Nyboligsalget økte med 16 prosent i fjor

Nordmenn hamstret nyboliger i fjor, med en sterk økning i salget fra 2015. Nå bykser også igangsettingen - men hvor blir det av alle Oslo-boligene?

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.
Publisert:

– Vi har aldri vært på et så høyt nivå når det gjelder salg, sier direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Onsdag kunne han omsider presentere fasiten for norske boligbyggere i året som er gått. Den er hyggelig lesning for utbyggernes del: Salget av nye boliger økte med hele 15 prosent fra 2015.

Per desember 2016 var det solgt 35.621 nyboliger de siste 12 månedene. Det er rekordhøyt.

– Og det er nær nivået vi mener man bør ligge på i Norge når vi ser på befolkningsframskrivinger, kommenterer Jæger.

Høy befolkningsvekst og lav boligbygging er hyppig brukte forklaringer på de siste årenes sterke prispress i norske storbyer. Fjorårets utvikling taler for en balansering og avkjøling på sikt – kanskje en gladnyhet for kommende boligdebutanter.

Les også

Frykter Aps skattegrep gir svenske boligtilstander

Igangsettingen halter

Men selv om boliger selges som varmt hvetebrød, bygges det foreløpig ikke like mange av dem. I samme tolvmånedersperiode hvor boligsalget bykset 15 prosent, økte igangsettingen med fire prosent. Økningen kommer dog fra et høyt nivå, og det ble samlet igangsatt 31.000 boliger i fjor.

– Igangsettingen ligger på et veldig høyt nivå, selv om veksten ikke er så høy, sier Jæger.

Han tror det uansett vil endre seg raskt: At salgsboomen vil friste utbyggerne til å sette i gang med enda flere prosjekter for å møte etterspørselen.

På tampen av fjoråret, rundt november, gikk også igangsettingen kraftig opp.

Les også

Beboerne i borettslaget reagerte: Leilighet priset 30 prosent under snittet i bydelen

– Oslo går bananas

Boligprodusentene-sjefen ser dog et problem: Ikke alle boliger bygges på de rette stedene. Særlig ikke i Oslo: Tross igangsetting av rundt 4.200 boliger i fjor, viser Jæger til et kalkulert behov for cirka 6700 boliger i året.

– Det er ikke noe positivt at Oslo-prisene går bananas, utbryter han, og viser til hvordan den tøffe kampen om Oslo-boligene fortsetter å gi voldsomme prisbyks fra måned til måned.

– Jeg tror ikke det kommer balanse i Oslo-marked før vi får politisk vilje til det. Har man ikke vilje, får man det ikke til. Man må prioritere. Vi kommer bare til å bli flere, sier Jæger.

Han retter en oppfordring til Oslo kommune og Plan- og bygningsetaten om å tenke mer volum, og mindre på "smådetaljer" i enkeltplaner.

– Om et knapt tiår skal hovedstaden huse rundt 800.000 mennesker. Skal man unngå enda høyere boligpriser, må byrådet handle nå.

Publisert:

Her kan du lese mer om