Derfor lønner det seg ikke: Nullskatteyter? Nei takk

Skattelistene for 2012 viser at det er over 600.000 nullskatteytere i Norge. Misunnelig? Ingen grunn til det. For de aller fleste betyr det nemlig at økonomien er svak.

DÅRLIG ØKONOMI: For de aller fleste er det å være nullskatteyter et bevis på at sedlene ikke florerer i lommeboken. Illustrasjonsfoto: Colourbox
  • Günther Bache
Publisert: Publisert:

Best å betale skatt. Det å være nullskatteyter handler først og fremst om å ha lav inntekt, store fradrag, mye lån eller store tap. For de aller fleste er det lite å trakte etter.

Er du vanlig lønnsmottaker eller småbedriftseier og betaler null i skatt, er det egentlig et bevis på at økonomien ikke er særlig god.

LES OGSÅ:Dette tjener vi egentlig

Rike uten inntekt. Fokuset rundt skattelistene ligger ofte på rike personer som betaler lite eller ingenting i skatt, sett i forhold til deres reelle inntekt og/eller formue.

For noen av Norges rikeste personer, betyr null inntekt bare at de har muligheten til å redusere sin skattbare inntekt på helt lovlige måter. Typisk er det at eiere av bedrifter beskattes overskuddet i bedriften. Dersom de ikke tar ut penger til seg selv, kan de slippe unna inntektsskatt.

Kommentar:Gi oss lister for å kontrollere skattesystemet

I følge skattelistene har verken Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen eller Jan Haudemann-Andersen skattbar inntekt, selv om de har milliardformuer. Petter Stordalen sto i 2008 oppført med en nettoinntekt på null kroner, mens formuen var på hele 954 millioner kroner. I 2012 er formuen «krympet» til 91 millioner kroner, mens nettoinntekten er på 88 millioner.

En metode de store guttene bruker, er å realisere store fradragsberettigede aksjetap som overstiger inntektene. Dermed kan nettoinntekten bli «borte».

Skattefritt utbytte borte. Tidligere kunne du bli nullskatteyter ved å bare ha utbytteinntekter. Utbytte var tidligere «skattefrie» på privat hånd.

Nå skattlegges utbytter med inntil 28 prosent, slik at det er vanskeligere å bli nullskatteyter bare ved å leve av utbytte fra selskaper man eier. Og husk at overskuddet i bedrifter allerede er beskattet med 28 prosent.

Dette er eksempler på at skattelistene ikke forteller hele sannheten. Kompliserte inntekts- og formuesforhold kan gjøre det umulig å regne seg frem til riktig inntekt og reell formue, uten å gå enkelte skattebetaler nærmere etter i sømmene.

Her kan det skjule seg for eksempel store reelle formuer i lavt verdsatte eiendommer eller selskaper.

KALKULATOR:Regn ut riktig inntekt

Slik blir du nullskatteyter

Høye fradrag, lav inntekt. For mange nullskatteytere er det lav inntekt i kombinasjon med høye fradrag som gjør at man kan ende opp med null i skattbar inntekt.

Dette gjelder for eksempel hvis man har lav inntekt og andre høye fradrag som foreldrefradrag, reise-/pendlerfradrag, rentefradrag mv.

Hadde du ingen annen inntekt i 2012, kunne du likevel ha kapitalinntekter som renter, fonds- og aksjegevinster inntil personfradraget på 45.350 kroner, og slippe skatt.

Husk at lønnsmottakere og pensjonsmottakere likevel må betale skatt. Trygdeavgiften slipper du ikke unna, og er bruttoinntekten over toppskattegrensen, hjelper det ikke med skyhøye fradrag, toppskatten skal uansett betales. Nettoinntekten, den du ser i skattelistene, kan altså være null selv om man faktisk betaler inntektsskatt.

Unge og studenter som tjente under frikortgrensen på 39.950 kroner, betaler ikke skatt. Frikortgrensen er forøvrig uendret i 2013.

Null i formuesskatt. Dette kan «de fleste» klare. Du får null i formue ved å ha høyere gjeld enn skattbar formue.

Det gjør du enkelt ved at den skattbare ligningsverdien på boligen er under 30 prosent av markedsverdien, og dermed godt under boliglånet for de fleste.

De som har nedbetalt boliglånet, kan redusere eller fjerne formuesskatten ved å kjøpe hytte eller leilighet med lav skattemessig ligningsverdi.

Aksjer, grunnfondsbevis og aksjefondsandeler, obligasjonsfond og pengemarkedsfond settes til 100 prosent av reell verdi ved utløpet av inntektsåret 2012. Egen bolig er satt til maksimalt 30 prosent av reell verdi. Bankinnskudd er verdsatt til 100 prosent av innskuddet.

I tillegg kommer annen formue som biler, båter og innbo som vurderes svært lavt. Gjeld vurderes alltid til 100 prosent av verdien.

Eksempel: Hvis man har en bolig til 2 millioner og 1 million i gjeld, har man egentlig en netto formue på 1 million. Likevel vil man stå oppført med 0 i formue. Årsaken er at boligen maksimalt har en ligningsverdi på 30 prosent, altså 600.000 kroner. Når gjelden er større enn ligningsformuen, blir nettoformuen satt til 0.

Følg oss på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Skattelistene 2012: Dette tjener vi egentlig

  2. Skattelistene: Dette tjener vi egentlig

  3. Uten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skatt

  4. Dette viser skattelistene egentlig

  5. Mohn betalte mest i skatt