På denne campingplassen er 25 foretak registrert

25 foretak har adresse på Bogstad Camping i Oslo. 17 av dem er i byggebransjen. Nesten ingen av dem er registrert i momsregisteret. Skattekrimenheten vil undersøke selskapene.

Firmakontorer? Til sammen 25 foretak – foruten campingplassen selv – er registrert med adresse i Ankerveien 117. De fleste er tilknyttet byggenæringen.

Foto: Trond Joelson.
Publisert:,

Første gang. – Det er ikke et ukjent fenomen innenfor skattekriminalitet at flere firma samles på samme adresse, og da gjerne en adresse som kun leder til en postboks. Men dette er første gang vi har fått opplysninger om at så mange foretak benytter seg av adressen til en campingplass, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatteetaten til Byggeindustrien.

Til sammen 25 foretak – foruten campingplassen selv – er registrert med adresse i Ankerveien 117 i Oslo.

17 av dem er knyttet til byggenæringen, enten som tømrere, malere, rørleggere eller annen entreprenørvirksomhet.

Ikke momsregistret. Et søk Byggeindustrien har gjort på nettstedet Handlehvitt.no viser at kun to av byggefirmaene er oppført i momsregisteret.

Det er både norske og utenlandsklydende navn på håndverkerlisten.

Uvanlig: Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatt Øst forteller at det er første gang de har hørt om så mange firmaer registrert på en campingplass.

Foto: Knut Erik Knudsen

– Vi har sett innenfor flere typer kriminalitetsområder, blant annet ved fiktiv fakturering i byggenæringen, at de involverte foretakene ofte er samlet på rene kontorhoteller. Det samme har vært tilfellet for både gullsmuglerligaer og steinleggere, så på bakgrunn av disse opplysningene vil det være naturlig å følge opp bedriftene i Ankerveien 117, sier Jan Egil Kristiansen.

Skattekrimsjefen sier det er all mulig grunn til å være på vakt dersom en leverandør ikke er registrert i merverdiavgiftregisteret.

– Selv om alt ser tilsynelatende greit ut med både besøksadresse og organisasjonsnummer, så er det ikke sikkert alt drives etter boken likevel. Vi anbefaler alle som skal kjøpe inn byggetjenester at de sjekker om foretaket de handler med virkelig er registrert i momsregisteret, sier Kristiansen.

Hvis firmaene ikke betaler avgiftene riktig, kan ansvaret for å betale moms flyttes over på de som kjøper tjenestene.

Les også:Blikkenslagere vil ha ROT-fradrag

Spesielt tilfelle. Byggenæringens Landsforening (BNL) reagerer på at en rekke virksomheter innenfor byggenæringen er registrert med kontoradresse på Bogstad Camping, og er glad for at myndighetene vil se nærmere på virksomhetene som har foretaksadresse Ankerveien 117.

Audun Lågøyr, i Byggenæringens landsforening.

Foto: BNL

– Fenomenet postkasseselskap er jo kjent, men at så mange er samlet på en og samme campingplass, framstår som nokså spesielt, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening.

Kan være brukt over tid. Det synet deler bransjeorganisasjonen Norsk Trevare, som var de første som ble oppmerksomme på alle selskapene som var registrert på en og samme adresse.

Ifølge daglig leder Ivar Horsberg Hansen kan Ankerveien 117 ha blitt brukt som firmaadresse for byggefirmaer over tid.

– Allerede i 2005, da min far hyret inn en taktekker, kom jeg borti et useriøst foretak registrert på denne adressen. Alt virket i utgangspunktet seriøst med både synfaring, skriftlig tilbud og et organisasjonsnummer på plass. Men etter hvert da jeg nøstet i det, fant jeg ut at taktekkeren fra Vestfold hadde postboksadresse i Drammen og besøksadresse i Ankerveien 117. Jeg sjekket også opp med skattemyndighetene, og fant ut at vedkommende ikke var registrert i momsregisteret, sier Ivar Horsberg Hansen til Byggeindustrien. Tak­tekkeren fullførte aldri jobben.

– Vi fulgte opp saken med skattemyndighetene, og måtte få en ny fagmann inn for å ferdigstille taket, sier Horsberg Hansen om episoden som gjorde ham nysgjerrig på adressen i utgangspunktet.

– At det i dag er så mange som 25 bedrifter registrert her, overrasket meg, sier Ivar Horsberg Hansen.

Les også:Skattemyndighetene avdekker mafiatilstander

NAF: Ikke opphopning av post

Norges Automobilforbund (NAF) som eier Bogstad camp og turistsenter var ikke kjent at så mange som 25 virksomheter deler adresse med campingplassen.

– Men vi vet det er folk som bor på campingplassen som også har det som base for sin næringsvirksomhet uten at det trenger å være noe galt i det. Når det er sagt, er dette interessant informasjon som vi mener skattemyndighetene bør se nærmere på, sier informasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF til Byggeindustrien.

Campingplassen driver post- omdeling, men ifølge NAF har de ikke hatt problemer med opphopning av post.

– Bogstad camping er åpen hele året og vi har posttilbud fordi flere av gjestene av ulike årsaker bor her fast i kortere eller lengre perioder. De som jobber ved campingen har god oversikt over gjestene, og ved mistanke om lyssky virksomhet har vi jevnlig dialog med Oslo-politiet, sier Sagedal.

Her kan du lese mer om