Thomas (25) brukte 100.000 på offshore-kurs - får ikke jobb

Thomas Istad tok opp forbrukslån for å finansiere offshore-kurs. Nå får han ikke jobb.

INGEN OFFSHORE-NAPP: - Jeg har søkt Odfjell Drilling, Songa, Transocean, Dolphin Drilling, Archer, Schlumberger og mange flere, sier ålesunder og bergsprenger Thomas Istad.
Publisert:

– Jeg kjenner mange som er i samme situasjon som meg, som har tatt sikkerhetskurs uten å få jobb. Men ingen har gått like drastisk til verks som meg.

Thomas Istad fra Ålesund og har en stor drøm om å jobbe offshore, men nå treffes han hardt av nedbemanningen i Olje-Norge.

Parallelt med jobben som bergsprengningsleder tok han på ett år fra januar 2013 ti ulike kurs og fire private eksamener, for å få en fot innenfor oljebransjen.

Massive kutt i oljebransjen: - Alle går rundt og snakker om hvem som blir den neste

Prislapp: 76.000 kroner - av egen lomme.

Men foreløpig har han altså ikke fått foten innom oljebransjen, tross alle kursene.

– Med tanke på transport, overnatting og 24 arbeidsdager med tapt inntekt, har jeg nok brukt godt over 100.000 kroner på kursing. Jeg har tatt forbrukslån for å dekke kursene. Det blir mye penger etter hvert på en vanlig arbeiderlønn, sier Istad.

Ålesunderen forteller at han trodde han gikk til en sikker jobb da han startet med kursene.

Denne høsten har imidlertid omfattende kostnadskutt truffetoljebransjen, etter en galopperende kostnadsutvikling i gode tider.

Det betyr kutt - og oppsigelser.

Statoil varslet den 7. februar i år et kutt i investeringsplanene på 30 milliarder kroner, og kostnadsbesparelser på minst åtte milliarder i året fra 2016.

– Jeg var omtrent 100 prosent sikker på at det skulle ordne seg. Jeg kan jo stå på, er dyktig og lærer fort, og tre jeg kjenner høyt oppe i systemet sa de kunne legge inn gode ord for meg, forteller Istad.

Oljeselskapenes kursendring har bidratt til tøffere tider for selskapene som leverer tjenester til oljesektoren. Og leverandørene har på sin side kuttet hos sine leverandører.

Senest fredag kom meldingen om at 130 oljeansatte mister jobben i entreprenørselskapet Reinertsen.

– Utfordrende å skaffe arbeid til de vi har

Istad jobber som bergsprengningsleder på land og har fagbrev i fjell og bergverksfaget, men han vil helst til havs.

– Jeg fikk høre fra alle de jeg kjenner ute på sokkelen at nå trengte de folk, og «nå må du hive deg rundt og for nå tar vi inn mange». Det sa de vel like etter sommeren i fjor, tenker jeg.

Et av flere steder han har søkt er Odfjell Drilling.

Riggselskapet kommer ikke til øke bemanningen med det første, forteller kommunikasjonsdirektør Gisle Johanson til E24.

– Vi har en situasjon der vi har opplevd en kraftig reduksjon i etterspørselen etter våre tjenester, og derfor har vi intet grunnlag for å øke bemanningen. Vi er tvert imot i en prosess der vi er nødt til å redusere bemanningen, sier Johanson i Odfjell Drilling til E24.

– Det er vanskelig for nyutdannede i denne bransjen nå, legger han til.

Selskapet har annonsert at det vil redusere bemanningen, både innen ingeniørvirksomheten og den operative delen av virksomheten.

– Utfordringen er å sysselsette og skaffe arbeid til de vi allerede har, sier han.

Les også

Oljeserviceselskapene må spare penger: Kutter ut julebordene

Morfar på Ekofisk

– Kanskje jeg har det litt i blodet, svarer Istad på spørsmål om hvorfor han absolutt vil offshore.

Morfaren hans jobbet nemlig på Ekofisk på 70-tallet, og det er der han har drømmen fra:

Trond Bjelland, daglig leder ved Trygg Kurs

– Morfar reiste ut i februar i 1972 og var til stede da den første oljen ble pumpet opp. Han var også på Statfjord B da de første dråpene kom til overflaten, og jeg og mamma har hver vår lille flaske av denne oljen. Jeg er vokst opp med nordsjøhistorier og da jeg først hadde sjansen, tenkte jeg at «nå skal jeg søren meg gjøre det», forteller han E24.

Færre tar kurs

– Vi merker effekten av nedbemanningen i oljebransjen, sier Trond Bjelland, daglig leder ved Trygg Kurs, til E24. Bedriften tilbyr blant annet en rekke oljerelaterte kurs.

– Vi opplever at det er en nedgang i etterspørselen etter kurs i denne sektoren, sier han om oljebransjen.

Les også

ConocoPhillips kutter 140 ansatte i Norge

- Vi er ikke så sårbare for dette ettersom vi også har betydelige leveranser av sikkerhet- og HMS-opplæring til landbaserte sektorer, men for enkelte aktører i bransjen oppleves nok dette som meget alvorlig, sier han.

Bjelland opplyser at rundt 80 prosent av deres etablerte kunder i denne sektoren er selskaper i oljenæringen som tilbyr videreutdanning til sine ansatte og at etterspørselen er «mer eller mindre konstant».

Han forteller at det er høy trafikk på kursleverandørens hjemmeside, men at andelen privatpersoner som ønsker kompetanseheving for å kunne få jobb innen offshoresektoren, er avtagende.

– Generelt opplever jeg at folk sitter mer på gjerdet, at beslutningene sitter lenger inne. Det er en naturlig konsekvens av usikkerheten i markedet, sier Bjelland.

Les også

Spår fusjonsfest i oljeservicebransjen

Vaskehjelp

Istad forteller at han trives i jobben han har nå, og at planen var å jobbe som bergsprenger når han ikke var på sjøen.

VIL OFFSHORE: Thomas Istad (25) vil jobbe offshore for opplevelsen. Han vil jobbe fysisk og ikke på kontor.

– Det er mer opplevelsen av å få jobbe offshore som er spennende. Akkurat nå tenker jeg på om jeg må søke meg en jobb som vaskehjelp for å få en fot innenfor døren, sier han og ler.

I stedet betaler han rundt 1.500 kroner i måneden for kursene han har tatt.

– Det blir jo en del med leilighet og bil i tillegg. Jeg har ingen problemer med å betale tilbake, men det er alltid god plass til mer på min bankkonto, sier Istad.

Kutter i tilbudet

– Selvfølgelig merker vi nedgangen. Det er veldig mange overskrifter om nedbemanninger, og det påvirker oss som jobber i bransjen.

– Utviklingen skjedde raskt når den kom, men selve nedgangen er ikke overraskende. Dette er en konjunkturbasert bransje, som går opp og ned, sier daglig leder Espen Svebak i offshoreutdanning.no til E24..

Fra å tilby videregående opplæring i brønnteknikk på 10 ulike steder rundt omkring i landet for ett år siden «under den store oppgangen», er tilbudet på 5 steder før skolestart i januar:

– Jeg tenker at det er naturlig og vi følger en normalisering. Vi er spredt over hele landet og tilpasser oss behov. Det er ikke krise så langt, sier Svebak.

Les også

Tillitsvalgte: - De ansatte er blitt overkjørt

Har gitt litt opp

Istad forteller at han søkte veldig aktivt i en periode, men at han nå har gitt litt opp.

– Jeg har ikke søkt masse i det siste. Jeg gir litt opp, og er sikkert ikke den første de ansetter når det går oppover igjen. Hvorfor skal jeg være den heldige som får gullbilletten? Men jeg følger med, oppdaterer småting på CV-en og gjør alle triks folk forteller meg.

Faktisk vurderer han om han skal ta noen nye kurs.

– Ja, nå i ettertid er det vel MOB-båtfører eller røykdykker de kursene jeg vurderer å ta. Jeg kommer til å gjøre det som et siste lite håp. Det må jo være lov å håpe uten å være dum, og så er det jo en erfaring å lære noe nytt, sier han.

Les også:

Ingen dommedagsstemning hos norske oljeingeniørerMange jobber i fare etter at Statoil kansellerer jobberConocoPhillips kutter 140 ansatte i Norge



Publisert: