Undersøkelse: Så lenge i forveien bør du bestille hotell

Ordner du hotell straks du har kjøpt flybillettene? Det kan være lurt å vente. Ny undersøkelse avslører hvordan hotellbookingsidene juster prisene sine.

VENT: Har du kjøpt flybilletter til europaferien flere måneder i forveien? Du gjør trolig lurt i å vente før du bestiller hotellet, viser en ny undersøkelse. Her på en spansk strand, nærmere bestemt i Catalonia.

Colourbox.com
  • Karl Wig
Publisert:

Hotell er gjerne den største enkeltutgiften du har på utenlandsferie. Søketjenester som Tripadvisor kan hjelpe deg med å finne et anbefalt hotell og den billigste måten å booke rom på – men prisen fortsatt et resultat av tidspunktet du bestiller.

For hotellprisene justeres jevnlig, og man begynner å lure: Burde jeg booke hotellet til juleferien allerede nå? Eller er det lurest å vente til rett før avreise?

Svaret på begge spørsmålene er nei, skal vi tro en ny, stor undersøkelse fra hotellsøkesiden Trivago.

De siste to årene har selskapet samlet inn prisdata fra over 200 hotellbookingsider – blant dem Expedia, hotels.com og booking.com – for til sammen 200.000 hoteller i utvalgte europeiske land.

I snitt var prisene lavest når kundene bestiller 30 dager før valgt ankomstdato. Kurven under viser den generelle prisutviklingen:

PRISUTVIKLING: Kurven viser hvordan besparelse i forhold til gjennomsnittlig rompris utvikler seg med antallet dager du bestiller før oppholdet. 30 dager i forveien er billigst, mens det blir dyrt booke flere måneder i forveien.

Kilde: Trivago
Les også

Eksperter: Vanskelig å skape lønnsomme supersoniske fly

Ikke lurt å bestille måneder i forveien

Ifølge Trivagos funn blir det altså gradvis mindre gunstig å bestille hotell når jo nærmere avreise enn 30 dager – men fortsatt billigere enn hotellenes snittpris i den aktuelle måneden. Det samme gjelder når du bestiller mellom 30 og 60 dager før de valgt ankomstdato.

Men i motsetning til hva en kanskje skulle tro, er det slett ikke noe sjakktrekk å ordne hotell mange måneder i forveien. Etter 60 dager må du betale mer enn snittet, og deretter blir oppholdet bare dyrere og dyrere.

REISEEKSPERT: Redaktør i Vagabond Helge Baardseth.

Foto: Tova Anita Olsen

Planlegger du storbytur til neste påske, kan du altså vente en god stund før du går i gang med hotelljakten, ifølge undersøkelsen.

Les også

Så mye dyrere er sommerferien i utlandet blitt siden i fjor

Reiseekspert: – Har selv gått fem på

– For bestilling via hotellbookingsidene høres dette ganske riktig ut, sier Vagabond-redaktør og reiseekspert Helge Baardseth til E24 om funnene.

– Jeg har selv gått fem på mange ganger, når jeg har trodd det blir billigst å bestille så tidlig som mulig, sier Baardseth, som presiserer at han selv ikke har sett undersøkelsen.

Samtidig har reiseeksperten inntrykk av at vi nordmenn gjerne ønsker å vende tilbake til hotell vi har gode erfaringer med fra tidligere.

– Da blir det langt viktigere å sikre at hotellet man ønsker faktisk er ledig. Det blir fort en vanskelig logistikk hvis dette skal kombineres med å vente på at det er en måned igjen til avreise, sier Baardseth.

Han mener det kan være lurt å ikke bare bruke bookingsidene, men også sjekke prisene direkte med hotellet.

– Ofte har jeg oppnådd langt bedre priser via hotellene, særlig når det er tett opptil avreise, sier Baardseth.

Les også

Nye regler forbyr dyr roaming i EU og Norge

I denne perioden er hotellene billigere enn snittet

Trivago har gjort undersøkelsen sin blant hoteller i fem land. Nedenfor ser du tidsrommet før opphold hvor hotellene har lavere rompriser enn snittet for måneden.

Spania: 4–7 uker før ankomstdato

Frankrike: 2–5 uker før ankomstdato

Italia: 3–6 uker før ankomstdato

Tyskland: 3–4 uker før ankomstdato

Her kan du lese mer om

  1. Reise
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Her gir kronen deg mer å rutte med i 2017

  2. Forsterket tro på boligprisvekst overrasker eksperter

  3. Nå har priskrigen startet

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå tror bare halvparten på denne renteutviklingen

  6. Så mye billigere har USA-ferien blitt i sommer