Banker tjener milliarder på forbrukslån

De største forbrukslånsbankene hadde et overskudd på 2,3 milliarder i fjor. Summen er en økning på én milliard kroner fra året før, skriver Dagens Næringsliv.

GOD RENTE: På forbrukslån må man fortsatt regne med å betale høy rente. Det tjener bankene som tilbyr slik lån, på.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • NTB
  • E24
Publisert:

Flere forbrukslånsbanker har kommet på det norske markedet i løpet av det siste året. Det er muligheten for gode inntekter som bidrar til at også flere etablerte banker tilbyr tjenesten, skriver avisa. Finanstilsynet er bekymret over økningen.

– Forbrukslån utgjør en liten del av husholdningenes samlede gjeld, men denne gjelden vokser sterkt, og markedet er preget av meget aktiv markedsføring fra banker og finansieringsforetak, sier direktør Emil R. Steffensen i Finanstilsynet.

I motsetning til andre nordiske land som Finland og Estland, har ikke Norge streng regulering av hvor høye renter bankene kan ta på forbrukslån. Finanstilsynet har vurdert det, men effekten av et rentetak er usikker.

Stoppet markedføring

Bankene tilbyr kundene forbrukslån ved hjelp av en god innskuddsrente, som utgjør maksimalt 2 prosent i dagens lavrentemarked. Kundenes innskudd blir brukt til å låne ut pengene til en rente på mellom 10 og 20 prosent.

E24 har tidligere skrevet om at Forbrukerombudet stoppet nettsider som markedsførte forbrukslån som en smart måte å komme seg inn på boligmarkedet på.

– Forbrukslån er dyre lån, og kan potensielt stille boligkjøperen i en meget vanskelig økonomisk situasjon, sa forbrukerombud Gry Nergård da.

Eiendom Norge reagerer

Finanstilsynets årlige rapport «Finansielt utsyn», som ble lagt frem i starten av juni, viste at nordmenn har økt forbruksgjelden til omtrent 90 milliarder kroner. Det er en vekst på 11 prosent i året.

Eiendom Norges Christian Dreyer har tidligere reagert på at boligkjøp finansieres med forbrukslån.

– Boligpriser kan gå både opp og ned, og det samme gjør renten. Vi er opptatt et bærekraftig boligmarked, der ingen skal ta seg vann over hodet, sa Dreyer til E24 for en måned siden.

– Det er en uting at egenkapitalen ved boligkjøp finansieres med forbrukslån, mener Dreyer.

Les også

Ber inkassobransjen droppe «felle»-krav

Les også

Norsk gjeldsvekst avtar mer enn ventet

Les også

– En uting at egenkapitalen finansieres med forbrukslån

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. – En uting at egenkapitalen finansieres med forbrukslån

  2. Analysesjef med varsku-anslag om boligkjøp med forbrukslån

  3. Melder om voldsom vekst i forbrukslånsbank

  4. Annonsørinnhold

  5. Finanstilsynet skjerper tilsynene: Forbrukslån vokste 11,4 prosent

  6. Avviser at forbrukslån er pumpet inn i boligmarkedet