Professor mener Norges Bank er konservative: – Vi kommer ikke til å se snurten av de nye sedlene

Norges Bank bruker titalls millioner på nye sedler. Informatikkprofessor Kai A. Olsen mener vi går mot et kontantløst samfunn. Sentralbanksjefen tror kontanter vil være i bruk i lang tid fremover.

FÅR NYTT UTSEENDE: For første gang går Norges Bank vekk fra å ha portretter på forsiden av sedlene. Det nye gjennomgående temaet er havet.
  • Ingvild Sagmoen
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Tirsdag kunne Norges Bank presentere de nye sedlene, som for første gang i historien ikke har portretter. Det gjennomgående temaet for alle de nye sedlene i serien er nå havet, med to ulike design på forside og bakside.

Sentralbanksjef Øystein Olsen er veldig fornøyd med hvordan de nye sedlene ser ut.

– Vi var veldig entusiastiske da forslagene kom, og ikke minst da våre folk kom med råd om å sette sammen to av motivene til en helhet med en forside og en bakside, med et tradisjonelt, klassisk uttrykk på forsiden og mer moderne uttrykk på baksiden, sier Olsen til E24.

– Man bruker jo nesten ikke kontanter lenger

Professor i informatikk Kai A. Olsen ved Høgskolen i Molde er ikke like fornøyd med at sentralbanken nå trykker opp en helt ny seddelserie.

– Vi kommer ikke til å se snurten av de nye sedlene. Allerede nå er det bare fire prosent som sier de i hovedsak bruker kontanter, sier han.

Les også

Dette mener folk på gaten om de nye sedlene

– I 2020 er vi kontantfrie, fordi det er så gode digitale betalingsmuligheter. Man bruker jo nesten ikke kontanter lenger, og flere steder får man heller ikke brukt det, sier professoren.

Han mener sentralbanken henger langt etter.

– Norges Bank er stokk konservative. Kontanter har blitt en stor utgift, og man må få lov til å si nei til å ta kontanter. Myndighetene må forlange at man tar kort, sier han.

– Jeg ser virkelig ingen ulemper med å kvitte oss med kontanter, legger han til.

(saken fortsetter under videoen fra VGTV):

– Kontanter brukes fortsatt

Sentralbanksjef Olsen forklarer hvorfor vi trenger nye sedler nå:

– Hovedgrunnen er hensynet til sikkerhet. Sedlene vi bruker i dag er sikre, det er veldig få falske sedler i omløp, så det er ikke noe stort problem i dag, men det er vår oppgave å sørge for at det heller ikke blir noe problem i fremtiden.

Les også

Kontantene forsvinner: Kontantbetaling i dagligvarehandelen er halvert på fem år

– I lys av teknologisk utvikling, i lys av at andre sentralbanker innarbeider nye sikkerhetselementer i sine seddelrekker, så har vi gått et betydelig skritt med å lage nye sedler som er enda sikrere enn de gamle. Disse sedlene vil være sikre i lang tid fremover nå.

Sentralbanksjefen mener informatikkprofessoren tar feil når han sier vi ikke vil se snurten av de nye sedlene.

– Kontanter brukes fortsatt, og i et ikke ubetydelig omfang, sier han, og viser til at summen av kontanter i omløp er ganske konstant på 50 milliarder kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORNØYD: Sentralbanksjef Øystein Olsen foran de nye sedlene.

– Det er et stort beløp. Ifølge våre anslag skjer 20 prosent av transaksjonene i varehandelen med hjelp av kontanter. Så kan du legge til en rekke andre betalinger som skjer ansikt til ansikt rundt i vårt vidstrakte land, hvor fortsatt kontanter anvendes.

– Vi leverer ut så mye sedler som det er behov for og som etterspørres fra publikum.

Sentralbanksjef Olsen tror sedler vil være i bruk i lang, lang tid fremover, men han erkjenner samtidig at i en total pengemengde som også omfatter elektroniske penger, så går bruk av sedler og kontanter ned.

Så mye koster de nye sedlene

Totalt har Norges Banks nye seddelpark kostet 70 millioner kroner foruten kostnadene per seddel.

(saken fortsetter under bildet.)

HUSKER DU? Den forrige serien med norske sedler som ble byttet ut, 50 kronesedler med portrett av Aasmund O. Vinje, 100-kronesedler med portrett av Camilla Collett, 500-kronesedler med portrett av Edvard Grieg og 1000-kronesedler med portrett av Christian Magnus Falsen.

De eksterne kostnadene for sentralbanken fordeler seg på 50 millioner i tilrettelegging, design, produksjon, og lignende, og ca. 20 millioner i lansering, som da strekkes over en periode på tre år.

I tillegg betaler Norges Bank omtrent 55 øre per seddel for de valørene som skal utgis i 2017. Det er en økning på ca. 20 prosent sammenlignet med dagens kostnader. Økningen skyldes bedre sikkerhet og at sedlene får et beskyttende belegg som vil øke levetiden med inntil 50 prosent.

Kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg i Norges Bank påpeker at det gir lavere kostnader over tid.

Les på Dine Penger: Dette bør du lære barna om økonomi

Les også

Her er de nye sedlene

Les også

Flere bruker kredittkort til hverdagshandling

Les også

Har du slike? Kom deg til Sverige i dag!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Øystein Olsen
  3. Norges Bank

Flere artikler

  1. Dette må du vite om Norges nye sedler

  2. Her er de nye sedlene

  3. Om én måned blir sedler verdt 4,8 milliarder kroner ubrukelig i butikk

  4. Neste uke kommer nye 100- og 200-lapper i omløp

  5. I morgen er det slutt for gamle 100- og 200-kronersedler