Stemningen har snudd: Flere spår boligprisvekst enn fall

Nordmenns boligutsikter er markant endret: Det er nå flere som tror prisene skal stige enn falle de neste tolv månedene, viser ny undersøkelse.

TROR BOLIGER BLIR DYRERE: Nordmenn har endret sitt syn på boligmarkedet markant fra i fjor høst, viser ny undersøkelse. Her fra Grünerløkka i Oslo.
Publisert: Publisert:

Én av tre nordmenn tror boligprisene stiger de neste tolv månedene. Det er betydelig flere enn da samme undersøkelse ble gjort for seks måneder siden.

– Denne positive stemningen kan påvirke boligprisutviklingen i positiv retning, da vi gjerne er villig til å grave dypere i lommeboken når vi forventer at de fremtidige boligprisene skal opp, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til E24.

Det er YouGov som har gjort undersøkelsene på vegne av banken. I fjor høst svarte 20 prosent at de forventet boligprisoppgang det neste året, mens 37 prosent trodde på prisfall.

Les også

Siv Jensen forsvarer boliglånsforskriften: Min jobb å unngå at vi får en ny bankkrise

Livner til

Nå viser den nye undersøkelsen at andelen som tror på boligprisvekst har steget til 32 prosent, mens andelen pessimister har sunket til 26 prosent. Andelen som spår flat boligprisutvikling er nær uendret.

Det positive skiftet speiler lysere prognoser fra en rekke spåmakere, ikke minst Norges Bank, etter at boligprisene har løftet seg i årets to første måneder.

Antallet omsetninger øker også kraftig, særlig i de store byene som var mest tynget under fjorårets korreksjon.

Les også

Ferske prognoser: Fire grunner til lav boligprisvekst

– Det begynner å livne til igjen i boligmarkedet, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til E24 torsdag.

Da hadde Norges Bank nettopp fremskyndet utsiktene til neste renteheving, som nå ventes i september eller litt før.

Sentralbanken tror boligprisene vil stige «moderat» fra andre kvartal.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

De yngste er mest positive

Troen på boligprisvekst er sterkest blant unge mellom 18 og 25 år, ifølge undersøkelsen. Her svarer hele 38 prosent at boligprisene vil stige de neste 12 månedene, mens kun 15 prosent øyner prisfall. 775 personer deltok i den nyeste undersøkelsen.

– Selv om ekspertene ser en lysning i boligmarkedet kan vi på ingen måte friskmelde markedet helt, mener Reitan.

Selv om boligprisene steg i januar, så var den underliggende prisutviklingen negativ, bemerker hun. Februar-tallene var mer oppløftende, med sesongjustert prisvekst på 0,4 prosent.

Les også

Boligkjøper klagde på nye naboer – får 150.000 i avslag

Les også

– Et rentesjokk kan utløse et kraftig fall

Les også

BSU-renteraset fortsetter

Publisert:

Her kan du lese mer om