Økokrim har tiltalt Stein Harald Schie (63) for skatteunndragelse: Tidligere Fredriksen-megler nekter for skattejuks

LIER (VG) Her hentes den ukjente finansmannen Stein Harald Schie (63) i sin egen Rolls-Royce på Oslo Lufthavn. Nå mener Økokrim at han har skjult 485 millioner kroner fra beskatning.

STASELIG SKYSS: Stein Harald Schie hentes her på Gardermoen i sin egen Rolls Royce. Bildet er tatt i september 2010 og det er ikke kjent hvem de andre personene på bildet er.
  • E24
Publisert: Publisert:

135 millioner i inntekt og 350 millioner i formue fordelt over en periode på ni år. Det er beløpene som Økokrim mener 63-åringen skulle ha skattet for, og som er listet opp i tiltalen mot ham. Stein Harald Schie bestrider at han har unndratt skatt og opplyser via sin forsvarer Nicolai V. Skjerdal at han har er bosatt i utlandet. Han nekter straffskyld.

Schie har siden en anmeldelse fra skattemyndighetene i 2013 vært under etterforskning, bekrefter politiadvokat Elisabeth Frankrig overfor VG/E24.

– Det er en stor sak, med store beløp, mot en enkeltperson. Dette er snakk om de beløpene som ikke er oppgitt til beskatning, sier Frankrig til VG/E24, som ikke ønsker å gå inn og kommentere bevisene før saken skal opp for domstolene.

Saken er berammet for Drammen tingrett.

Les også: Tidligere Fredriksen-megler tiltalt for skatteunndragelse

Kjenning i finansmiljøet

Schie står oppført som eier av en rekke eiendommer i Lier i Buskerud. Hans nærmeste nabo, Johnny Tsolis, forteller at han sjeldent ser Schie i området.

– Jeg ser han tre ganger i året, til jul, påske og sommeren. Alt jeg vet om han, er at han ikke bor her, sier Tsolis til VG.

I den fire sider lange tiltalen lister myndighetene opp en rekke inntekter de mener Schie skal ha hatt fra kjente selskaper som Pareto Offshore og John Fredriksens Seatankers Co. Tiltalen omhandler årene fra 2005 til 2013.

Schie regnes som en kjenning internt i det norske finansmiljøet, og han har vært en velkjent riggmegler for blant annet John Fredriksen. Han jobbet i en periode som riggmegler i et selskap som het Norwegian Offshore Consultants. Dette selskapet ble i 2004 kjøpt av Pareto og døpt om til Pareto Offshore da det kjente meglerhuset skulle satse på riggmegling.

Les også: Fredriksen om Lunder: – Han kommer ikke tilbake her

LUKSUSBIL: Schies Rolls Royce er en 2004-modell som han ifølge motorvognregisteret kjøpte i 2006.

Meldte flytting fra Norge

Ifølge opplysninger fra Brønnøysundregistrene var Schie styreleder i Pareto Offshore i et halvt års tid fra november 2004. Han var også sjef i Pareto Offshore, og ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv fra den aktuelle perioden skal han ha vært megler for John Fredriksen da han solgte oppjekkbare rigger med gevinst, rigger som Fredriksen tidligere hadde kjøpt av russiske Rosneft.

Ifølge Brønnøysundregistrene meldte Schie flytting ut av Norge allerede i mai 1998. Økokrim og norske myndigheter kjøper ikke forklaringen om at Schie har bodd utenlands.

– Tiltalen legger til grunn at personen har vært bosatt i Norge. Utover dette vil jeg ikke gå inn i detaljene i saken, sier politiadvokat Elisabeth Frankrig til VG/E24.

Hun opplyser overfor NTB at Schie har ment seg bosatt på Kypros og ikke i Norge, og at han derfor ikke har opplyst om sine inntekter og formuesforhold.

Les også: Riggmillionær dømt for grovt skattesvik

Forsvareren er ikke imponert over fremgangsmåten til norske myndigheter:

– Tidspunktet for tiltalen, umiddelbart før julefreden, var ikke spesielt hensynsfullt fra Økokrim, men vi har vært forberedt på tiltale fordi vi har vært i kontakt med Økokrim, som har varslet at det vil bli tatt ut tiltale, sier Nicolai V. Skjerdal, advokat ved advokatfirmaet Hjort, som representerer Schie, til VG/E24.

Forsvareren sier videre at klienten ikke bor i Norge:

– Tiltalen er feilslått. Min klient er bosatt i utlandet, sier Skjerdal og fortsetter:

– Han har ikke skatteplikt i Norge, annet enn skatt på formuen i Norge, og denne er betalt – det er skattemyndighetene enig i, sier han.

– Vi er fokusert og forberedt på å fighte, sier forsvareren om veien videre.

IDYLL: Denne eiendommen i Lier står Schie oppført som eier av.

Kan ha gitt myndighetene uriktige opplysninger

Selv om den tiltalte har meldt flytting for over 17 år siden, er han registrert som styremedlem, innehaver og investor i flere mindre norske virksomheter. I tillegg sitter han på eiendom og en bilpark her i Norge. Blant annet en 2004-modell Rolls-Royce, en Corvette kabriolet, sportsbilen Audi R8, sportsbilen Lamborghini og luksusbilen Audi A8.

Myndighetene hevder i tiltalen at den tiltalte har gitt myndighetene «uriktige eller ufullstendige opplysninger» når han «forsto eller burde forstått at dette kunne føre til skatte- eller avgiftsmessige fordeler».

Lovbruddet vurderes av myndighetene som grovt fordi det kunne ledet til unndragelse «av et meget tydelig beløp» på skatten, og fordi det påståtte lovbruddet ble gjennomført på en måte som de mener i «særlig grad har vanskeliggjort oppdagelsen».

Så du denne? Statoil har avdekket korrupsjon

Vil imøtegå tiltalen

I tillegg til at forsvareren hevder at klienten hans bor utenlands og ikke er skattepliktig i Norge, mener han at myndighetene har blåst opp tallene i tiltalen:

– Det hefter for øvrig vesentlige feil ved de tallstørrelser tiltalen opererer med. Tallene er langt lavere, sier forsvareren.

– Kan du si konkret hvor mye lavere disse er?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på enkeltheter, men jeg kan si såpass at jeg mener både inntektsstørrelsen og formuen som er oppgitt, er feil.

– Har deres klient på noe tidspunkt bodd i Norge fra 2005 til 2013?

– Nei, tiltalte har ikke på noe tidspunkt vært bosatt i Norge i denne perioden.

Skjerdal forteller at hans klient tar tiltalen med det alvor den fortjener, men tar det for øvrig med ro.

– Vi skal nå fremover forberede bevisførselen, og vi mener at vi skal kunne imøtegå denne tiltalen.

Les også

Statoil har avdekket korrupsjon

Les også

Det norskes Johan Sverdrup-klage avvises

Les også

Saab-revisorer tiltales

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Tidligere Fredriksen-megler tiltalt for skatteunndragelse

  2. Dette er skattereglene for nordmenn bosatt i utlandet

  3. Slik ble EU slangen i skatteparadiset Kypros

  4. John Carew tiltalt for grov skatteunndragelse

  5. – Det er ingen personlig seier