Banker etter ny innstramming: Kredittkort skrotes og forbrukslån avslås

– En veldig god effekt, sier DNB. Samtidig får flere nå avslag om forbrukslån, ifølge Bank Norwegian.

TAR GREP: Nye regler gjør at også ubrukt kreditt teller inn i beregningen av gjeldsgraden din. Både DNB og Bank Norwegian merker oppgang i antallet som sier opp kredittkort eller senker kredittgrensene.
Publisert:

– Vi har fått flere lånesøknader som tilsynelatende ser ryddige ut, men så har vi sjekket gjeldsregisteret og oppdaget forbruksgjeld de ikke har oppgitt i søknadene. Disse får avslag, sier Kai-Morten Terning, kommunikasjonsleder i Bank Norwegian, til E24.

Etter at gjeldsregistrene ble innført 1. juli begynner banker som tilbyr kjapp kreditt å merke endringer.

Terning opplyser at lånekranen deres har blitt skrudd et hakk igjen, og at «flere får avslag».

Samtidig har bankkunder også selv tatt lånegrep, ifølge bankene.

Les også

Analysesjef regnet på boligkjøp med forbrukslån: – Hvis dette tallet stemmer, er det skremmende

Sier opp kredittkort

– Vi har sett en klar effekt hvor kunder tar kontakt for å si opp kredittkort eller senke beløpsgrensene, sier informasjonssjef Even Westerveld i DNB til E24.

– Det er også en veldig god effekt, som viser at gjeldsregistrene skaper økt bevissthet og gjør at folk selv tar kontroll, sier DNB-toppen.

Bank Norwegian har også sett en økning i kunder som kansellerer kredittkort eller senker beløpsgrensene.

Forskriftsendringer gjør at all innvilget kreditt – inkludert den vi ikke bruker – nå teller med i beregningen av gjeldsgraden din. Høy gjeldsgrad kan gi lånetrøbbel.

Les også: (+) Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

– Selv om de ikke bruker kredittkortet i det hele tatt, vil en ramme på 50.000 for eksempel kunne påvirke din evne til å ta opp boliglån, forklarer Westerveld.

Det største spørsmålet etter innføringen av gjeldsregistrene er imidlertid hvor mye den norske forbrukslån-festen bremser opp.

Les også

Forbrukerrådet vil holde forbruksbankene økonomisk ansvarlig ved dårlig rådgivning

Vil ikke dele konkrete tall

Finanstilsynet har refset finansaktører for å være for slepphendte med usikret kreditt.

Banker har dels tatt selvkritikk, men også forklart at det er vanskelig å avsløre lånesøkere som holder sin eksisterende gjeld skjult for dem.

Gjeldsregisteret gir ingen komplett gjeldsoversikt, men viser all forbruksgjeld som lånesøkere allerede har. Det er bredt ventet at det vil bremse forbrukslånsveksten.

Ingen banker ønsket fredag å dele konkrete utlånstall med E24 for perioden etter register-innføringen – dels begrunnet i at det er for tidlig til å kunne stole på dem, og dels begrunnet i at det er forretningssensitivt.

Les også: (+) Dette kan felle forbrukslånsbankene

– Det er ennå litt tidlig, sier Terning.

– Det har bare gått litt over en måned, påpeker Henning Nordgulen, leder for finans i Sbanken.

Les også

«Usmakelige» gjeldsregister-lånetilbud fjernet

Ser frem til boligeffekt

Mens Bank Norwegian likevel kan bekrefte flere avslag, sier Nordgulen at deres foreløpige tall ikke indikerer noen endringer de kan knytte direkte til effekter fra gjeldsregisteret. Han har heller ikke merket noen endring i låneetterspørselen så langt.

Fredag skrev E24 om nye beregninger som viser at inntil 30 prosent av økningen i forbrukslån de siste årene kan ha gått til boligkjøp.

Tidligere har vi omtalt hvordan noen forbrukslånsaktører aktivt har lokket med forbrukslån som bruk til egenkapital – en praksis som har fått forbrukermyndighetene til å se rødt.

DNB har også vært sterkt kritiske, og kalt forbrukslån brukt som egenkapital en «ekstremsport».

– At dette har skjedd, er det ingen tvil om, sier Westerveld.

– Vi har selv vært forsiktige med å kalle det et generelt problem, rett og slett fordi vi mangler gode tall på utbredelsen. Men med gjeldsregisteret blir ikke dette lengre mulig, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om