Valutaanalytiker om sveitserfrancen: – Veldig store bevegelser

Sveitserfrancen var på ett tidspunkt på sitt svakeste mot euro siden sentralbanken ga opp fastkursen.

FØLGER MED: Valutamarkedet har fortsatt den sveitsiske francen i fokus. Tirsdag var det store bevegelser i valutaen.
Publisert:

– Vi har fått veldig store bevegelser i sveitserfranc mot de fleste valutaer i dag, sier Camilla Viland, valutaanalytiker i DNB Markets, til E24.

– Dette har vært det store temaet i markedet i dag. Det er overraskende å se så store bevegelser uten at noe spesielt har utløst det. Det er uvanlig, legger hun til.

Sveitserfrancen var tirsdag formiddag på sitt svakeste mot euro siden den sveitsiske sentralbanken 15. januar sjokkerte markedet med å fjerne valutagulvet mot euro. Siden den gang har den styrket seg noe (se graf lenger ned).

Opphevelsen av gulvet betød at sentralbanken ikke lenger ville gripe inn om man måtte betale mindre enn 1,2 sveitserfranc for én euro.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets

Viland trekker frem to faktorer som kan forklare sveitserfrancens bevegelse tirsdag:

** Den sveitsiske sentralbanken har gått ut og sagt at den vil selge sveitserfranc for å svekke valutaen, dersom sentralbanken vurderer sveitserfrancen til å være urimelig sterk mot euroen

** Valutainvestorer kan være usikker på hva den «riktige» verdsettelsen av sveitserfrancen er, noe som gjør dem mer nervøse

Les også

Tror flere sentralbanker vil sette renten under null

Etter at sentralbanken fjernet valutagulvet mot euro, styrket sveitserfrancen seg ellevilt.

På det verste var sveitserfrancen opp hele 41 prosent, og i et kort tidsrom var det ikke engang mulig å finne kurser å kjøpe sveitserfranc på.

(Saken fortsetter under grafen.)

STORE BEVEGELSER: Rund klokken 10 var det store bevegelser i sveitserfrancen, her vist mot euro. Tirsdag var den sveitsiske valutaen på sitt svakeste nivå siden 15. januar.

Aksepterer situasjonen – så langt

Den sveitsiske sentralbanken uttalte tirsdag at de fortsatt vil bedrive såkalt intervensjon dersom de mener sveitserfrancen er for sterk.

– Å gi opp gulvet betyr en innstramming i pengepolitikken. Vi aksepterer dette, men bare opp til et visst punkt. Vi er fundamentalt forberedt på å intervenere i valutamarkedet, sier visesentralbanksjef Jean-Pierre Danthine til den sveitsiske avisen TagesAnzeiger tirsdag, gjengitt av Reuters.

Han sa lite om sentralbanken har solgt unna sveitserfranc etter 15. januar.

Les også

Skråsikker på dansk valutaseier: – Nå vil markedet lære på den tøffe måten

Kan ha solgt sveitserfranc allerede

Intervensjon betyr at sentralbanken selger eller kjøper egen valuta for henholdsvis å svekke eller styrke den.

– Etter mitt syn burde ikke dette fått så stor oppmerksomhet. De sa allerede 15. januar at intervensjon var et virkemiddel de fortsatt hadde, sier Viland til E24.

Les også

Kommentar: Draghi med en gavepakke til investorer

– Men det virker som sentralbanken ikke vil tillate at sveitserfrancen går særlig mye sterkere. Det kan være at de allerede har vært i markedet og solgt sveitserfranc, uten at vi har noen bevis for dette.

Undervurderte effektene

Seniorstrateg for valuta ved Societe Generale, Sebastien Galy, tror at det nå kan begynne å demre for den sveitsiske sentralbanken at avgjørelsen om å fjerne valutagulvet kan føre til såkalt deflasjonspress, altså at prisene faller.

Dette skjer fordi valutastyrkelsen fører til at varene som importeres blir billigere. Dermed faller prisene på varene som importeres fra utlandet, såkalt importert inflasjon.

– Indikasjoner fra bank- og industrisektoren foreslår at den sveitsiske sentralbanken har undervurdert både valutaeffekten og deflasjonspresset, sier Galy til CNBC.

Viland har samme syn:

– Valutabevegelsen som kom etter at den sveitsiske sentralbanken fjernet gulvet, var historisk stor. Sannsynligvis var den større en sentralbanken hadde sett for seg, selv om de trolig ventet at sveitserfrancen ville styrkes.

– Om valutakursen blir for sterk, vil dette være klart negativt for veksten og inflasjonsutsiktene for sveitsisk økonomi, sier hun

Les også

Slik angriper man en valuta

Les også

Sparebank tror de har tapt millioner på valutasmell

Les også

Skråsikker på dansk valutaseier: – Nå vil markedet lære på den tøffe måten

Publisert:

Her kan du lese mer om