Aksje-NM 2020

Aksjeskolen #6: Slik plukker du vinneraksjer

I forrige episode lærte vi hvorfor vi må holde oss unna «taperaksjer.» Heldigvis finnes det også «vinneraksjer,» og vår ekspert lærer oss hvordan vi kan gjenkjenne dem.

GOD SKOLE: Er det virkelig så enkelt?, spør Erik Follestad (31) i dagens leksjon om vinneraksjer.

Foto: Kristoffer Kumar, VG
 • Caroline Grundekjøn
Publisert:

Mange investorers mål er å finne de største vinneraksjene. De vil kjøpe billig, tjene på at aksjene stiger, og selge dyrt. I dagens episode av «Aksjeskolen med Erik Follestad» lærer vi om ett viktig kjennetegn ved mange vinneraksjer, og hvordan vi kan finne slike.

Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech forklarer at når mange vil inn i en aksje og få vil selge, blir resultatet at prisen på aksjen stiger. Dersom aksjen stiger over en lengre periode, vil aksjekursen danne en stigende trendkanal.

Optimisme

– En stigende trendkanal beskriver en situasjon der kjøperne har blitt mer optimister, og de som allerede eier også er blitt mer optimister, utdyper Linløkken.

I mange tilfeller beskriver en stigende trend også at markedet er sterkt og at selskapet utvikler seg godt økonomisk, ifølge forskningssjefen.

Som E24+-abonnent har du tilgang til sanntidskurser på Oslo Børs, og som deltaker i Aksje-NM får du nå 50 prosent rabatt på et årsabonnement. Du kan kjøpe her!
Les også

Aksjeskolen #5: Styr unna taperaksjer

Vekstfesten fortsetter lengre enn de fleste tror

Forskningssjef Linløkken forteller at en aksje som er dyrere i dag enn den var for en stund siden, ifølge teknisk analyse skal videre oppover. Investtechs egen statistikk viser at aksjer i stigende trendkanaler har gjort det 7,5 prosent bedre enn andre aksjer på årlig basis.

Linløkken forteller at en klassisk feil mange investorer gjør, er å kjøpe en vinneraksje på et tidlig tidspunkt, for så å selge den etter kort tid. De får da med seg en gevinst, men hadde de beholdt aksjen en god stund lengre, ville denne gevinsten vært mye større.

Aksjer i stigende trender fortsetter nemlig gjerne å stige mye lengre enn hva mange tror, ifølge forskningssjefen.

Les også

Brukte 25.000 på aksjer: – Tapte nesten alt

Kjøp vinneraksjer, dump taperaksjer

– Kjøp aksjer i stigende trender, og selg dem hvis de er i fallende trender, oppsummerer Linløkken og henviser til Aksjeskolens episode 5.

Selv om dette kan høres enkelt ut, er det ikke det. Aksjeanalyse går ut på å få oddsene på sin side, og en god start kan være å finne aksjer som ligger i stigende trendkanaler, sier han.

– For å lykkes som investor er det en fordel å være systematisk og langsiktig, samt ha tilgang på gode analyseverktøy, sier han.

Det kan du lære mer om i episode #2 og #4.

Les på E24+

Han var Kahoots første storinvestor: - Jeg skjønte ikke helt hva de forsøkte å lage

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM 2020
 2. Aksje-NM
 3. Aksjer
 4. Erik Follestad
 5. Investtech
 6. Trender
 7. Konkurranse
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Aksjeskolen #7: Derfor bør du følge innside-handlerne

 2. Aksjeskolen #2: Slik sikrer du deg gevinst

 3. Aksjeskolen #3: Slik reduserer du risikoen

 4. Annonsørinnhold

 5. Aksjeskolen #5: Styr unna taperaksjer

 6. Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs