Kilder: Sivs nye boliglånsregler kan komme fredag

Arvtageren til den omdiskuterte boliglånsforskriften er rett rundt hjørnet.

HEMMELIGHETSFULL: Finansminister Siv Jensen har vært svært ordknapp om arbeidet med ny boliglånsforskrift, men kilder sier departementet planlegger annonsering innen få dager.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Dagens forskrift utgår ikke før i slutten av juni. Men kilder forteller E24 at Finansdepartementet ønsker å gi markedsaktører tid til å sette seg inn i punktene i forskriftens erstatter.

Særlig banker trenger et par uker på å justere sin utlånsvirksomhet etter føringene den nye boliglånsforskriften setter, påpekes det.

Derfor har Siv Jensen og Finansdepartementet planlagt å annonsere den nye forskriften i løpet av de første dagene av juni – kanskje allerede fredag, ifølge kilder som kjenner prosessen.

Departementet vil ikke kommentere opplysningene.

– Det er ikke naturlig for oss å kommentere påstander fra ikke-navngitte kilder. Vi har tidligere sagt at eventuelle endringer i boliglånsforskriften vil bli varslet innen den nåværende forskriften utløper 30. juni, svarer kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen.

Les også

Det gikk som meglersjefen fryktet. Nå står Jensen i bolig-skvis

Jensen under press fra sine egne

Etter det E24 erfarer har arbeidet med ny forskrift skapt hodebry i departementet, fordi Finanstilsynet har gitt et klart råd om å skrote de ekstra strenge lånekravene for kjøp av sekundærboliger i Oslo. Rådet fulgte fjorårets boligprisfall, som ble sterkest i hovedstaden.

Men i månedene etter at tilsynets anbefaling kom, har prisutviklingen skutt fart – Oslo-prisene er opp over åtte prosent siden nyttår.

Det har reist tvil om dette er et forsvarlig tidspunkt å myke opp boliglånskravene på.

I resten av landet har tilsynet anbefalt en innstramming, ved å ytterligere begrense bankenes mulighet til å gjøre forsvarlige forskriftsunntak når de innvilger boliglån.

Men også her dras Siv Jensen i to retninger. Hennes egne partifeller har – sammen med Kommunalkomiteens medlemmer fra Høyre og KrF – insistert på at regjeringen heller bør styrke bankenes unntaksmuligheter overfor unge førstegangskjøpere, slik at flere hjelpes inn i boligmarkedet.

Ingen tegn på makslån-endring

Dersom Jensen heller lytter til sitt eget tilsyn og strammer inn, knyttes det usikkerhet til effekten. Store banker som Nordea og DNB har opplyst at de uansett ikke bruker unntaksmuligheten for ti prosent av sine utlån, som er maksgrensen i dagens forskrift.

Les også

DNB ber Siv Jensen endre boliglånsreglene

Ifølge store banker som DNB og Nordea er det kravet om at boligkjøpere maks kan låne fem ganger bruttoinntekten, som er det største lånehinderet i dagens forskrift.

Ingenting har så langt tydet på at finansministeren vil endre denne maksgrensen, ei heller har dette blitt anbefalt av Finanstilsynet.

Dagens boliglånsforskrift ble innført 1. januar 2017 og ble fulgt av et kraftig boligprisfall utover året. Fortsatt strides ekspertene om hvor mye av prisfallet som skyldes reelle innstramminger kontra psykologisk effekt.

Det kan også gjøre det vanskelig for Finansdepartementet å forutsi effekten av endringer i forskriften.

Les også

DNB Eiendom-tall sår tvil om høstflom og boligprisfall

Les også

Full boliglån-strid: – Umulig å ta på alvor

Les også

Vil skrote egenkapitalkravet – mot å innføre fastrenteavtale

Les også

Det gikk som meglersjefen fryktet. Nå står Jensen i bolig-skvis

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Siv Jensen rådes til å myke opp boliglånsforskriften av sine egne

  2. Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene

  3. Regjeringen viderefører boliglånsforskriften

  4. Forbrukerrådet støtter omstridt boligforslag: – En håndsrekning til unge boligkjøpere

  5. Siv Jensen ber Finanstilsynet vurdere boliglånskravene