Boligprisene

Coronakrisen ga boligprissmell: – Jeg håper jo det er mulig å gjøre et kupp nå

Coronakrisen førte til smell for boligprisene i mars. Eiendomsmegler merker at færre kommer på visning, men at de som dukker opp er mer seriøse.

Førstegangskjøper Kevin Strøm (27) håper han kan gjøre et kupp på boligmarkedet under coronakrisen, men ser først og fremst etter bolig nå fordi han er klar for å flytte ut av guttekollektivet han bor i.

Helge Mikalsen
 • Nora Rydne
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Vil dere ha Antibac? Vi har laget vår egen!

Eiendomsmegler Isan Kvamme Alim i Nordvik rekker frem en logopreget flaske håndsprit, og forteller at de er glade firmaet var raskt ute med å bestille dem opp. Regimet er strengt på landets visninger under coronakrisen.

Kvamme har med seg eiendomsmeglerfullmektig Sander O. Berntsen, som hjelper til med både visning og å passe på at de som kommer for å kikke, holder avstand til hverandre.

– Vi passer på å vaske skapdører og flater folk tar på, og prospektene er pakket inn i plast av noen med hansker, kjørt hit av noen med hansker, og jeg har på hansker når jeg legger dem frem. Slik sørger vi for at folk kan være trygge på at det er sikkert å gå på visning nå, sier Kvamme Alim.

Håper på kupp

Han venter et greit oppmøte på visningen, denne torsdagen tidlig i april – én dag før boligprisstatistikken for mars legges frem. Fire interessenter er allerede meldt på visningen – et system de satte i gang for å hindre at mange kommer innom på en gang, og må vente på tur i gangen.

– Det vi opplever nå er at litt færre kommer på visning, men de som kommer er ofte mer seriøse. De skal faktisk kjøpe bolig, og har kommet lenger i prosessen, sier Kvamme Alim.

Les også Dine Penger: Slik bør du manøvrere i boligmarkedet nå (+)

Eiendomsmegler Isan Kvamme Alim (til høyre) og eiendomsmeglerfullmektig Sander O. Berntsen gjør seg klar til coronasikker visning på Carl Berner. Meglerne merker at færre kommer på visning, men de som faktisk dukker opp er mer seriøse.

Helge Mikalsen

Han forteller at mange av tiltakene de har satt i gang, kan ende med å bli videreført også etter at coronakrisen er over.

– Vi får mer tid til hver interessent, og vi får bedre oversikt over hvor mange som kommer når de booker en tid de skal komme innom. Så har vi også fått tatt i bruk verktøy vi allerede hadde, men ikke har brukt så mye – som videovisning og digitale befaringer og kontraktsmøter, sier Kvamme Alim.

Sikkerhetsrutinene er strenge på visning – både de som pakker, kjører ut og legger frem prospektene må ha på engangshansker.

Helge Mikalsen
Les på E24+

Eiendomsinvestor Geir Hove: – Det er ikke mulig å redde alle, noen burde lagt ned før coronakrisen

En av de første som ankommer visningen, er førstegangskjøper Kevin Strøm.

– Det er litt rart å være på visning nå, det er kanskje litt færre inne av gangen. Det er for så vidt litt deilig, sier Strøm.

Han er ikke blant dem som er på markedet med det klare målet om å prøve å gjøre et corona-kupp, men har mest begynt å se seg om etter bolig nå fordi han er lei av å bo i kollektiv.

– Jeg håper jo det er mulig å gjøre et kupp nå, men det har kanskje ikke gjort så mye utslag på prisene ennå? Men jeg har inntrykk av at det er litt færre leiligheter ute for salg, kanskje fordi folk vil vente litt, sier Strøm.

Boligprisene ned 1,4 prosent

Det har vært knyttet spenning til nettopp det Strøm spør om – hvor mye har egentlig coronakrisen påvirket boligprisene?

Fredag la Eiendom Norge frem fasiten: Nasjonalt har prisene falt 1,4 prosent. Den sesongjusterte prisnedgangen er også på 1,4 prosent.

Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn de var for ett år siden. Til sammenligning var prisene 3,6 prosent høyere enn i fjor i februar.

Mars markerer til vanlig starten på «vårslippet» i boligmarkedet. Tallene fra Eiendom Norge viser at flere nok har latt seg påvirke av coronausikkerheten, og ventet med å legge ut boligen sin for salg. I mars i år var det 8659 boliger til salgs i Norge – 14,4 prosent færre enn samme måned i 2019.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge mener utviklingen er relativt flat, situasjonen tatt i betraktning.

– Jeg tror vi vil se omtrent de samme volumene fremover nå, at vi har nådd «den nye normalen» etter at det første sjokket kom. Fremover tror jeg vi vil få en flat prisutvikling i boligmarkedet, sier Lauridsen til E24.

Les på E24+

De slo til og kjøpte hus midt i coronakrisen

I gjennomsnitt tok det 51 dager å selge bolig i mars i år – en nedgang fra 65 dager i februar. Oslo hadde den raskeste salgstiden med 20 dager. Tregest gikk det i Ålesund og omegn med 96 dager.

Første prisnedgang på syv år

Dette er første gang på syv år at boligmarkedet har hatt en prisnedgang i mars. Ifølge sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret, er likevel ikke nedgangen så stor som mange kanskje hadde forventet.

– Vi tror fortsatt ikke på noe boligkrakk og tror de mest negative effektene kommer nå på kort sikt så lenge smittevernstiltakene gjelder. Vi venter at andre kvartal blir mest påvirket, og at boligmarkedet etter det begynner å komme tilbake til normalen, sier Macic.

Meglertoppene E24 snakket med tidligere denne uken, påpekte at de legger opp til flere visninger enn normalt i påsken fordi folk er hjemme. Macic tror færre boliger på markedet kan øke interessen for dem, og at prisene dermed vil holde seg på et greit nivå.

– Utviklingen fremover vil preges av hvor langvarig folk tror dette blir og hvor mange som opplever et reelt inntektstap. I vår egen spørreundersøkelse ser vi at folks boligprisforventninger for de enste 12 månedene har falt, men at de ikke er like pessimistiske som under finanskrisen, sier hun.

Hør også Pengerådet: Slik sikrer du privatøkonomien din nå

Vil ha statlig garanti for mellomfinansiering

Macic viser også til at Prognosesenterets måling viser at flere er mer forsiktige i boligmarkedet nå.

– Det er nå færre som ønsker å kjøpe før de selger, og marginalt flere som sier de vil selge før de kjøper, sammenlignet med forrige måling høsten 2019. Men også på dette spørsmålet, er det ikke like dramatisk utvikling som under finanskrisen, sier hun.

Av tiltak for å hindre at folk sitter på gjerdet i boligmarkedet, foreslår Eiendom Norge statlig garanti for mellomfinansiering – altså at bankene tillater deg et høyere lån i en periode du har kjøpt ny bolig, men ikke fått solgt den gamle boligen din ennå.

– Under finanskrisen så vi at mellomfinansieringen stoppet opp. Nå står bankene mye sterkere, men vi ønsker likevel en statlig garantiordning før et slikt problem kan dukke opp. Folk må være trygge på at de får mellomfinansiering, sier Lauridsen.

Dine Penger: Fare for krakk i boligmarkedet? Dette svarer ekspertene (+)
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Nordvik
 3. Boligpriser
 4. Boligprisstatistikk
 5. Bolig
 6. Boligmarkedet
 7. Eiendom Norge

Flere artikler

 1. Største mai-oppgang for norske boligpriser noensinne

 2. Flere vil selge boligen før de kjøper ny: – Ligner veldig på det som skjedde under finanskrisen

 3. Boligprisene i Norge steg i februar

 4. Tror ikke boligprisoppgangen er over: Venter «visningsrush» i fellesferien

 5. Boligprisene fortsatte oppgangen i august