kona og huset, så har du det veldig bra. Og renten er rekordlav, påpeker Larsen-Vonstett.
Reiselivsekspert om Tyrkia-terroren: – Mange vil nok avbestille ferien
Virke-direktør i Reise Utland Sverre McSeveny-Åril.
– Visste ikke hvor det endte
Virkes direktør for utenlandsreiser, Sverre McSeveny-Åril, tror mange nordmenn som først lot seg skremme da oljekrisen var fersk, nå åpner lommebøkene etter å ha erfart at de tross alt ikke er rammet.
– I fjor hadde nedgangstidene startet, og mange var usikre på hvor det kom til å ende. Ett år senere har de fleste nordmenn sett at kjøpekraften er opprettholdt. Dermed går feriebudsjettet tilbake på toppnivå, sier Virke-sjefen til E24.
Saken fortsetter.
BEKYMRET: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.
– Skrell feriebudsjettet og spis Grandiosa
Men tallene vekker ingen begeistring hos Eika-sjeføkonomen – selv om han kan forstå hvordan nordmenn tenker.
– Ja, folk flest har merket lite til oljenedturen. Men vi har i vente strammere statsbudsjetter, som følge av bortfall av oljeinntekter og sterkt økende utgifter for flyktninger.
– I tillegg kommer lave lønnstillegg i en situasjon hvor prisstigningen er høy, sier Andreassen, og viser til at nordmenn dermed ikke kan vente seg mer å rutte med.
Han ber oss være varsomme.
– Jeg vil anbefale folk å holde litt igjen nå. Det er mange grep nordmenn kan gjøre for å møte den nye æraen: Spis en Grandiosa i stedet for å spise ute på restaurant, skrell gavebudsjettet, og bruk mindre penger på ferie, råder han.