Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år

En lenge varslet renteøkning er i anmarsj, og ekspertene føler seg trygge på at Norges Bank kunngjør den første hevingen torsdag.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • NTB
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Det vil i så fall bety at Norge for første gang siden mai 2015 vil ha en styringsrente så høy som 1,25 prosent.

– Jeg tror renten skal opp 0,25 prosentenheter på torsdag og forventer én eller kanskje to hevinger til i år, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til NTB.

– Grunnen er hensynet til inflasjonen, som er i høyeste laget ut ifra inflasjonsmålet, grei konjunktur – med lav arbeidsledighet – og en relativt svak krone, som kan styrkes ved høyere renter, oppsummerer han.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Grytten peker samtidig på at det ligger en forventning om renteheving i markedet allerede.

Norges Banks styringsrente på 1 prosent er fremdeles historisk sett svært lav, til tross for én heving på 0,25 prosentpoeng i september i fjor og en tilsvarende økning i mars i år.

Fram til september i fjor hadde styringsrenten ligget på 0,5 prosent siden mars 2016.

Tre faktorer

Sjefanalytiker Erik Bruce Nordea Markets peker på følgende faktorer når han skal redegjøre for hvorfor renten kommer til å heves:

* Veksten er klart over trend og ser ut til å bli sterkere enn ventet.

* Kapasitetsutnytting er over normalen og ser ut til å være høyere enn ventet.

* En forventet prognose fra sentralbanken om at inflasjonen vil ligge over målet på nær 2 prosent de neste årene.

– Dette bildet er oppskriften på renteøkninger, og den første kommer på ukas møte, skriver Bruce i en analyse mandag.

Les også

Disse bankene har økt boliglånsrenten

– Vi regner med at de sier en økning til i annet halvår og i renteprognosen gir sannsynlighetsovervekt for en økning allerede i september, sier sjefanalytikeren.

Mer usikkert fremover

Men om ekspertene er enige om hva som kommer torsdag, er de mer i tvil om utviklingen i Norge resten av året. Lavere renter i utlandet er én viktig årsak til at analytikerne nå er usikre på hvor langt opp den norske renten skal, og når.

– Ved forrige korsvei, i mars, så Norges Bank for seg å fortsette å heve renten opp til 1,75 prosent, sier DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland.

– Får vi rett, vil renteprognosen – tross signaler om solid økonomisk vekst – denne gang ligge lavere enn sist og indikere en overvektssannsynlighet for nok en heving først i desember. Det skyldes først og fremst et betydelig fall i internasjonale renter, fremholder hun.

Rentekutt?

DNB-økonomen tror Norges Bank vil vente til desember med å heve renten igjen etter junimøtet, for å se an utviklingen i handelskrigen og brexit.

Kan det bli aktuelt med rentekutt her i Norge?

– Det er ikke et helt usannsynlig forløp. Det skal litt til at de først hever og deretter kutter, men man kan aldri utelukke noe, sier Haugland til E24.

Nordea Markets tror derimot den nye renteprognosen vil inneholde rentekutt på lang sikt, muligens i 2022, men presiserer at renten først skal opp, og at mye kan skje før det blir aktuelt å kutte.

I sum venter Nordea at den nye rentebanen vil gi mer enn 50 prosent sjanse for en ny heving allerede i september og så en eller to ytterligere hevinger i 2020.

Tre hevinger før 2022

Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår i sin prognose fra sist uke tre rentehopp på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2022. Også SSB tror det første hoppet kommer torsdag.

– Selv med økt internasjonal uro og redusert markedsvekst ligger det an til at rentene i Norge vil øke framover, heter det.

Byrået ser for seg at renten på rammelån vil stige til 3,6 prosent i 2022.

For øvrig priser markedene inn uendret rente i USA i forkant av onsdagens rentemøte i sentralbanken Federal Reserve, men det er forventninger om kutt fremover – kanskje allerede i juli.

Det er sentralbankmøter også i Japan og Storbritannia denne uken.

Les også

Økonomer om Norges Bank: Renten heves på torsdag, men prognosen kuttes

Les også

Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger over hele linjen

Les også

Norges Bank: Norske bedrifter melder om enda høyere vekst

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Rente

Flere artikler

  1. Økonomer om Norges Bank: Renten heves på torsdag, men prognosen kuttes

  2. Markedet tviler på Olsen-heving

  3. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

  4. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

  5. – Onsdag kveld kutter Fed renten