Slik får du mest jakt for pengene
Akkurat nå er mange på jakt. Du kan enkelt spare 10.000 kroner på rifle og jaktutstyr. Les sparetips fra erfarne jegere.
Det finnes egentlig ikke noen øvre grense for hvor kostbar jakt kan bli. Med rifle til flere hundretusener kroner og jakt i eksklusivt jaktterreng på storvilt kan du ende opp med en monsterregning.
Men jakt trenger ikke å koste mye penger. I oversikten nedenfor ser du hvordan du enkelt kan spare 10.000 kroner på rifle og jaktutstyr og enda mer ved å velge hvem du jakter med og hvor.
Bjørn Kormeseth (39) fra Gloppen i Sogn og Fjordane har jaktet i 8 år og mener at det er mye unødvendig jåleri når det kommer til jakvåpen og jaktutstyr.
Han jakter med en Zastava-rifle kaliber 6,5X55 til 5000 kroner og med den får han jobben gjort. I årets hjortejakt har han felt en flott bukk og så langt har jaktlaget hans felt 9 av 12 dyr på kvoten siden jakten begynte 10. september. Alle i jaktlaget har et nøkternt utstyrsnivå.
- Det er ikke våpenet som gjør en god jeger. Det er det du har i hodet som gjør deg til en god jeger, sier Bjørn Kormeseth.
Informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Espen Farstad, er enig. Han har kjøpt seg en brukt rifle kaliber 308.
- Bruktmarkedet er undervurdert i Norge. Jakt i Norge er solid forankret i matauksituasjonen og en sosial greie. For de aller fleste er det ikke nødvendig å kjøpe en dyr rifle for å vise frem, sier Farstad.
Elgjakta LIVE:
Her ser VGTVs team elgen de ikke kan skyte
Slik sparer du penger på jakten:
Jaktterreng/jaktlag
Å leie jaktterreng kan bli veldig kostbart. Enkelte jaktlag mangler jegere og da kan du få komme inn uten at det blir kostbart. Du kan for eksempel prøve deg med en annonse i et jaktblad noe a la: «Seriøs jeger søker plass i etablert jaktlag.» Statsgrunn er ellers billigst å leie jaktterreng på. Det kan søke etter jaktterreng på nettsiden
.
LES OGSÅ:
- Elgjegere gjør en viktig og god jobb
Jaktklær
Det er viktig å ha gode klær når du er på jakt, fordi hvis du er kald når du sitter på post kan du i verste fall risikere å skadeskyte viltet. Og om du sitter kald og bløt lenge, kan du bli syk og da blir jakten ødelagt.
- Bruk f.eks. en billig T-skjorte på vei til post og skift til varme (les: ull innerst) og vanntette klær når du kommer til post. Du trenger ikke å kjøpe merkeklær, sier Bjørn Kormeseth.
Du kan også privatimportere jaktklær billig fra USA.
Ryggsekk
Ny ryggsekk kan bli kostbart.
- Kjøp en brukt pakkrammesekk. Husk at du kanskje skal frakte vilt i sekken. Da er det ikke vits i å kjøpe noen fancy Gucci-sekk, mener Bjørn Kormeseth.
Rifle
En ny rifle koster fra 5000 kroner og oppover. Det finnes mange gode rimelige nye våpen. Du kan også vurdere å kjøpe brukt.
For å kunne ha våpen, må du også søke politiet om våpentillatelse. Første gang du søker, må du betale fullt rettsgebyr, som er på 860 kr.
Kikkertsikte
Du må kjøpe utstyr som er tilpasset jaktsituasjonen. Skal du jakte på korte hold og ikke i skumringen, kan det være nok med et kikkertsikte til 2000 kroner. Men skal du jakte i lite lys og på lengre hold, må du regne med å bruke 10.000 kroner. Det er ikke nødvendig å kjøpe de mest kjente merkene som Zeiss.
- Det er bedre med en dyr kikkert på en billig rifle enn omvendt, sier Espen Farstad.
Husk at kikkertsikte ikke er noen erstatning for en kikkert.
Har du en god jakthistore? Del dine elleville skrøner her!
Pussesett
Bruk 300-400 kroner på et pussesett og våpenolje og bruk det flittig. Tørk av våpenet og oppbevar det et sted der det ikke er for mye fukt.
- Når du investerer i et våpen kan du ha det hele livet om du tar vare på det. Våpenpuss gir også bedre presisjon.
Jaktstøvler
Dette skal du ikke spare så mye på. Du må ha godt fottøy. Skal du jakte hjort i bratt fjellterreng på Vestlandet, må du ha gode støvler med ankelstøtte. Men skal du jakte elg på Østlandet og bare gå ut til en post i myrkanten, holder det med forede gummistøveler.
Jaktklær
En jaktdress kan koste mye penger. Ikke kjøp merkeklær, du kan få en billig jaktdress (jakke og bukser) til 2000 kroner. Bruk billige enkle klær når du går til post og skift klær når du kommer til post.
- Det viktigste er å ha ull innerst. Kombinert med en jaktdress holder du deg varm på post. og det er viktig å ikke bli kald, fordi da kan det ende med skadeskyting.
Ammunisjon
Prisene på ammunisjon varierer kraftig. Kjøp billig treningsammunisjon, men når det gjelder jaktammunisjonen bør du være mer kresen.
For å få drive med storviltjakt er det et krav om at du skyter 30 treningsskudd og 5 skudd med jaktammunisjon på storviltprøven. Men dette er ikke nok, mener Farstad.
- Du bør ha minimum 200 treningsskudd før du går på jakt. Da blir du en betydelig bedre jeger. Det du primært skal trene på er å bli komfortabel med børsa og da kan du bruke billig treningsammunisjon.
Farstad anbefaler at du bør betale en tier ekstra når det gjelder den avgjørende kulen på jakt. Slik at du kjøper ammunisjon med en kule der det ikke er så mye blyfragmentering, og dermed unngår å få en masse bly spredt i viltkjøttet.
Les saken:
Vil jakte elg og rype med pil og bue
Jaktkniv
Her trenger du ikke å snobbe. Det viktige er at kniven er skarp når du skal bruke den. Kjøp gjerne en billig kniv som du kan gjøre skarp med et bryne.
Jaktradio
Nødvendig hvis du skal med på lagsjakt på storvilt. Øker sikkerheten og effektiviteten.
Medlemskap i jegerforening eller skytterlag
Anbefales! Det gir deg tilgang til et miljø der du kan få jaktkamerater og skytetrening. På kjøpet får du en del medlemsfordeler.
Sosialt samvær - Dette er gratis!
- Det viktigste er ikke å ha dyrt jaktutstyr. Det viktigste er å ha sosialt samvær i jaktlaget, sier Bjørn Kormeseth.
Jaktprøve
I Norge kreves det at man avlegger en jaktprøve før man får lov til å jakte. Prisen på jegerprøvekursene varierer, men ligger normalt på 2.000 kroner. I tillegg må du kjøpe en jegerprøvebok, den koster ca. 400 kroner.
Noen inkluderer ammunisjon og eksamensavgift i kursprisen, mens andre gir rabatt hvis du er medlem av NJFF. Les mer om jegerprøven på
.
Jegeravgift
Avgiften for jaktåret 2010/2011 er på 300 kroner. Skal du også jakte elg, hjort eller villrein, må du betale et tillegg på 80 kroner, altså 380 kroner. Du kan betale jegeravgiften på nett.
Storvilt
For å få lov til å jakte på storvilt, må du dessuten ta en årlig skyteprøve - storviltprøven. Da kan du jakte på rådyr, hjort, elg og villrein.
Du må betale en liten sum for å ta denne prøven, men det begrenser seg til en par-tre hundrelapper, avhengig av hvor du tar prøven, og om du klarer prøven på første forsøk eller ikke.
Dersom du ikke selv har hund som har gjennomført sporprøve, må du skaffe deg en avtale med en ettersøksekvipasje. Dette koster også noen få hundrelapper.
Jaktrett
Det er grunneier som eier retten til å jakte, og du må derfor alltid be om jakttillatelse fra grunneier - dersom du ikke eier grunn selv.
Og i og med at det har dannet seg et marked for jakt, så må du også i de aller, aller fleste tilfeller betale grunneier for å jakte. Du kan enten leie terreng eller kjøpe jaktkort.
inatur.no
Et godt tips for ferske jegere, som ikke er så heldige å kjenne grunneiere eller er grunneier selv, er å gå på nettsiden
. Her kan du blant annet kjøpe jaktkort eller leie terreng av kommunale eller statlige grunneiere som for eksempel statsalmenningene og Statsskog. I tillegg finner du også jakttilbud fra private grunneiere her.
De sistnevnte, særlig dersom du kjøper en «pakkeløsning» med guide og overnatting inkludert, tar i hovedsak mer betalt enn de statlige.
Søk i tide!
Vil du spare litt penger ved å jakte på statlig grunn, må du følge litt med, da du enkelte steder må være litt tidlig ute med å søke. Noen steder må du sikre deg muligheten til å jakte storvilt allerede på våren. For eksempel pleier Statskog og statsalmenningene å ha søknadsfrist i april, men det kan også være igjen noen «restdyr» ut i jakten.
Elg, hjort og villrein
Det vanlige for denne type storviltjakt er at et jaktlag leier terreng med en kvote på et visst antall dyr. Man betaler i tillegg en grunnavgift, fellingsavgift i tillegg til at du må betale for dyret du skyter, enten ufra kilopris eller fastpris.
Avgifter
Grunnavgiften varierer ut fra hva slags dyr man skyter (årskalv eller eldre hann, for eksempel) men ser ut til å ligge et sted mellom 1000 og 5000 kr.
Fellingsavgiften kommer på mellom 200 og 500 kroner.
Kilopris og fastpris
Kiloprisen ligger i gjennomsnitt på mellom 80 og 100 kr. En elgårskalv kan, ifølge en prismodell vi fant på inatur sine sider, koste et par tusen kroner, mens en voksen 240 kilos elg kan komme på nesten 20.000 kroner.
Det opereres med også med fastpriser for hjort og villrein.
Villrein koster gjerne fra 1500 (kalv) til 6000 kroner (fritt dyr).
Mer informasjon
Dersom du ønsker å vite mer om jakttilbud, kan det være lurt å ta kontakt med det lokale NJFF-laget der du bor, eller der du ønsker å jakte.