Krever halvtimes-bud på alle boligene de selger: Forbrukerrådet om budfrist på en halvtime: - Meningsløst

Etter vrakingen av «hastebudene» mener Eie-sjef Hedda Ulvness at kjøpere og selgere endelig får roen de trenger. - Meningsløst, sier Forbrukerrådets Thomas Bartholdsen.

- ROLIGERE: Før sommeren besluttet direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling at boligkjøpere ikke får gi kortere budfrist enn 30 minutter. Hun sier tilbakemeldingene er svært positive.
Publisert:

Det var tidlig i juni at sjefen i Eie Eiendomsmegling gikk ut i Dine Penger med sitt nye krav til boligkjøpere:

Når du kaster deg inn i en budrunde på en bolig med Eie-megler, må hvert eneste bud haakseptfrist på 30 minutter eller mer.

Les bakgrunn:Innfører budkrav på 30 minutter

Budkrøll-frykt. Å legge inn «hastebud» på fem og ti minutter er en velkjent taktikk, da det kan sette press på andre budgivere og tvinge selger til å bestemme seg raskt.

Men etter at muntlige bud over telefon ble avskaffet i januar, har meglerbransjen ropt varsko om at de korte tidsfristene vil føre til budkrøll, siden skriftlige bud på sms og epost kan komme forsinket frem.

Eies budregel ble innført for alle salgsoppdrag inngått etter 1. juli. I salgsoppgavene står det nå spesifisert at budgivere må gi selger minimum 30 minutters akseptfrist.

Boligduellen:Advarer mot obligasjonsleiligheter

- Gir nødvendig ro. To måneder og et par hundre solgte boliger etter ser Ulvness bare positive sider ved grepet.

- Fra Tromsø til Oslo er den gjennomgående tonen blant våre meglere at dette fungerer veldig bra. Nå får partene nødvendig ro i budrunden. Kjøpere og selgere får mulighet til å snakke sammen, og megler får nok tid til å sjekke finansiering og holde kontakt med andre budgivere, sier Ulvness til Dine penger.

KRITISK: Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

- Hva synes kjøperne om at de fratas et pressmiddel?

- Vi har ikke registrert noen sure miner foreløpig. Boligkjøp er en stor beslutning, og folk forstår at de må gi selger og megler såpass med tid. Men vi kommer sikkert til å møte kjøpere som blir irriterte fordi de ikke får muligheten, sier Ulvness.

Fra kjøperhold har et argument for korte bud vært at man legger press på selger og slik kan gjøre et godt kjøp.

Les også:Bli boliglåns-attraktiv: - Bankene legger ikke bare vekt på harde tall

Vil ha med meglerkolleger.- Kan dette presse opp salgsprisene?

- Det er vanskelig å måle. Vi har ikke registrert noen prisøkning foreløpig, men det er også altfor tidlig å fastslå, sier Ulvness.

Hun mener flere meglere bør følge etter.

- Jeg er overrasket over at flere meglere ikke vurderer dette. Med våre gode tilbakemeldinger føler vi oss sikre på at dette er et godt grep. Vi vet at bransjen jobber med å evaluere budrunderegelverket, og det vil være et skritt i riktig retning, sier Ulvness.

- Frarøver frihet. Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen lar seg ikke imponere.

- Jeg skjønner at dette kan lette jobben for en eiendomsmegler. Men fra et forbrukerperspektiv er dette så godt som meningsløst, sier Bartholdsen til Dine Penger.

Han mener meglerne forsøker å løse et ikke-problem.

Carl O. Geving ny administrerende direktør i NEF

- Det er utrolig sjelden at forbrukere insisterer på at budene skal stå kortere enn 30 minutter. Når de først gjør det, er det ofte en god grunn. I noen situasjoner vil det være på sin plass med et «take it or leave it»-bud. Det eneste dette gjør for forbrukerne, er å frarøve dem frihet i budrunden, mener Bartholdsen.

Ulvness avviser at grepet kun er for meglernes skyld.

- Våre kundeundersøkelser viser at både boligkjøpere -og selgere ønsker seg bedre tid og støtter denne minimumsfristen, fremholder hun.

Støttes av bransjen. Eie-sjefens medisin mot hastebudene har blitt møtt med ros fra meglertopper.

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer har kalt det «åpenbart nødvendig» med en lignende løsning etter at budrundene ble skriftlige.

Styreleder i Norges Eiendomsforbund (NEF) Tormod Boldvik har sagt han håper budkravet blir standard i hele meglerbransjen.

Venter på avklaring. Rett før kravet om skriftlige budrunder ble innført ved nyttår, sendte NEF en oppfordring til Finansdepartementet om å vurdere et lovkrav om minimum halvtimes akseptfrist ved budforhøyelse.

- Vi venter fortsatt på en avklaring og kommer til å følge opp med de aktuelle myndighetene. For å sikre en tryggest mulig bolighandel kan vi ikke skjønne annet enn at både kjøpere og selgere er tjent med at tempoet i budrundene roes ned, sier administrerende direktør i NEF, Carl O. Geving til Dine Penger.

- Imens er det veldig positivt at Eie har gjort det til en ufravikelig norm for sine boligsalg. I stedet for å vente på reguleringene, går de foran for å trygge bolighandelen, sier Geving.

- Kan ikke alle meglere bare gjøre det samme, så slipper dere å vente på lovendring?

- Uforsvarlig. - Jo, vi har bedt våre medlemmer om å praktisere en slik halvtimes-norm, og vi har også oppfordret de andre meglerforetakene om å innføre dette som norm i budrunder. Likevel mener vi det kan være fornuftig å få på plass en regulering som alle følger, sier Geving.

NEF-lederen sier de har fått noen bekymringsmeldinger fra meglere etter at budrundene ble skriftlige ved nyttår.

- Flere forteller at budrunder blir vanskelig å håndtere når kjøpere presser på med korte akseptfrister. Forsinkelser i telefonnett som fører til at SMS ikke kommer fram og e-postservere som er nede, kan få helt avgjørende betydning. Slike forsinkelser kan alltid oppstå med skriftlig bud, og det gjør at de korte akseptfristene blir uforsvarlige, sier Geving.

Publisert:

Her kan du lese mer om