Vil gjøre boligkjøpet enklere

Forbrukermyndighetene og boligbransjen er nå enige om nye regler for hvordan boliger skal markedsføres. Det skal bli lettere å finne den riktige informasjonen.

Tydeligere papirer: Fra neste år skal det bli lettere å sammenligne boliger til salgs, når viktig informasjon skal komme foran i prospektene. Du skal også kunne laste ned prospektene 48 timer før første visning.
 • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Forskjellig. Prospekter for boliger er i dag laget over litt ulike lester. Det betyr at det for boligkjøpere er vanskelig å raskt kunne finne viktig informasjon og sammenligne ulike boliger.

Fra nyttår skal informasjonen bli bedre og lettere å sammenligne. Det kommer frem i den nye Bransjenorm for markedsføring av bolig som ble lansert i dag.

Nedlastbare prospekter. Et av de viktige nye forslagene er at salgsoppgaven skal ligge nedlastbar på nettet senest 48 timer før første visning.

Dermed skal potensielle kjøpere kunne gå gjennom de viktige papirene for å sjekke opplysninger og kunne forberede spørsmål der oppgaven er uklar.

Forbrukerombud Gry Nergård

– Å kjøpe en bolig er en stor økonomisk avgjørelse. Derfor er det viktig at forbrukerne får mulighet til å sette seg godt inn i egenskapene til den aktuelle boligen før de går på visning, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Den nye bransjenormen er laget av Forbrukerombudet sammen med Forbrukerrådet, Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes forening, Norske Boligbyggelags Landsforbund og Advokatforeningens eiendomsmeglergruppe.

Viktig info skal være synlig. En annen viktig endring er at eiendomsmeglerne nå skal opplyse om vesentlig nøkkelinformasjon om boligen tidlig i salgsoppgaven.

Det du lett skal kunne se er:

 • totalpris (som for boliger med fellesgjeld er prisantydning + fellesgjeld)
 • felleskostnader
 • bruttoareal
 • antall soverom
 • energimerke

Forbrukerrådet er godt fornøyd med den nye normen, og tror dette vil hjelpe forbrukere godt på vei:

– Forbrukerrådet mener dette vil gjøre det lettere å sammenligne ulike boliger med hverandre. Samlet sett håper vi at endringene i bransjenormen vil føre til en mer forbrukervennlig boligmarkedsføring, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

Les teksten: I prospektene er det teksten som er viktig, ikke bildene! Nå skal viktig informasjon om pris tydeligere frem. Men den tekniske informasjonen må du fortatt lete etter. Her står det for eksempel at det er «lagt nye fliser». Hva betyr det? Er det membran under? Les mer hvordan du avslører fellene her

Ikke teknisk informasjon. Advokat i Help forsikring, Dag Are Børresen hilser endringene velkommen. Help bistår en rekke boligkjøpere i konfliktsaker, og de håper at tydeligere informasjon vil gi færre konflikter.

Advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

– Vi håper at normen vil føre til at antall konflikter reduseres. At informasjonen til boligkjøpere blir mer ensartet og gjenkjennelig er naturligvis positivt, sier Børresen til Dine Penger.

Informasjonen som nå skal flyttes opp og frem er informasjon om pris og størrelse. Men ikke teknisk informasjon om boligens stand. Børresen håper at innføringen av obligatorisk tilstandsrapport fra 2015 vil bedre dette:

– Vi håper også at sentrale opplysninger om boligen, om vedlikeholdsbehov, med mer, skal bli enklere for folk flest å forstå. Om det blir slik, må vi nok vente til 2015 med å se. Her har vi store forventninger, ikke minst til takstmennene, sier han.

Børresen er meget positiv til at informasjonen nå skal være tilgjengelig 48 timer før visning:

– Men det krever at boligkjøperne laster ned, og ikke minst leser informasjonen de får tilgang til, sier han til Dine Penger.

Alle meglere. Alle eiendomsmeglere i Norge er forpliktet til å følge den nye normen. Direktør Finn Tveter i meglerforbundet peker på at de nye kravene følger opp eiendomsmelgerloven:

Finn Tveter, administrerende direktør i NEF

– Lov om eiendomsmegling setter omfattende krav til opplysninger om boligene før avtaleinngåelse. Nå skal sentrale opplysninger om boligen gis tidlig i prosessen. Da får interessenter bedre tid til viktige beslutninger om sitt neste hjem, kommenterer direktør i meglerforbundet Finn Tveter.

Han får støtte av direktør i foretaksforeningen Eff Christian Vammervold Dreyer:

Christian V. Dreyer i Eff.

– Tilpasningene som nå gjøres er fornuftige og til beste for alle som er opptatt av en trygg og effektiv boligomsetning, heter det enstemmig fra de to direktørene i hhv Christian Vammervold Dreyer.

Fra nyttår. Den oppdaterte bransjenormen trer i kraft 1. januar 2014, mens nøkkelinformasjonen skal være på plass senest 1. april.

Den nye bransjenormen omfatter markedsføring av både boliger og hytter. Alle eiendomsmeglere er forpliktet til å følge den. Bransjeorganisasjonene har forpliktet seg til å gjøre den nye normen kjent blant sine medlemmer.

– Vi vil følge nøye med på om normen følges og om den fungerer etter hensikten, sier Gry Nergård.

Eiendomsmeglerens ansvar

Mye å passe på: Eiendomsmeglere har ganske omfattende plikter. I Boligselgerskolen får du vite hvilke plikter de har. Les mer her!
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Vil ikke gi direkte nedlastbare prospekter: Krangler om nye regler for salg av bolig

 2. Fortsatt ingen enighet om nedlastbare boligprospekter: - De bestemmer ikke hvordan normen skal tolkes

 3. Striden mellom Forbrukerombudet og meglerbransjen over: Får personinfo når du laster ned prospekter

 4. DNB holder tilbake renteopplysninger

 5. Ikke la deg lure av at det ser fint ut