400.000 gjør ugunstige feriekjøp

Rundt 400.000 norske menn og kvinner vil i sommer komme hjem fra utenlandsferie med nyinnkjøpt forbrukerelektronikk. Det de fleste ikke vet, er at det er minimalt å spare.

Det trenger ikke være mye å spare på å handle elektronikk i utlandet. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert:

Dette kommer frem i en fersk prisundersøkelse Dine Penger har utført.

Handler i god tro

Antagelsene om at det er penger å spare er sterk. Omtrent halvparten av de spurte tror det er billigere å handle i utlandet enn i Norge, og de regner med å spare mellom 5 - 40 prosent på tilsvarende produkt i Norge. Det er særlig på videokamera, spillkonsoller, kompaktkamera og speilrefleks vi tror vi kan gjøre de store feriekuppene, ifølge en undersøkelse analyseselskapet Opinion gjorde nylig.
Det er helst kvinner som planlegger hva de skal shoppe i utlandet. Faktisk dobbelt så mange kvinner som menn. Hele 30 prosent av kvinner som skal på ferie utenlands, har planlagt innkjøpene. Undersøkelsen viser likevel at menn er mer optimistiske, mens kvinner er mer realister på prisbesparelser.

LES OGSÅ:

Tre av fire handler på nett.

Kamera mest populært

Kompaktkamera og speilrefleks står øverst på listen, tett etterfulgt av GPS, videokamera og Mp3-spiller. Dette er produkter som tar liten plass i kofferten, og som er enkle å transportere med seg hjem.

Prissammenligning

:

Alle priser er snitt av de fem billigste av fem nettaktører i hvert land. Alle priser er i NOK. Prisene endres fortløpende. Undersøkelsen er gjort i uke 25, av Dine Penger.

Undersøkelsen viser at det

er

mulig å finne rimeligere produkter i utlandet. Vel å merke hvis man handler på utenlandske netthandler. Men ettersom ferieoppholdet ofte er av kort varighet, må det antas at ferierende handler i de tradisjonelle varehusene.
- Gjør en god undersøkelse av garantien på varen, og seriøsiteten til selskapet, råder Stian Gabrielsen, administrerende direktør i MPX.no, som er et nettbasert kjøpesenter innenfor data og forbrukerelektronikk.
- En bør også tenke på valutasvingninger og skjulte gebyrer, sier Gabrielsen.
Det er uvisst hvor stor prisforskjellen er på nett og i butikk, men anslagsvis 10-25 dyrere, sett bort i fra kampanjer.
Syv av ti nordmenn planlegger utenlandsferie i år. Spania og Hellas er de mest populære ferielandene. Men også Storbritannia, Tyskland, Italia, USA, Frankrike og Tyrkia er land som blir godt besøkt av nordmenn i sommermånedene.

Dette bør du vite om kjøp av elektronikk i utlandet:

Den norske Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke på produkter som er kjøpt utenfor Norge.
Det er andre garantiordninger i utlandet enn i Norge. Dette kan innbefatte store praktiske og logistikkmessige utfordringer dersom produktet må returneres på grunn av feil.
Valutasvingninger kan slå ut både positiv og negativt.
Gebyrer og påslag (også valuta) fra banker, butikker og kredittkortselskaper.
Tollregler og momshåndtering.
Tastaturoppsett (æ, ø, å).
Bruksanvisninger på fremmed språk.
Tilleggsutstyr, som for eksempel ladere, varierer med type strømnett i de respektive landene. Totalprisen kan derfor bli høyere dersom du må kjøpe lader i Norge i tillegg.
Språkbarrierer i kjøpssituasjonen krever større forkunnskap om produktet enn hvis du handler i Norge.

Tips om netthandel

Sjekk flere nettbutikker og andres erfaringer.
Sjekk nettbutikkens kontaktinformasjon.
Les vilkårene før bestilling.
Unngå forskuddsbetaling.
Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger.
Sjekk totalsum og leveringstid.
Husk at du har angrerett ved netthandel.
Rådene om netthandel er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og Forbruker Europa.

Publisert:

Her kan du lese mer om