Så mye bruker vi på oppussing

Skal du pusse opp boligen din? Du er ikke den eneste. Tre av ti husstander planlegger å bruke over 40.000 kroner på oppgradering av boligen i år.

PUSSER OPP: Nordmenn bruker tusenvis av kroner på å oppgradere hus og hjem. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert:

Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av

FINN oppdrag

i februar.
Folk flest har imidlertid ikke tenkt å svi av så mye penger. Hovedandelen - 28 prosent setter av mellom 5000 og 20.000 kroner.
Nest vanligst er det å øremerke mellom 21.000 og 40.000 kroner til slike formål, noe som gjelder 16 prosent av de spurte.

- Det er bra å opprettholde standarden på boligen, men man trenger jo ikke å velge de dyreste materialene, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

LES OGSÅ:

Oppussing koster mer enn vi tror

Lar seg rive med

Hun understreker viktigheten av å tenke gjennom hva som gir mest valuta for pengene:
- Boligen vår kan anses som en stor sparebøsse. Det er smart å putte penger på den med jevne mellomrom, men samtidig ha en tanke om hvilken oppgradering som gir mest verdistigning, sier Warloe.
- Marmorfliser på badet får man ikke nødvendigvis så mye igjen for den dagen boligen skal selges. Det er for eksempel viktigere å prioritere maling og tidløse overflater.

LES OGSÅ:

- Ligg unna oppussingsobjekter

De yngste og eldste bruker minst

13 prosent har planer om å bruke under 5000 kroner, mens 12 prosent dropper å bruke penger på oppgradering av bolig.
Personer mellom 30 og 39 år har de høyeste budsjettene. Her er det 4 av 10 som setter av over 40.000 kroner.
Personer under 30 år bruker desidert minst, etterfulgt av de over 50 år.

Sterk tradisjon for å pusse opp

- Når så mange bruker høye summer på oppgradering av bolig, betyr det at vi er veldig nøye på hvordan vi har det hjemme.

- I Norge har vi en sterk tradisjon for å pusse opp. Det skyldes blant annet at mange eier egen bolig.

- I tillegg er vi mye innendørs i vinterhalvåret, og har en kultur der vi ofte ber folk på besøk. Vi liker å vise frem hjemmet vårt, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag.

LES OGSÅ:

Sløser ikke med selvstyrte lån

Lag budsjett

Hun mener det kan være mye å spare på å være bevisst på hvordan pengene brukes.
- Hvis man har planer om å sette i gang med større prosjekter, som oppussing av bad og kjøkken, går det gjerne med noen kroner.
- Det kan være mye å spare på å sette opp et budsjett, og sammenligne priser. Skal du ha hjelp av håndverkere, bør du sjekke kvalifikasjonene deres, sier Reuterdahl.

LES OGSÅ:

Nå kan du pusse opp badet selv - på eget ansvar

Setter av ferie- og skattepenger til oppussing

Når vi får en god slump med ekstra midler, i form av ferie- og skattepenger, bruker vi ikke bare dette på reise, sparing og fest og moro.
Undersøkelsen viser at 36 prosent av de spurte bruker opptil 20 prosent av ferie- og skattepengene på oppgradering av bolig.
28 prosent setter av mellom 21 prosent og 100 prosent, mens det bare er 15 prosent som ikke bruker noe på slike prosjekter.

LES OGSÅ:

- Må pusse opp smartere

Om undersøkelsen

Gjort av Norstat på vegne av FINN oppdrag i februar 2012. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Rullerende svaralternativer. Spørsmål om planer og holdninger rundt oppgradering av bolig.

For ordens skyld: Dine Penger er eid av VG, som igjen er eid av Schibsted, som også eier Finn.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om