Flere får avslag på boliglån etter innføringen av gjeldsregister

Etter at Gjeldsregisteret ble innført 1. juli i fjor har SpareBank 1 SNM i Midt-Norge økt antall avslag på søknader om boliglån med 65 prosent.

Flere får avslag på søknad om boliglån etter at Gjeldsregisteret ble åpnet 1. juli fjor. Bankene får da oversikt over all usikret gjeld en person har.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

De siste seks månedene i 2018 lå antallet avslag som SpareBank 1 SMN i Trondheim ga på søknader om boliglån, på 5,8 prosent, skriver Adresseavisen. Etter at det nye gjeldsregisteret ble innført i fjor sommer og fram til årsskiftet har det tilsvarende økt til 9,6 prosent. Det betyr at nesten en av ti får avslag i banken når de ber om boliglån.

En viktig grunn til økningen i avslagene er at banken nå får innsyn i hvor mye usikret gjeld fra kredittkort, forbrukslån og andre kreditter låntakerne har. Og det er ikke bare det som er benyttet av kreditten banken tar med i beregningen – hele lånerammen beregnes som gjeld.

– Det er ofte slik at lånesøkerne skal skifte bolig og har siktet høyere. Ønsket vårt er å gi god kredittrådgivning og at kundene ikke kjøper ting de ikke har råd til. Gjeldsregisteret gjør at vi kan gi bedre råd til kundene, og ikke låne ut penger slik at de får en gjeldssituasjon de ikke kan håndtere. De må i stedet på boligjakt i annen prisklasse, sier privatøkonom Eldar Rønning i SpareBank 1 SMN.

Gjeldsregisterets tall viser en samlet norsk forbruksgjeld på hele 170 milliarder kroner. Av dette står vanlige forbrukslån for rundt halvparten, mens kredittkortgjeld utgjør en snau tredel. Den totale rammen kreditt som er på kredittkort i Norge, er 262 milliarder kroner.

I en fersk rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO anslår forskere at usikret gjeld er et problem for 11 prosent av befolkningen – én av ni.

Her kan du lese mer om

  1. Gjeld
  2. Boliglån
  3. SpareBank 1 SMN
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gjeldsregisteret: Nordmenns gjeld faller under coronakrisen

  2. Gjeldsregisteret skulle bremse bankene – men i dag sitter enda flere med 20 forbrukslån hver

  3. Ropstad refser bankene etter sjokktall: – Det er uhørt

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordmenn sliter mer med å betale kredittkortgjeld enn forbrukslån

  6. Nesten én million nordmenn tar julehandelen på kreditt: – Mange betaler for julen helt til sommeren