Pyramidejakt mot norske krypto-topper

Lotteritilsynet har krevd beviser på at Onecoin ikke er en ulovlig pyramide i krypto-forkledning.

GRUNNLEGGEREN: Bulgarske Ruja Ignatova grunnla Onecoin i 2014. Selskapet har tidligere oppgitt å ha 1,3 millioner medlemmer – hvorav vel 5.000 i Norge – og har postboks i Gibraltar.
Publisert:

Etter flere år med Onecoin under oppsyn har Lotteritilsynet det siste året trappet opp granskingen av det globale nettverksselskapet, som skal ha vervet tusenvis av medlemmer i Norge:

Tilsynets pyramidejegere har dukket opp på et medlemsmøte på Gardermoen, bedt om å få utlevert navn og adresser på norske medlemmer, og krevd regnskapstall som avslører inntektsstrømmene, viser dokumenter E24 har fått innsyn i.

Onecoin ble grunnlagt i 2014 av bulgarske Ruja Ignatova og har postboks i skatteparadiset Gibraltar. De frister sine medlemmer med mulighet til å tjene penger på å verve nye deltagere – og mer penger når de nye deltagerne igjen verver nye.

Selv benekter Onecoin alle pyramidepåstander, men arrestasjoner, millionbeslag og etterforskninger på flere kontinenter viser en tøff kamp om troverdigheten.

Les også: (+) Da kryptokollapsen traff Norge

Tok grep etter tips

Lotteritilsynet har de siste årene mottatt en mengde tips og bekymringsmeldinger fra venner og familie av personer som er involvert i det norske Onecoin-miljøet.

De kunne tidlig fastslå at Onecoin hadde en pyramidelignende struktur, men dette er ikke i seg selv ulovlig.

Les også

Flere tusen nordmenn er medlem: Norske banker nekter pengeoverføringer

I Norge er ulovlig pyramidevirksomhet definert ved at mesteparten av inntektene stammer fra medlemsverving, i stedet for salg av reelle varer og tjenester.

For myndighetene er det derfor avgjørende å undersøke inntektsstrømmene. Og lotterilovens paragraf 16 gir dem en spesiell fullmakt: De kan kreve at selskaper som har en struktur hvor medlemmer må betale for muligheten til å oppnå inntekter, dokumenterer sine inntektsstrømmer – og dermed at de driver lovlig.

Brev E24 har fått innsyn i, viser at Lotteritilsynet har henvendt seg til en av de norske Onecoin-toppene for å be om regnskapstall for 2016 og dokumentasjon på at omsetningen «skyldes salg av produkter, og ikke verving av andre».

«Fraskriver dere ansvaret»

Personen svarte at det ikke finnes regnskapstall å utlevere, og avviste også at det finnes inntekter fra verving av nye medlemmer.

«Det vi har som inntekter fra selskapet er å se som direkte bonuser direkte basert på salg av undervisningspakker», skriver han i sitt svarbrev.

«Dette på ulike nivåer og til ulike priser».

Les også

Har ti ganger så mange medlemmer hos «söta bror»: Slik granskes Onecoin i Sverige

Lotteritilsynet har også lenge forsøkt å få utlevert opplysninger fra Onecoins advokat i Norge, Per Danielsen. Korrespondansen viser at han fortsetter å hevde at det ikke finnes noen norsk Onecoin-virksomhet, og at tilsynet derfor ikke har noen sak å forfølge.

Men i et brev fra juli gjør tilsynet det klart at de ikke kjøper påstanden:

«Vi oppfatter det slik at dere fraskriver dere ansvar for den virksomheten som er rettet mot nordmenn, blant annet på medlemsmøtet på Gardermoen i april som Lotteritilsynet var til stede på».

Vil ha navn og adresser på medlemmer

Pyramidegranskerne har bedt advokaten utlevere kontaktinformasjon til «de personene som er mest sentrale i virksomhet rettet mot nordmenn», og har varslet at de selv har festet lupen ved et knippe navngitte personer – som de vurdere å kreve opplysninger fra.

– HAR SAK GÅENDE: Seniorrådgiver Silje Amble i Lotteritilsynet bekrefter at de har krevd utlevert dokumentasjon fra Onecoin

I en annen henvendelse ber tilsynet om å få utlevert navn og adresser på alle Onecoin-medlemmer bosatt i Norge som mottar inntekter fra systemet. Onecoin har tidligere oppgitt den norske medlemsmassen til å telle 5.000 personer, men det er uklart hvor mange av disse som har fått inntekter fra nettverket.

Korrespondansen E24 har fått indikerer imidlertid at Lotteritilsynet enn så lenge står uten svar på det store pyramidespørsmålet: Hvordan inntektene fordeler seg i nettverket.

Les også

Lotteritilsynet sjekker pyramide-tips: Tusener av nordmenn investerer i omstridt kryptovaluta

Onecoin-advokat: Mangler norske tall

Seniorrådgiver Silje Amble i Lotteritilsynet opplyser at Onecoin-saken ikke er avsluttet.

– Vi har en sak gående hvor vi har hatt dialog med selskapets advokat, og også krevd informasjon utlevert, sier Amble til E24.

Hun ønsker ikke å kommentere hvordan de vil forfølge saken videre.

– Vi kan ikke saksbehandle i mediene, sier hun.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt en saklig dialog med tilsynet, svarer Onecoins advokat i Norge, Per Danielsen, når E24 ber han kommentere korrespondansen.

– Vil tilsynet få dokumentasjon på omsetningen, slik de har forespurt?

– Alle spørsmål er besvart. Selskapet er verdensomspennende og har ikke særskilte tall for Norge, svarer advokaten.

Les også

Har tusenvis av norske medlemmer – benekter norsk virksomhet

Les også

Har ti ganger så mange medlemmer hos «söta bror»: Slik granskes OneCoin i Sverige

Les også

Tusener av nordmenn er medlem. Nå setter bankene ned foten

Publisert:
Gå til e24.no