Forbrukerombudet har kontrollert hundre nettsider: Løfter om alternativ kreftbehandling er alvorlige lovbrudd

Alternative behandlere hevder ulovlig at de kan behandle kreft og spiseforstyrrelser med akupunktur, hypnose og kinesiologi. Dette er en heksejakt, mener alternativ behandler.

Virker det? Kinesologi, ozon-terapi, hypertermi, syrebalansering, healing, akupunktur eller soneterapi. Alternativ behandling kan være så mangt og det meste mangler dokumentasjon på at det har effekt. Nå har Forbrukerombudet bedt en rekke behandlere om å endre markedsføringen sin.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Ulovlig. Forbrukerombudet og Statens helsetilsyn har nylig kontrollert nettsidene til over hundre alternative behandlere, og funnet at mange opererer med ulovlig markedsføring.

– Vi har sjekket aktører som driver behandlinger som akupunktur, healing og hypnose, sier Sarah Holthe Jaklin, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet til Dine Penger. Mange av aktørene risikerer tvangsmulkt på flere hundre tusen kroner hvis de ikke endrer teksten.

Les også:Finn ut hva tannlegen koster

Alvorlige brudd. Blant annet er det flere som hevder at de kan behandle alvorlige sykdommer og lidelser, som kreft, KOLS og schizofreni uten at de har belegg for påstandene sine. Dette er forbudt ifølge regelverket.

– Dette er alvorlige brudd på markedsføringsloven. Reklamen rettes mot forbrukere i en særlig sårbar situasjon, som etter regelverket har krav på beskyttelse mot slike effektpåstander, sier forbrukerombud Gry Nergård, i en pressemelding.

Prisene på slik behandling varierer fra noen hundrelapper til mange tusen kroner. For eksempel koster såkalt «helhetsbehandling» hos Helhetsterapeut.no, 700 kroner per time. Ofte trenger man flere behandlinger. Hos Bmhelse.no koster en konsultasjon 1100 kroner, før eventuell behandling i Tyskland blir igangsatt.

Undergraver helsevesenet. Ifølge Forbrukerområdet og Helsetilsynet fant de flere tilfeller hvor de alternative behandlerne undergraver anerkjente medisinfaglige behandlingsopplegg ved å hevde at disse ikke har effekt.

– Det er svært uheldig dersom pasienter unngår å oppsøke det ordinære helsevesenet på grunn av slike påstander. Derfor er slik markedsføring ikke tillatt, sier fagsjef i Statens helsetilsyn Anne Myhr i pressemeldingen.

Les på DP+:Spis like sunt og spar 45.000 kroner

I etterkant av kontrollen har Forbrukerombudet og Statens helsetilsyn fulgt opp henholdsvis 11 og 8 saker om ulovlig markedsføring. De har sendt brev til aktørene med krav om utbedring innen en viss frist, hvis ikke risikerer de tvangsmulkt og forbudsvedtak.

Forbrukerombud Gry Nergård mener det er behov for lovverk som kan sikre tilsyn med alternative behandlere og pasientrettigheter ved bruk av dem . Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Driver heksejakt! En av de som har fått tilsendt brev med krav om å endre markedsføringen er Reidun Syversen, som driver Helse og Allergisenter i Torvbyen i Fredrikstad. Hun har blitt bedt om å fjerne opplysninger om hvilke sykdommer de ulike behandlingene sies å kurere, samt henvisninger til tidligere fornøyde kunders uttalelser.

– Alle kravene fra Forbrukerombudet er nå innfridd, men jeg må si at jeg ikke er enig i alt. Jeg synes for eksempel det er veldig trist at ikke tidligere pasienter som har blitt friske, skal få lov til å fortelle om sine erfaringer på nettsidene, sier Reidun Syversen til Dine Penger.

Hun har vært i bransjen i 24 år og sier hun har gjort tusenvis at pasienter friske med sine metoder.

– Jeg har lenge etterlyst pilotstudier av pasienter og jeg synes det er på tide at vi får bevise at det vi driver med funker. Jeg føler at det i stedet er en heksejakt på oss som driver med alternativ behandling, sier Reidun Syversen. Hun driver Helse og Allergisenter i Torvbyen i Fredrikstad.

Markedsføring fra www.helhetsterapeut.no som Forbrukerombudet reagerer på.

Les også:I denne byen klager forbrukerne mest

– Nedlagt. En annen som har fått brev fra Forbrukerombudet er Alternativdoktoren ved Terje Aarstad. Han forteller til Dine Penger at dette firmaet ble avviklet våren 2012. Nettsidene er imidlertid fortsatt i drift, uten noen melding om at behandlingstilbudet ikke lenger gjelder.

– Det skal du ikke bekymre deg så mye over, sier Terje Aarstad da vi spør om han ikke skal opplyse på nettsidene om at driften av selskapet er avviklet.

Retter seg etter ombudets krav. Biomedisinsk Helse AS har også fått krav om utbedring av sin markedsføring. De er ingen alternativ behandler, men organiserer og tilrettelegger behandlingsturer til en klinikk i Tyskland.

– Biomedisinsk Helse etterkom umiddelbart kravet fra Forbrukerombudet og gjorde omformuleringer på sine nettsider. Noe informasjon ble også fjernet. Vi ønsker ikke å operere på kant med norsk lov. Dette ble også meddelt Forbrukerombudet i brevs form og i god tid innenfor mottatt tidsfrist, sier Jon Jetteberg som driver selskapet.

Les også:Dårligere klagebehandling

Sykdommer som Biomedisinsk helse AS gir inntrykk av å kunne behandle med med sine metoder.

Strengere regelverk. I dag er det Forbrukerombudet som fører tilsyn med markedsføringen av alternativ behandling, mens Statens Helsetilsyn fører tilsyn med helsepersonell som utøver den alternative behandlingen.

Det er imidlertid ingen formelle krav til utdannelse for de ulike behandlingsformene, og dersom det ikke er helsepersonell som utøver behandlingen er det heller ingen som fører tilsyn.

Da er man i praksis også helt uten pasientrettigheter.

Nå ønsker Forbrukerombudet endringer i regelverket.

– Forbrukerne må få et sterkere vern. Veldig mange er nok ikke klar over de store forskjellene mellom alternativ behandling og det ordinære helsevesenet. Det føres offentlig tilsyn på veldig mange samfunnsområder, mens alternative behandlere i prinsippet kan gjøre som de vil, så lenge de ikke bryter strafferettslige bestemmelser, sier Gry Nergård.

Hos Alternativdoktoren kan du få behandling for dine plager via mobilen. Nå er imidlertid firmaet nedlagt, ifølge eieren.


Følg Dine Penger på Facebook.no

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Homeopati-slakt i Australia: Forbrukerombudet vil ha strengere alternativ-regler i Norge

  2. Regjeringen sier nei til alternativ-tilsyn

  3. Ber helsedepartementet kontrollere alternativbehandlerne

  4. Hevder metallbrikke fjerner «skadelig informasjon» fra maten: - Dette er bare for drøyt

  5. Mamma: – Betenkelig at DNB driver rovmarkedsføring