Oslo-meglere i oppvaskmøte i dag: – Vi har en bred erkjennelse om et stort feilprisings-problem

Oslo-meglerne innrømmer: Prisene på boligene som skal selges settes feil. I dag var det oppvaskmøte.

TAR GREP: Oslo-meglere har samlet seg til enighet om å styrke innsatsen mot underprising av boliger. Her nye og gamle boliger i Kværnerbyen ved foten av Ekebergåsen.
Publisert:

– Alle er oppfordret til å heve prisgulvet ganske så umiddelbart, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Sammen med den andre store meglerorganisasjonen, Eiendom Norge, sto de bak møtet onsdag formiddag.

Til stede var også om lag 130 Oslo-meglere fordelt på alle de ledende meglerkjedene.

Møtet ble arrangert på bakgrunn av salgsstatistikk og meldinger om underprising av boliger i hovedstaden.

Møtet var lukket for media, men E24 får opplyst at det ble presentert tall som viser at den jevne Oslo-bolig går 10 prosent over prisantydning.

E24 gjorde selv en priskontroll sist uke, som viste at 90 av 125 sjekkede boliger hadde prisantydninger under gjennomsnittlige salgspriser en måned tidligere.

Les også

Meglersjef vil ta grep: – Når forventningen er at boligene går over takst, er det en forventning vi må fjerne

– Et stort problem

– Vi har gjennom hele 2016 registrert at avvikene mellom salgspriser og prisantydninger har økt. Nå som bransjen står alene om å prise boligene i markedet, må vi få på plass skikkelige rutiner og være så presise som er mulig, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer til E24 etter møtet.

NEF-direktør Carl O. Geving går lengre i sin karakteristikk.

– Vi har en bred erkjennelse om at vi har et stort feilprisingsproblem i Oslo-markedet. Vi karakteriserer det som en systemfeil, hvor det har oppstått en forventnings-asymmetri mellom utropspris og salgspris, sier han til E24.

VIL HA PRESISE MEGLERE: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge har registrert at prisavvikene blant Oslo-meglere har økt.

Reprise av fjoråret

Det er ikke første gangen meglerbransjen mener det, ei heller første gangen de holder oppvaskmøte om underprising.

Faktisk ble det gjort for temmelig nøyaktig ett år siden. Da uttalte Geving at lokkeprising var blitt mer utbredt i Oslo. Han kalte det en «ukultur» og sa de hadde «klare indikasjoner på at bransjenormen brytes».

Les også

E24 sjekket 125 Oslo-boliger til salgs. 90 er priset lavere enn salgsprisene i forrige måned

Bransjenormen for boligsalg pålegger meglere å sette prisantydninger som selgere skal være villige til å godta, og som samsvarer med deres egen «objektive vurdering».

Geving fremholder at fjorårets møte først hadde bra effekt, men sier prissprikene så begynte å øke igjen denne våren – i takt med en akselererende prisvekst.

– Vi klarte å slå tilbake på det i fjor høst, men så poppet problemet opp igjen. Sånn kan vi ikke ha det lenger. Selv om du må forvente at salg kan ende over prisantydning i et marked som er så hett, har vi et avvik som er langt over det som er OK, sier meglertoppen.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Vil starte umiddelbart

– Da kan vi ikke skylde på markedet. Vi kan heller ikke skylde på takstmennene, som er ute av bildet. I stedet skal alle meglere nå gå hjem til sine kontorer og starte arbeidet snarest. De er oppfordret til å heve prisgulvet ganske så umiddelbart. Så vil vi be om forståelse for at det sikkert vil ta noe tid, tilføyer Geving.

Han sier meglerkontorene skal styrke sine risikosystemer og føre bedre kontroll med sine egne meglere.

Uten at han vil gå i detaljer, sier NEF-sjefen det også vurderes å ta i bruk et verktøy som vil gi forbrukere bedre innsyn i hvordan prisingen står seg mot salgsprisene.

– Hvis en megler har gjennomgående store avvik, vil det bli veldig tydelig. Da har man et forklaringsproblem, sier Geving.

– Men dette er også en ledelsesutfordring: Både å ha gode internkontrollsystemer og følge opp med meglerne direkte, presiserer meglertoppen.

Les også

Forbrukerombudet om E24s boligpris-sjekk: – Trist

Vil skrytehistorier til livs

– Underprising godtas på ledelsesnivå ved meglerkontorene i dag?

– Ja, når lederne er klar over at de er så store avvik, har de jo akseptert det. Det må det bare bli slutt på.

– Dere har jo hatt slike oppvaskmøter før. Hva får deg til å tenke at det vil fungere denne gangen?

– Fjorårets møte hadde en midlertidig effekt, men denne gangen var det mange flere meglere med. Jeg opplever også at vi nå har kommet til et punkt hvor det er enda større konsensus om behovet for å rydde opp.

– Det var også en bred erkjennelse av at det er uheldig av meglere å skryte av salg over prisantydning, som Geving, med henvisning til de mange historiene i media.

– Det skaper usunne forventninger.

Publisert:

Her kan du lese mer om