Du kan spare tusener i året på bilforsikringen

Mange nordmenn aner ikke hva de betaler i bilforsikring. En enkel prissjekk kan spare deg for tusenvis av kroner i året.

TROFAST. Bridgitt S. Lee (46) har ikke sjekket om hun har den billigste bilforsikringen. Hun betaler 6000 kroner i året, og har delkasko. Ifølge en undersøkelse er mange i samme situasjon som Lee: 5 av 10 nordmenn har ikke undersøkt om de har den billigste forsikringen.
Publisert: Publisert:

– Nordmenn bytter sjelden bank eller forsikringsselskaper, noe mange taper tusenlapper på hvert år. Forsikringsmarkedet har lenge vært vanskelig å orientere seg i, noe som har gjort det utfordrende å sammenligne tilbud fra ulike forsikringsselskaper. Folk blir forvirret, sier Rune Brunborg.

Han er ekspert på privatøkonomi, og har vært konsulent for en rekke selskaper innen forsikring. Nå er han daglig leder for penger.no, som er en prissammenligningstjeneste på nett. Siden er eid av Dine Penger og Finn.

Les også:Sparte 17.000 på forsikringsbytte

Bytter sjelden. I en ny undersøkelse utført av Norstat for penger.no, ble 1000 norske bileiere på landsbasis spurt om deres forhold til bilforsikring. Undersøkelsen viser følgende:

  • 4 av 10 nordmenn svarer at de ikke vet hva de betaler i bilforsikring.
  • 5 av 10 svarer at de i løpet av de siste to årene heller ikke har undersøkt om de har den billigste bilforsikringen.

Ifølge undersøkelsens resultater, er nordmenn altså usikre på hva de betaler i bilforsikring, og om de har valgt det rimeligste alternativet. I tillegg viser det seg at 52 prosent mener det er uaktuelt å bytte eller reforhandle bilforsikring.

Les også:Parkeringsbot på 800 kroner kan koste Gordon 124.000 kroner

– Til en viss grad er nordmenn styrt av følelser i sitt valg av forsikringsleverandør. Det er jo ikke bare pris som avgjør hvor fornøyd man er. Faktorer som service og lojalitet spiller også inn, og muligheten for å samle flere forsikringer samme sted. Andre gidder rett og slett ikke å bytte, er usikre på hvordan de skal gå frem eller tror ikke det er så mye å spare, sier Brunborg.

Men man kan spare mye på å bytte bilforsikringsselskap, til tross for at mange ikke tror det. Ifølge Finansportalen.no, en nettjeneste fra Forbrukerrådet, kan du tape mange tusenlapper på å velge feil forsikringsselskap. Finansportalens forsikringskalkulator sammenligner 15 forsikringsselskaper, og viser deg hvor mye du kan spare på å bytte selskap.

Her er noen eksempler (tall i kroner per år):

NY BIL:

Bileksempel: VW Golf 1.4 TSI, 2013 modell.

Mann 19 år, Oslo, med 0 prosent bonus

Dyreste forsikring: Landbruksforsikring, 84 226 kroner

Billigste forsikring: Sparebank 1, 32.500

Sparer: 51 726 kroner

Mann 25 år, Bryne

Dyreste forsikring: Landbruksforsikring, 12 276 kroner

Billigste forsikring: If, 5366 kroner

Sparer: 6910 kroner

Kvinne 35 år, Volda

Dyreste forsikring: Gjensidige, 9678 kroner

Billigste forsikring: Frende forsikring, 5707 kroner

Sparer: 3971 kroner

Kvinne 50 år, Oslo

Dyreste forsikring: Troll forsikring, 14 316 kroner

Billigste forsikring: If, 4867 kroner

Sparer: 9449 kroner

ELDRE BIL:

Bileksempel: VW Golf 1.4, 80 hk Comfortline, 2006 modell.

Mann 19 år, Oslo med 0 prosent bonus

Dyreste forsikring: Landbruksforsikring, 71 893 kroner

Billigste forsikring: Sparebank 1, 30 893 kroner

Sparer: 41 000 kroner

Mann 25 år, Bryne

Dyreste forsikring: Landbruksforsikring, 10.497 kroner

Billigste forsikring: If, 5.508 kroner

Sparer: 4989 kroner

Kvinne 50 år, Oslo

Dyreste forsikring: Troll forsikring, 12 600 kroner

Billigste forsikring: Nemi forsikring, 7780 kroner

Sparer: 4820 kroner

Kvinne 35 år, Volda

Dyreste forsikring: Tryg, 8639 kroner

Billigste forsikring: If, 4378 kroner

Sparer: 4261 kroner

Forutsetninger bilforsikring: Bonus 70 prosent i 1 år, 14.000 km/år, kasko, egenandel 4000, yngste fører 19 år, alarm. Priser per 26. februar.

Priseksemplene er basert på forsikringsselskapene som Finansportalen sammenligner, men VG har bare plukket ut de forsikringsselskapene som tilbyr forsikring til de fleste privatpersoner. Noen av forsikringsselskapene i portalen tilbyr bare til medlemmer. Disse har vi ikke tatt med i disse priseksemplene. Vi gjør oppmerksom på at dette er ikke et tilbud til kunden, men en foreløpig pris.

De dyreste og billigste selskapene endrer seg ofte, og det er ikke et selskap som alltid er billig og et som alltid er dyrt, ifølge leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

På grunn av de variable prisene anbefaler Realfsen å sjekke ofte hvilket selskap som er billigst.

– Vi vet at mange forbrukere tror det ikke er så mye å spare på å bytte eller reforhandle forsikringer. Men Finansportalens forsikringskalkulatorer viser tydelig at prisen på en bilforsikring varierer med store beløp. Det er mye penger å spare for dem som er aktive i markedet, sier Realfsen.

Les også:Slik unngår du skatt på jobbkjøringen

Kjell Smedsrud er nåværende høyskolerektor på BI, og tidligere informasjonskonsulent i Norges Forsikringsforbund. Han forteller at bilforsikringsprisene spriker mye, og særlig i forhold til alder.

– Prisen varierer mye mellom unge og eldre kunder. Statistikken viser at man de første årene som sjåfør blir involvert i flere småulykker og får flere bulker i bilen. Derfor blir det også gjerne dyrere, sier Smedsrud.

Han blir sjokkert over de store prisforskjellene eksemplene VG har tatt ut viser. Spesielt over at prisen på bilforsikring for en mann på 19 år i Oslo varierer med 50.000 kroner.

– Da begynner det å bli veldig dyrt. Det har gått rykter om at noen forsikringsselskaper setter opp prisen for å unngå unge kunder, men jeg håper virkelig ikke at det er sant. Men at det varierer med 50.000 kroner henger jo ikke på greip, sier Smedsrud.

– Har hatt samme bilforsikring i alle år

Bridgitt S. Lee (46) har ikke sjekket om hun har den billigste bilforsikringen. Hun betaler 6000 kroner i året, og har delkasko.

– Jeg har hatt bilforsikring i Gjensidige helt siden jeg fikk min første bil. Der har jeg min egen kundebehandler, og det er god service. Det er ikke bare pris som er viktig for meg. Jeg sjekker ikke om jeg har den billigste forsikringen, nei, sier Lee til VG.

Ifølge undersøkelsen utført av Norstat er mange i samme situasjon som Lee: 5 av 10 nordmenn har ikke undersøkt om de har den billigste forsikringen.

– Et par hundrelapper har ikke noe å si

Tormod Rype (50) gidder ikke å bytte forsikringsselskap.

BYTTER: Tormod Rype (50) betaler bare 2000 kroner i året i bilforsikring. Foto: ROBERT EIK

– Jeg betaler bare 2000 kroner i bilforsikring i året, så det er ikke mye jeg kan spare uansett. Jeg gidder ikke bytte selskap bare for kanskje å spare et par hundrelapper i året, sier Rype til VG.

Han forsikrer bilen sin i Sparebank 1, og har ikke kasko. Han har en spesiell, gammel bil, som det koster lite å forsikre: En Mini Cooper 1992-modell. Med dette betaler Rype 2000 kroner i året for bilforsikringen.

Ekspertenes beste tips

  • Sjekk jevnlig hvilket forsikringsselskap som tilbyr billigst forsikring for din bil. Det finnes flere forsikringskalkulatorer på nett som sammenligner priser fra de ulike selskapene. For eksempel penger.no og finansportalen.no
  • Sjekk ofte – hvilket forsikringsselskap som er billigst og dyrest forandrer seg.
  • Lite er bra. Ofte er de mindre forsikringsselskapene rimeligere enn gjennomsnittet. De må prise seg lavt for å komme inn i markedet, og kan ofte være gode valg.
  • Det er ikke slik at noen selskaper alltid er rimelige og andre alltid er billige. Dette kommer an på bilen din, og hvilken forsikring du skal ha.
  • Om du er kunde i et av de store selskapene, bør du bytte minimum annethvert år.
  • Det er i liten grad sammenheng mellom pris og kvalitet innen bilforsikring. Når du velger forsikring bør du derfor vurdere mange faktorer samtidig. Blant annet hvilke dekninger som inngår og hva du kan forvente hvis en skade oppstår.
  • Det kan være lurt å ha høy egenandel. Det lønner seg sjeldent å ta mindre skader på forsikringen, fordi bonustapet er dyrt. I tillegg får du registrert en skade som gir høyere premie hvis du vil bytte selskap.

Kilde: Henrik Ebne, kommunikasjonssjef i Forbrukerrådet og ekspert på privatøkonomi, Rune Brunborg.

Kjemper om bilkundene

Administrerende direktør i Landbruksforsikring, Toralf Rutledal, mener VGs priseksempler på bilforsikring ikke nødvendigvis gir et fullstendig bilde.

I VGs eksempler er det Landbruksforsikring, Troll forsikring, Gjensidige og Tryg som er dyrest. Dette svarer selskapene når VG viser dem de konkrete priseksemplene vi fant på Finansportalen.no:

Landbruksforsikring:

– Vår tariff er basert på en rekke ulike risikofaktorer. Som blant annet biltype, alder og bosted. I tillegg avhenger premien av blant annet opparbeidet bonus og antall produkter man kjøper. Vi er et selskap som ønsker å tiltrekke oss kunder som samler sine forsikringer hos oss, og en sammenligning av enkeltstående produkter vil derfor ikke nødvendigvis gi et fullstendig bilde, sier Håvard Jens Djupedal, administrerende direktør i Landbruksforsikring.

Troll forsikring:

– Vi er et nytt norsk skadeforsikringsselskap som vil utfordre de etablerte selskapene på enkelhet, pris og kvalitet. Svært mange forbrukere vil oppleve at Troll Forsikring har av de rimeligste forsikringene på markedet, spesielt innen bilforsikring. Et gunstig forhold mellom pris og kvalitet skal være vårt kjennemerke, sier direktør i Troll forsikring, Harald Reigstad.

Tryg:

– Tryg har som mål å være konkurransedyktig på alle typer forsikring, også bilforsikring. På grunn av pris- og risikoberegning kan det imidlertid hende at noen opplever at Tryg kommer mindre gunstig ut. Her kan små forskjeller i biltype, alder og bosted gjøre store utslag. Vi jobber fortløpende med å justere prisene våre, og prisforskjellene som er funnet i denne undersøkelsen kan være annerledes dersom man undersøker på et annet tidspunkt, sier Toralf Rutledal, kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

Gjensidige:

– Gjensidige bilforsikring er meget konkurransedyktig, men at vi i ett enkelteksempel kommer dyrest ut er vi selvfølgelig ikke glad for. Imidlertid er vi trygge på at våre priser gjenspeiler risiko på en god måte, og gjennom mange prisundersøkelser årlig kommer vi godt ut, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige.

Publisert:

Her kan du lese mer om