DNB-analytiker: – Selg utleieboligene

DNB-analytiker oppfordrer til å selge utleieboliger i Oslo ettersom rekordlave renter og dyre boliger innebærer skyhøy renterisiko.

SELG! DNB-analytiker mener tiden er inne for å selge utleieboligene i Oslo. Illustrasjonsfoto

Foto: Thomas Brun NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:

Korreksjon: Simen Mortensen i DNB presiserer at uttalelsene hans kun gjelder utviklingen i sentrale strøk av Oslo, sammenlignet med alternative investeringer i andre områder eller aktivaklasser. Saken er oppdatert.

Analytiker i DNB, Simen Mortensen, sier at nordmenn som kjøper boliger på disse nivåene i Oslo er ekstremt eksponert mot en økning i rentenivået, skriver Finansavisen. Mortensens statistikk viser at sist gang andelen på boliglån var så høy som den er nå, var under finanskrisen i 2007/2008 og under boligkrakket i 1988.

– Betalingsevnen har gått til værs som følge av de fallende rentene. Hvis rentenivået stiger med 3 prosentpoeng vil lånekostnadens andel av nordmenns disponible inntekt øke fra 43,4 til 53,3 prosent, sier Mortensen.

Han mener de rekordlave rentene er grunnen til de skyhøye boligprisene man nå ser i hovedstadens mest attraktive områder.

– Dersom rentene kommer tilbake til det Norges Bank omtaler som normale rentenivåer, vil låneutgifter som andel av disponibel inntekt øke betydelig for boligkjøpere, sier Mortensen.

Sterk leieprisvekst i Oslo

I august fortsatte leieprisene i hovedstaden å øke sterkt.

– En av årsakene til dette kan være at flere ikke har mulighet til å kjøpe egen bolig på grunn av høye salgspriser og økt krav til egenkapital, sier administrerende direktør for Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal i en pressemelding.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for august 2016 viser at det nå i snitt koster 9.326 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo, dette er en oppgang på 7 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 6,9 prosent.

Stabilt

Situasjonen i Oslo skiller seg fra andre deler av landet, og kanskje spesielt Stavanger, der leieprisene var stabile i august.

- Det har vært relativt høy aktivitet i markedet, mange boliger er leid ut og antall ledige boliger i Stavanger er gått ned i løpet av den siste måneden, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

I snitt kostet det 8.363 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i august 2016, dette er en oppgang på 1,1 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 21,5 prosent.

Også i Trondheim var leieprisene stabile i august.

I snitt kostet det 11.241 kroner å leie en 2-roms leilighet og 13.600 på leie en 3-roms leilighet i Trondheim i august 2016. Dette er en svak prisoppgang fra august 2015.

Les også

– Det har rett og slett blitt mye billigere å kjøpe bolig

Les også

Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

Les også

Tåsen-villa gikk fem millioner over

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Oslo
 3. Eiendom Norge
 4. Stavanger
 5. Boligmarkedet
 6. DNB

Flere artikler

 1. – Forholdet mellom leiepriser og boligpriser har aldri vært større

 2. Leieprisene øker, men ikke i takt med boligprisene: Dette koster det å leie i Norges fire største byer

 3. Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

 4. Utleiemegler melder om boligrekord

 5. Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall