Flat prisutvikling i boligmarkedet i august

- Midt på treet, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge.

DYRERE BOLIGER I 2014: Boligmarkedet startet oppsvinget allerede i desember, men sett under ett falt prisene med 0,6 prosent i 2013. Arkivbildet er fra Bergen sentrum.
Publisert:

Boligprisene er uforandret fra juli til august i år, viser tall fra eiendomsmeglerne i Norge (sesongjustert).

- Det er en midt på treet-periode. Boligprisene i august viste som forventet en moderat vekst. Etter en solid prisstigning hittil i år, er det naturlig at vi får en utflatning utover høsten, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

  • Prisene økte 1,6 prosent dersom man ikke tar hensyn til sesongvariasjoner.
  • Prisene hittil i 2014 er 1,4 prosent høyere enn på samme tidspunkt enn i 2013.
  • Med uendrede priser ut året får vi en prisvekst på 2,1 prosent.

Juli-tallene viste en sterkere vekst enn vanlig. Det får deler av forklaringen til den mer moderate prisveksten i august, som tradisjonelt sett er en sterk boligprismåned.

- Det vitner om et godt marked som ikke tar av. Det gjør meg optimistisk på at vi får en normalisering og en sunn utvikling i boligprisene fremover, sier Dreyer.

Han sier at han blir overrasket hvis det kommer større svingninger i boligprisene ut året, og forventer en fortsatt høy aktivitet i markedet for september.

Nøkkelen til en fortsatt stabil utvikling er at det fortsatt stimuleres til boligbygging og at politikerne holder seg langt unna.

- Man skal ikke prøve å begrense dette gjennom politiske grep. Markedet klarer å absorbere dette fint selv, sier Dreyer.

Knalltall fra Obos samme måned

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MEGLERTOPP: Christian Vammervold Dreyer presenterer salgstallene for boligmarkedet hver måned på vegne av Eiendom Norge. Her fra februar 2014 i Bjørvika i Oslo da prisene var på vei ned.

Det var på forhånd ventet en solid oppgang, blant annet etter at Obos presentert sine tall for den siste sommermåneden.

Obos-prisene steg markant opp 5,9 prosent fra juli.

Dermed var det knyttet stor spenning til onsdagens nyhet, fortalte sjeføkonom Øystein Dørum til E24 like i forkant av presentasjonen.

Les også

Sjeføkonom: Årets nest viktigste boligmåned

Under onsdagens seanse i Bjørvika i Oslo varslet Dreyer i Eiendom Norge et oppgjør med andre statistikker.

- Jeg vil advare om å konkludere for mye på litt for tynt statistikkgrunnlag. Det har vært en del oppmerksomhet om andre statistikker. Det kommer dere til å forstå kan være litt uklokt for når vi kommer med ti ganger så mye grunnlag, og med fasiten, så kan det gi litt andre utslag. Det skal jeg si litt mer om senere.

Slik åpnet Dreyer dagens pressekonferanse.

- Var det spesielt Obos-tallene dere siktet til?

- Nei, dette gjelder alle enkeltstatistikker, fra Obos, Garanti til SSB. Budskapet vårt er at man må ta disse tallene for hva de er verdt. Små justeringer kan slå mye ut. Når det gjeder SSB-tallene så svinger ikke de like mye og er mer i takt med våre tall, men det er en annen metode som ligger bak, sier Dreyer til E24.

Hyggelige tall

- Prisoppgang på 1,6 prosent er mye hyggeligere tall enn vi kunne frykte, sier analysesjef Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

- Det gjør at risikoen for instabilitet avtar. Jeg tror vi kan ende på plussiden i år, samtidig som det varierer ganske mye i de ulike delene av landet.

- En oppgang på 1,6 prosent var mer i tråd med det vi ventet før tallene fra Obos kom, som viste en oppgang på over fem prosent. Det skal ikke være så stor forskjell på disse tallene, og hva det skyldes er ikke lett å si, sier Øye.

I august tok det 41 dager å selge en bolig. Det er ti dager mer enn i august i fjor.

- Tilbudssiden er nå den høyeste i en augustmåned målt noensinne. Det gjør at prisene presses ovenfra og er nok årsaken til at vi ikke har hatt høyere prisvekst enn 1,6 prosent. På den andre siden har bankene åpnet alt som er av sluser, noe som bidrar til å presse prisene oppover, sier Øye.

Under DNBs forventninger

Øystein Dørum i DNB Markets forteller i forkant at det var stor spenning knyttet til salgstallene for august.

Les også

Boligprisene fortsetter oppover

Hva ville vært den beste boligprisutviklingen for norsk økonomi?

- Det er vanskelig å ha noen normative oppfatninger. På lang sikt så har boligprisene vokst i takt med folks inntekter. Hvis har det som utgangspunkt så skal vi ha en 4 til 5 prosent stigning i boligene i løpet av et år. Det kan man oversette til 0,4 prosent i sesongjusterte priser. Men så er det gjerne to store prishopp som kommer i januar og august, sier han.

Tallene for juli-måned viste en oppgang på 0,1 prosent fra juni, og korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent.

Dette var sterke tall for juli å være. Sommermåneden er vanligvis preget av lav salgsaktivitet, lavere prispress med påfølgende synkende boligpriser.

Les også:

Boligtallene for 2013Boligprisene fortsetter oppover- Boligmarkedet er tilbake

Om statistikken

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Statistikken er ikke en totaltelling over solgte boliger, men baserer seg på salg formidlet av meglere og annonsert gjennom Finn.no.

Omsetninger som bedømmes som omsetninger av annet enn bolig (tomter, garasje osv.) tas ut av datagrunnlaget gjennom automatiserte rutiner hos Eiendomsverdi.

Publisert:

Her kan du lese mer om