Rekordmange blir syke og skadet på ferie

Stadig flere eldre på stadig mer eksotiske reiser. Det er oppskriften på rekordhøye forsikringserstatninger etter sykdom og skader. Sørg for å ha en god reiseforsikring.

SKADE: Forsikringsertatninger etter skader og sykdom i utlandet øker kraftig. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Publisert:,

Erstatningene for reiseforsikring ble rekordhøye 1,5 milliarder kroner i 2011. Dette er en økning på 12 prosent i forhold til 2010.
Sykdom under reise er den klart største erstatningsposten under reiseforsikring.
Erstatninger for sykdom under reise endte på 676 millioner kroner i 2011, ifølge ny statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).
Det er en økning på 13,7 prosent i forhold til 2010. Siden 2005 har denne typen erstatninger økt med 158 prosent.

Kilde: FNO

Flere reiser

- Økningen i erstatninger etter sykdom på reise skyldes at stadig flere reiser, og at de gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.
- I tillegg er det stadig flere eldre som reiser. Risikoen for å bli syk er naturlig nok større for eldre personer enn yngre, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.
Erstatningsøkningen for sykdom under reise i perioden 2005-2011 er klart høyere enn for tyveri og tap av reisegods, avbestilling og reiseulykker.

Avbestillinger øker

Det siste året er det imidlertid utbetalinger etter bruk av avbestillingsforsikring som har økt mest i prosent.
Det ble totalt utbetalt 254 millioner kroner for slike forsikringer, en økning på 25,5 prosent fra 2010.
Også erstatninger etter reiseulykke økte mye. Erstatningsbeløpet endte på 159 millioner i 2011, en økning på 22 prosent fra året før.

Reiseforsikring et «must»

En saftig sykehusregning er det viktigste du er beskyttet mot med reiseforsikring. Fri hjemtransport er også lønnsomt å ha.
En god reiseforsikring dekker dette, og koster normalt mellom 1200 og 1600 kroner.

Les mer:

Du kan enkelte spare tusener på forsikring

Får du lyst til å klatre, dykke eller hoppe i strikk når du ferierer bør du tenke deg om en ekstra gang. Det er nemlig ikke sikkert du får erstatning hvis du blir skadet.
Er du usikker på om reiseforsikringen dekker det du skal gjøre på ferie, kan en enkelt telefon til forsikringsselskapet hjelpe deg.

Les mer:

Sportsferien kan være uforsikret

Kredittkort har reiseforsikring

Du får reiseforsikring gratis når du betaler minst 50 prosent av reiseutgiftene med kredittkortet.
De fleste kredittkort-forsikringer dekker ikke dagsreiser, men krever overnatting. Helårs reiseforsikringer dekker også dagsturer.
Men pass opp for mulige feller. Ekteparet Odd Utvatne og Anine Bentzon bestilte ferieturen med kredittkort og trodde de var godt dekket ved en konkurs hos flyselskapet. Det var de ikke.

Les hele saken:

- Kredittkortet var en falsk trygghet

Sjekk helstrygdkortet

Skal du på ferie til et EØS-land, må du ha med deg det europeiske helsetrygdkortet. Kortet gir deg rett til gratis legebehandling i EØS-land og Sveits.
Reiser du av gårde uten kortet eller det er gått ut på dato, kan du risikere at utgiftene til nødvendig legehjelp ikke blir dekket.

Les mer:

Dette kortet må du ha på reise

Her kan du lese mer om