Boligprisene falt i juni

De sesongjusterte boligprisene viste en liten oppgang i juni. 

  • Stine Grihamar
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

- Utviklingen i 2013 er flat, flatere enn vi har sett på mange år, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eff.

Eiendomsmeglerfortakenes forenings (Eff) landsomfattende boligprisstatistikk for juni viser at prisene falt med 0,4 prosent fra mai til juni i år.

Korrigert for sesongvariasjoner* var prisene 0,4 prosent høyere enn i forrige måned.

(*Se forklaring på hva sesongkorrigering innebærer nederst i teksten.)

Boligprisene er nå 5,7 prosent høyere enn på samme tid i fjor, og 5,9 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

Juni måned preges normalt av en sterk tilbudsside, mange omsetninger og et svakt fall i prisene.

Dreyer opplyser at det er leilighetsmarkedet som er prisledende. Mens prisene på leiligheter falt 0,9 prosent sist måned, falt prisen på eneboliger 1 prosent. Delte boliger steg med 0,7 prosent i samme periode.

- Som forventet fikk vi en prisnedgang i juni, men nedgangen var mindre enn mange ventet, og korrigert for sesongvariasjoner er det faktisk en oppgang, fortsetter Dreyer.

Han legger til at juni måned er en attraktiv måned for salg av bruktboliger, og er tradisjonelt en av månedene i året hvor det selges flest boliger.

- Men signalene går tregere i markedet. Det er et betydelig varelager på markedet. En tredjedel av objektene i markedene har ligget i over en måned, sier Dreyer.

LES OGSÅ: Nå merker også næringslivet bremsen i boligmarkedet

- Stabilt og robust
I april viste tallene at det siden i fjor var blitt 6,6 prosent dyrere å kjøpe bolig i Norge. Dette var den svakeste tolvmånedersveksten for norske boliger på fire år.

I mai viste markedet noe lavere omsetning og utflating i boligprisene, mens halvåret totalt sett har gitt omtrent samme omsetning som i 2012.

Dreyer mener dagens rykende ferske tall viser et marked som er stabilt og robust. Han forventer at prisutviklingen vil lande på mellom 5 og 6 prosent i 2013.

- Det virker som om markedet tåler overskriftene som har vært i media de siste ukene. Vi har god tro på at vi vil oppleve høy omsetning gjennom året, men markedet vil være mer selektivt. Det er mer å velge i for kjøperne, nå som boligbyggingen nærmer seg et tilfredsstillende nivå, sier Dreyer.

- Det vi ser nå er normalt

Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund advarer mot å bli for fartsblinde etter flere sommerhete år.

- Det vi ser nå er mer normalt, og selv om det føles litt rolig, så er det dette som er et trygt og godt boligmarked. Statistikken viser et solid marked. Det er bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Tormod Boldvik.

Samtidig retter han harde skyts mot den rødgrønne regjeringen. Boldvik savner tiltak for boligbygging.

- Det har blitt vanskeligere å komme seg inn i boligmarkedet under denne regjeringen, og det er ikke et tegn på god boligpolitikk, sier Boldvik, før han fortsetter:

- Nå som det nærmerer seg valg, og vi er ferdig med første halvår av 2013, kan jeg si at det har blitt vesentlig vanskeligere å skaffe seg et sted å bo under denne regjeringen. Politikerne som skal overta bør styre forsiktig i fortsettelsen.

E24 Bedrift kan du sjekke nøkkeltallene til eiendomsmeglerforetakene.

* Sesongjusterte tall:

Tall som er korrigert for klare sesongmessige variasjoner. Tallet man blir stående igjen med gir dermed et mer korrekt bilde på hva den underliggende utviklingen er, og gjør det mulig å sammenligne måned for måned, uten at typiske sesongfenomener får utslag.

Les også:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Boligprisene stupte i juli

  2. Nest høyeste boligsalg noensinne

  3. Boligprisvekst i september

  4. Annonsørinnhold

  5. Nye tall fra eiendomsmarkedet: Kraftig boligprisfall i juli

  6. Kraftig boligprisvekst i juli