Bankene har blitt enda strengere, mener meglertopp: Grepene som lettere gir deg boliglån

Meglersjef Christian Dreyer mener bankene har gjort det enda vanskeligere for folk å kjøpe bolig. Slik maksimerer du dine lånesjanser.

MEGLERTOPP: Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) langet på mandag ut mot praktiseringen av egenkapitalkravet:
  • Karl Wig
Publisert:

Bekymret – Tilbakemeldingene fra markedet er at bankene nå har strammet inn sin utlånspraksis ytterligere. Mange førstegangskjøpere opplever at det ikke er noen vits å gå i banken. Denne utviklingen må snu, sier sjef i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) Christian Dreyer til Dine Penger.

Avviser. Norges største bank, DNB, sier de ikke kjenner seg igjen.

– Det er ikke riktig. Vi har ikke endret noe på vår kredittpraksis etter at egenkapitalkravet kom, verken på vanlige lån eller mellomfinansiering. Her er døren åpen for nye boliglån, fremholder DNBs konserndirektør for kommunikasjon Thomas Midteide til Dine Penger.

Har du fast jobb, men har likevel vanskeligheter med å få boliglån? Ta kontakt med Dine Pengers journalist!

Les også:Tilbudt 55.000 kroner etter bud-rot

Det strenge sparekravet for boligkjøp, hvor du må ha 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital for å få låne resten av banken, ble innført av Finanstilsynet allerede i januar 2012.

Kan gjøre unntak.Regelen står imidlertid ikke skrevet i stein: Hvis bankene mener betjeningsevne, jobbutsikter og andre forhold likevel gjør et boliglån forsvarlig, har de muligheter til å gjøre unntak fra egenkapitalkravet.

ØNSKER FRIHET: Thomas Midteide i DNB mener det er begrenset hvor mye de kan vike fra egenkapitalkravet med dagens regler, men sier de gjerne gjør flere skjønnsmessige vurderinger.

DNB sier de praktiserer unntak i tilfeller hvor betjeningsevnen er særlig god. Som oftest må det kausjon til:

– De aller fleste som får unntak fra egenkapitalregelen har kausjon. Men det hender også at unge ektepar uten kausjon eller nok egenkapital får lån, fordi de har gode utsikter til kraftig lønnsvekst, sier Midteide.

Les også:Sjekk om kjellerstuen din er ulovlig

– Meningsløst. Dreyer mener egenkapitalregelen er så rigid at slike skjønnsmessige unntak blir helt nødvendige.

– Det er helt meningsløst at en masterstudent som går rett ut i fast jobb med 600.000 i årslønn, ikke skal få innvilget lån fordi egenkapitalkravet ikke er oppfylt. Nå må bankene sette fokuset på betjeningsevnen, slik finansminister Siv Jensen har påpekt, sier Dreyer.

Vil ha frihet. DNB mener det er begrenset hvor mange egenkapital-unntak de kan gjøre med dagens retningslinjer.

– Inntil videre er dette er ganske nøye regulert av Finanstilsynet, men Siv Jensens signaler om at bankene skal få bli mer fleksible er interessante. Vi ønsker ikke mislighold eller betalingsproblemer, men vi får gjerne større frihet til å kunne bruke vår egen vurderingsevne når vi behandler lånesøknader, sier Midteide.

Les også:Boligeksperter avlyser pris-rakett til nyttår

Negativ årsvekst. Dreyers bekymring om strenge banker kommer etter at han mandag la frem boligprisutviklingen for november, som viser at høstens prisfall fortsetter.

Som Dine Penger skrev i mandag, er leiligheter nå priset lavere enn de var på samme tid i fjor. Det er første gang på flere år at en boligtype opplever negativ årsvekst.

Dreyer mener mye av grunnen er at leiligheter er særlig populært blant førstegangskjøpere, som er ekstra sårbare for nettopp bankenes innstramminger.

Mellomfinansiering vanskeligere. Et utslag av de lavere boligprisene er at det kan være vanskeligere å få mellomfinansiering. Altså lånet til å kjøpe den nye boligen før du har solgt den gamle. Dette gjelder særlig i områder med sterk prisfall som i Agderfylkene.

– For de som har en anstrengt økonomi, anbefaler vi nå å selge først. For skal du tåle mellomfinansieringen, må du tåle å sitte på to eiendommer samtidig, fortalte leder for personmarked Gunnar Thomassen i Sparebanken Sør til Dine Penger tidligere i høst.

Les på DP+:Mellomfinansiering blir dyrere

Spør i nettmøte: Øyvind Røst og Tone Iren Sørheim svarer om bank og boliglån i nettmøte på torsdag. Legg inn spørsmål allerede nå.


Spør oss i nettmøte!

Torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Dine Pengers eksperter stiller til nettmøte fra klokken 10.00 når beslutningen blir kjent. Hvordan kan du får lån? Skal du binde eller forhandle? Legg inn spørsmål allerede nå.

Fem grep som kan gjøre boligkjøpet mulig

Det kan være vanskelig å få boliglån, og enda vanskeligere å få nok til å faktisk kunne kjøpe noe. Her er Dine Pengers råd for å øke dine sjanser.

1.Få hjelp hjemmefra. At foreldre stiller sikkerhet kan erstatte det strenge egenkapitalkravet, hvor du i utgangspunktet må ha spart opp 300.000 kroner for å kjøpe en leilighet til to millioner. Pengegave eller forskudd på arv er andre muligheter for å oppfylle EK-kravet. Husk at det forsatt er du som skal betjene lånet til daglig, og at hjelpen derfor ikke erstatter manglende lønnsinntekt.

2.Gå i flere banker for lånetilbud. Bankene bruker ulike kriterier når de vurderer lånesøknader, og selv om du nektes lån i én bank, kan du tilfredsstille kravene i en annen. Du kan bruke penger.no for å sammenlikne banker og skaffe deg oversikt over betingelsene.

3.Vurdér å leie ut et rom – selv om det betyr at du må kjøpe en noe dyrere bolig. I mange tilfeller vil leieinntekten være større enn de økte låneutgiftene. De store bankene har bekreftet til Dine Penger at inntekter fra utleie – som er skattefrie når du bor der selv – tas med i deres beregning og gjør dem mer lånevillige. Du kan fortelle om dine utleieplaner når du går i lånemøtet. Det er mer tillitsvekkende om du selv har satt opp et regnestykke med realistiske forutsetninger.

4.Foreslå rentebinding. Det er som regel litt dyrere enn flytende rente på lang sikt, men sikrer at du kan betjene lånet selv om det kommer en renteoppgang. Det beroliger banken, som i noen tilfeller kan innvilge lån de ellers ikke ville gitt. Noen banker vil også la deg låne mer hvis du binder renten.

5.Kjøp sammen med kjæresten eller en god venn. Boligen blir ikke dobbelt så dyr selv om dere er to, og dermed trenger dere mindre i lån hver for å realisere boligkjøpet. Det gjør banken tryggere på betjeningsevnen, og gjør dessuten at lånet blir mer komfortabelt å leve med i hverdagen. Husk samboeravtale med en klart avtalt eierfordeling av boligen og lånet (sameieavtale hvis dere er venner). Abonnenter av DP+ får maler igjennom Samboerskolen.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Strenge sparekrav gjør karriere-vinnerne til bolig-tapere: Leif Erling (29) tjener en halv million i året – får ikke boliglån

  2. Åpner for å presse frem endringer i egenkapitalkravet

  3. Marita (37) hadde null egenkapital – oppfylte boligdrømmen

  4. – Regjeringen skal ha is i magen for å trosse Finanstilsynet

  5. Finanstilsynet ber Siv Jensen bryte boliglån-løfte