Salget av nye boliger øker

Sjeføkonom Roger Bjørnstad friskmelder nyboligmarkedet.

SELGER MER: Østlandet topper boligprisstatistikken til Econ. Her fra Lørenbyen i Oslo.

SELGER MER: Østlandet topper boligprisstatistikken til Econ. Her fra Lørenbyen i Oslo.

Anette Karlsen
Publisert:

De siste to månedene er det solgt 2.455 nye boliger i Norge. Det er en økning på 39 prosent fra forrige tomånedersperiode, og 35 prosent flere enn for samme periode i 2013, ifølge Econ-statistikk.

Det er Samfunnsøkonomisk analyse som har utarbeidet rapporten over boligsalget.

Tidligere i oktober presenterte Boligprodusentenes forening tall for tredje kvartal, som viste samme trenden, til tross for at salget av nye boliger er et godt stykke bak fjoråret.

Les også

Tror dette kan dempe boligprisveksten

På 2012-nivå

Roger Bjørnstad

Stian Lysberg Solum

Spørsmålet er da om nyboligmarkedet er friskmeldt?

- Ja, på mange måter er det det, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad til E24.

Annonsørinnhold

- Vi har lenge forventet at markedet skal ta seg opp, og disse tallene viser at det nå har det. Det er gledelig at det bygges når det er et stort behov. Utbyggerne har få grunner til ikke å lansere nye boligprosjekter nå.

Størst er økningen på Østlandet, hvor det ble solgt 1.226 nye boliger, en økning på 61 prosent. Salget er nå på nivå med 2011 og 2012. På plassene etter følger Nord-Norge (19 prosent), Midt-Norge (17 prosent), Vestlandet (16 prosent) og Sørlandet (11 prosent).

- Sørlandet har hatt en avvikende boligbølge fra resten av landet. De hadde en sterk prisvekst og salgsvekst før resten av landet, og sliter nå med det høye prisnivået.

Les også

Dette får du for full BSU-pott

Tror på fortsatt bedring

Statistikken omfatter 32.605 boliger, fordelt på 1.402 prosekter. I oktober sto 11.809 boliger usolgt. Beholdningen av usolgte boliger har økt med rundt 300 siden forrige måling i august, og med 1.000 boliger sammenlignet med oktober i 2013. Det er ikke nødvendigvis et tegn på at prisene vil falle i månedene som kommer, mener Bjørnstad.

- Utbyggerne har tro på markedet, og setter i gang prosjekter. Det gjør at lageret øker litt. Salget er fortsatt godt, og ser vi på bruktboligmarkedet har etterspørselen der tatt seg opp. Alt ligger egentlig til rette for at nyboligsalget skal være godt fremover.

Boligutbyggerne må selge mellom 60-80 prosent av boligene før spaden settes i jorden. At sentralbanksjef Øystein Olsen holder renten lav, er derfor grunstig.

- Renten er en kjempeviktig størrelse for nyboligmarkedet. Boligkjøperne føler seg trygge til å ta opp lån for å kjøpe bolig, og utbyggerne får finansiert utbyggingen. Om ikke renten blir satt ned, er nok oppfatningen til de fleste at vi får et lavt rentenivå fremover.

At rentene er lave, kommer som følge av en negativ utvikling i resten av økonomien. I Rogaland har salget for nyboliger vært labert lenge, og Bjørnstad sier at et kraftig tilbakefall i oljeinvesteringene kan få dramatiske konsekvenser for oljefylket.

- I Rogaland har boligprisveksten vært høy lenge, noe som gir en stor fallhøyde. Når næringslivet står med begge føttene plantet i oljesektoren, blir de ekstra sårbare, sier Bjørnstad og legger til at han ikke har særlig tro på et slikt scenario.

Les også:

«Boligen er solgt. Visning avlyst»Tore Kenneth tjente fett på boligboomLuksusmeglere slår seg sammen

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold