Slik reagerer meglerne på boligprisfallet

Én faktor gjør at megler tror boligprisfallet i Oslo er sterkere enn tirsdagens tall viser: De usolgte boligene. 

MER PRISFALL RUNDT HJØRNET? Maren Synnevåg i Partners-meglerkjeden sier de har usolgte boliger som trolig ville gjort prisfallet enda sterkere enn mai-fasiten viser.
Publisert:

De som jobber med å selge boligene våre ser ikke ut til å være særlig bekymret over at salgsprisene synker.

I mai gikk boligprisene tilbake 1,1 prosent fra april, viser meglerbransjens nyeste fasit.

– Dette har vi ventet lenge på! utbryter direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

– Tallene viser at fornuften er tilbake i boligmarkedet, sier Privatmegleren-sjef Grethe Meier.

Igjen er det Oslo som peker seg ut, men nå er situasjonen snudd på hodet:

  • Snarere enn å være landets største prispresser, er Oslo nå den største bolig-prisbremsen blant norske byer, med et prisfall på 1,4 prosent i mai.
  • Imens er Stavanger blant byene med stigende boligpriser. Her fortsetter dermed «comebacket» etter at oljekrisen slo inn og førte med seg landets største boligpriskorreksjon.
Les også

Sjeføkonom etter boligprisfall: Tror prisene skal videre ned

– Ingenting stiger inn i himmelen

– Når prisene faller i Oslo etter en rekordlang periode med ekstrem oppgang, samtidig som de stiger i Stavanger, er dette et sunnhetstegn og uttrykk for en normalisering i markedet, sier Geving.

Oslo har hatt tosifret boligprisvekst i en årrekke, men den virkelig ekstreme oppgangen som meglertoppen viser til, kom i fjor: Da steg prisene hele 23 prosent over de tolv månedene.

I mars i år rundet årsveksten 24 prosent etter ytterligere prisoppgang, og Geving var langt ifra alene om å bli ordentlig bekymret. I ettertid tror meglertoppen noe av prisbonanzaen må ha vært drevet av forventninger.

– Det kan endelig se ut som fornuften er kommet tilbake til et boligmarked som i litt for lang tid har vært preget av for mye følelser, sier Geving.

– Vi opplever at kjøperne spesielt i Oslo-regionen har tatt inn over seg at ingenting vokser inn i himmelen, fortsetter han.

GLEDELIG GJENSYN: NEF-direktør Carl O. Geving synes det bare er et sunnhet at boligprisene går litt ned etter år med svært sterk vekst, især i Oslo.

– Kan ikke være kravstore

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer mener prisfallet bare er sunt.

Både han og Geving påpeker at antallet omsetninger er høyt, og at salgstiden holder seg like rask som i fjor. Dermed tyder lite på et boligmarked som stopper opp.

Samtidig mener Dreyer at selgere gjør lurt i å ha «edruelige» forventninger.

Han får støtte av markedssjef Maren Synnevåg i Partners-meglerkjeden, hvor både Schala & Partners og Nordvik & Partners inngår.

– Vi ser at det er ikke oppdragsmengden det står på nå, men at en god del selgere må justere ned forventningene sine i forhold til hva de kan forlange for boligen sin, sier Synnevåg til E24.

– Tendensen er at vi ikke lenger har de hete budrundene, men ofte forhandlinger. Det kommer en budgiver med et bud under prisantydning, og som vi da forhandler med selger frem og tilbake før man får en pris de kan enes om.

Les også

Boligprisene sank 1,1 prosent i mai (-0,7 sesongjustert)

Tror det reelle Oslo-prisfallet er større

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier.

Synnevåg sier meglerkjeden sitter på flere usolgte objekter som hun tror ville bidratt til enda større priskorreksjon i Oslo, dersom de hadde kommet med i mai-tallene.

– Du sier det har skjedd et sterkere prisfall i Oslo som maskeres av statistikken?

– Ja, jeg tror det. Markedet er selektivt, vi ser at de beste objektene går først, og imens er det usolgte boliger vi ikke får statistikk fra enda. Når salgsprisene på disse foreligger, tror jeg de vil vise en enda større korreksjon, sier Synnevåg, som presiserer at hun ikke snakker om noe krakk.

Selv solgte Partners-meglerne flere boliger enn i mai i fjor, men Synnevåg sier hvert salg også er mer krevende. Dels fordi boligselgere ikke lenger blir positivt overrasket i budrundene.

Som E24 skrev i forrige uke går ikke Oslo-boliger flest en halv million over prisantydning lengre. Det skyldes nok ikke barenedkjølingen av markedet, men også at bransjen har hatt oppvask om underprising etter anklager om lokkeprising i fjor.

Sjefen i Privatmegleren tror aktivitetsnivået i Oslo vil holde seg høyt frem til sommeren, med både mange kjøpere og selgere på banen.

– Prisene vil holde seg stabile, spår hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om