Disse hjelper deg om du blir Lotto-millionær: – Vi får folk til å lande

Gjennom årene har Norsk Tippings pengespill delt ut millioner av kroner til spillglade nordmenn. Men når millionbeløpet først ruller inn på kontoen, er det mange som har behov for økonomisk veiledning.

GIR RÅD: Brede Haglund og Torbjørn Evjenth i Brækhus Dege Advokatfirma.

Brækhus Dege
  • Victoria Armstrong
Publisert: Publisert:

Ifølge Norsk Tippings hjemmesider er sjansen for å vinne toppremien på Lotto på lørdag 1:5.379.616.

Skulle du derimot være usannsynlig heldig, tar Norsk Tipping høyde for at kanskje ikke alle vet hvordan de skal forvalte de til tider svimlende summene.

Derfor tilbyr selskapet å dekke kostnadene for opptil fem timer med økonomisk veiledning fra advokatfirmaet Brækhus Dege.

Gir råd til millionærene

Advokatene Torbjørn Evjenth og Brede Haglund møter ferske Lotto-millionærer og gir dem råd for hvordan de skal forvalte de nyvunne pengene.

– Verden er full av gode råd, men ikke alle er riktige, sier Haglund.

Ifølge Evjenth er det et par temaer som går igjen på veiledningstimene. Blant annet har vinnerne spørsmål rundt arveregler, gavedisposisjoner og forskjellige typer investeringsmuligheter.

Men han understreker at de møter alle typer mennesker gjennom rådgivningen.

Les også

Brukte 45 millioner på bonuser

– Vi legger opp møtet etter de ønskene og behovene de har, og hvilke livssituasjon de er i. Vi møter mye forskjellige folk, men jevnt over er mitt inntrykk at det er mye fornuftige folk som har beina plantet på jorden.

Ifølge advokatene er det mange av Lotto-vinnerne som føler et ansvar for pengene de har vunnet, og flere er usikre på hva de kan forvente seg når den nye hverdagen slår inn.

– Vi forsøker å mentalt dele opp premien og bygge ned ansvaret og forventning til egen avkastning. Det viktigste er å være bevisst på valgene du gjør. Slutter du å jobbe, kan du ikke forvente at pengene vokser. Alle valg har konsekvenser, sier Haglund.

– Viktig med riktig støtte

Ingrid Roterud Mathisen er ansvarlig for vinneroppfølging ved Norsk Tippings hovedkarter på Hamar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE NYHETER: Ingrid Roterud Mathisen ringer opp vinnere når de har fått full klaff på tippekuppongen.

Norsk Tipping

Sammen med ni andre kollegaer har hun oppgaven med å ringe millionvinnere og fortelle dem at de har blitt millionærer. Hun mener det er viktig å tilby veiledningen slik at alle som føler behov for det kan få den støtten de trenger for å få så god nytte av premien som mulig.

– Det handler om å bidra til å sette en nybakt millionær som har fått livet sitt snudd opp ned i stand til å håndtere pengene på en god måte. Når du vinner i Lotto på lørdag, også har du fem millioner skattefrie kroner på brukskontoen på mandag, dukker det jo naturlig nok opp noen spørsmål.

Halvparten takker nei til hjelp

Mathisen sier at Norsk Tipping tar ansvaret for å sette Lotto-millionæren i kontakt med Brækhus Dege dersom det er ønskelig, men at det ikke er en tjeneste man må benytte seg av.

Kun dem som vinner to millioner kroner eller mer får tilbud om gratis veiledning, og omtrent halvparten av dem som får tilbudet velger å takke nei.

Les også

Lottomillionær i pengetrøbbel får ikke gjeldshjelp

– Det kommer helt an på beløpet. Mange tenker at to millioner er en overkommelig sum å håndtere selv, fordi de ofte betaler huslån og kanskje gi til barna. Mange har god kontroll på dette selv og de fleste har en god bankforbindelse.

Evjenth og Haglund mener det kan være lurt å benytte seg av veiledningen som blir tilbudt, om det så bare er for å ha noen andre enn naboen og familien å snakke med.

– Vi får folk til å lande. Vil tilbyr en gratis avklaring, og det er ingen grunn til å si nei til det, sier Haglund.

Les også

Norsk Tipping overtar Extra

Les også

Norsk Tipping skal spare 100 millioner på fem år

Les også

Norsk Tipping avviser høye kostnader

Publisert:

Flere artikler

  1. Slik skal Norsk Tipping få de unge til å spille mer

  2. – Storbankene markedsfører kredittkort og forbrukslån aggressivt

  3. «Gjeldsregister» brukes til å pushe forbrukslån

  4. Betalt innhold

    Avviser The Big Short-stjernes spådom om boble i indeksfond

  5. Norwegian kutter håndbagasjen med 40 prosent på enkelte flyvninger