Kun to av ti vil spare i «nye IPS»

Onsdag starter den nye ordningen for skattefavorisert individuell sparing til pensjon, «nye IPS». Men en fersk undersøkelse viser at de færreste vil spare i den.

SPARENYHET: «Nye IPS» gir årlig inntil 9.600 kroner i utsatt skatt.
 • Johan Nordstrøm
Publisert:

Ved å spare i «nye IPS» får du utsatt skatt til den dagen du tar ut pengene.

Men kun to av ti planlegger å spare i ordningen, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Nordea.

Den nye spareordningen har flere fordeler. Men det er en stor ulempe ved den, og det er at pengene er bundet frem til du fyller 62 år. Begynner du uttak fra 62 år, må utbetalingene vare i minimum 18 år frem til du er 80 år.

Hvis du for eksempel skulle bli arbeidsledig, bli rammet av samlivsbrudd eller ønsker å kjøpe deg hytte når du er i 50-årene, er det viktig å være klar over at IPS-pengene er bundet.

– Kan en av årsakene til at så få planlegger å spare i nye IPS være at mange kvier seg for å binde sparepengene?

– Jeg vil si nei til det. Det er ikke bindingen som er årsaken til dette. Det skyldes at det er for lite interesse og kjennskap til pensjon, sier Randi Marjamaa, administrerende direktør i Nordea Liv, til E24.

Les mer: Slik sparer du smart i «nye IPS» (for abonnenter)

Bekymret

Marjamaa er bekymret for at folk flest i for liten grad tar stilling til om de har tilstrekkelig sparing til sin pensjonstilværelse.

– Jeg synes jeg altfor ofte møter kunder som nærmer seg pensjon og skulle ønske at de hadde startet før med pensjonssparing, sier Marjamaa.

Pensjonsøkonom Øyvind Røst i KLP mener at dersom du er rimelig sikker på at du kan binde pengene til alderdommen, vil skattefordelene ved sparing i den «nye IPS»-ordningen være såpass gode, at denne spareformen høyst sannsynlig vil bli svært lønnsom for mange som vil spare til alderdommen.

Han har regnet på lønnsomheten ved nye IPS.

– Konklusjonen er at nye IPS er mer lønnsomt enn sparing direkte i aksjefond (indeksfond, journ.anm.) og i aksjesparekonto. Men det kan bli forskjellige kostnader hos forskjellige leverandører for ordinære aksjefond, aksjesparekonto og nye IPS. Hvordan det vil utspille seg i praksis vet vi ikke, men det kan få betydning for lønnsomheten mellom spareformene, sa Røst til Dine Penger tidligere i år.

Les mer: Derfor er «nye IPS» svært gunstig pensjonssparing (for abonnenter)

Kan spare mer

«Nye IPS» starter 1. november. Finansportalen har en oversikt over selskaper som tilbyr den nye spareordningen, der du kan sjekke hvilke forvaltningsgebyrer de opererer med.

Hvis du setter inn maksbeløpet på 40.000 kroner, får du tilbake 9.600 kroner på skatten året etter. Dermed får du avkastning på 40.000 kroner, mens du egentlig kun har spart 30.400 kroner.

– Med denne nye ordningen får du råd til å spare mer til pensjon. Du kan si at staten låner deg en fjerdedel av sparebeløpet rentefritt, sa pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til Dine Penger tidligere.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Ordningen ble vedtatt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017. Og forskrift for «nye IPS» ble vedtatt 24. oktober.

 • Du kan kjøpe og selge aksjefond underveis, uten at det utløser skatt før pengene blir tatt ut.
 • I tillegg er det ikke noen formuesskatt på saldoen underveis. Dette har betydning for dem som i dag har en nettoformue på over 1,48 millioner kroner.
 • All utbetaling, inkludert innskuddet, fra nye IPS skattlegges som alminnelig inntekt ved utbetaling.
 • I dag er skattesatsen på alminnelig inntekt 24 prosent. I tråd med det brede skatteoppgjøret på Stortinget, vil alminnelig skattesats settes ned til 23 prosent i 2018.
 • Til sammenligning er skattesatsen på gevinst og utbytte i aksjesparekonto og i fri aksjefondssparing i dag 29,76 prosent, og skattesatsen er planlagt økt til 30,75 prosent i 2018.
 • Du må være 18 år for å spare i «nye IPS», og kan spare i ordningen inntil du fyller 75 år.
 • Du kan tidligst ta ut alderspensjon fra spareordningen fra fylte 62 år.
 • Alderspensjon skal utbetales i et fastsatt antall år fra uttak av pensjon og minst til fylte 80 år, men ikke mindre enn 10 år.
Les også

Undersøkelse: Ni av ti vet ikke hva IPS er

Les også

Fersk undersøkelse: Taperfond tar ekstra betalt

Les også

Høyre-folk på fondstoppen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Pensjon
 2. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Undersøkelse: Ni av ti vet ikke hva IPS er

 2. Betalt innhold

  Eksperter: Pensjonsgrepene du bør ta nå

 3. Forbrukerrådet: – Dette har komplisert IPS-sparingen

 4. Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

 5. Pensjonssparing uten støttehjul