BI-ekspert om bensinpriskrig: – Helgeprisene vil gå betraktelig ned

Høyskolelektor Odd Gisholt tror priskrigen mellom bensinstasjonskjedene bare er en forsmak på hva forbrukerne har i vente de neste årene.

KAMP OM Å GI BILLIGSTE DRÅPER: Det er bensinkrig i Norge, og det kommer forbrukerne til gode.
Publisert:

– Det er mange bensin- og dieselbiler som forlater de store regionene i påsken, men stasjonene holder jo åpent. Det er de fire store som konkurrerer. Og da gjør de alt for å holde på kundene. Dette er et fenomen vi kjenner fra helgene, sier BI-professor og ekspert på dagligvare, Odd Gisholt, til E24, om den pågående priskrigen på bensin i Oslo-området.

I løpet av påsken har literprisen på diesel falt under 10 kroner, mens blyfri 95 omsettes for snaut 11 kroner. Den tøffeste priskonkurransen og de laveste prisene finner man i Oslo-området.

Les også

Påskekrig på bensin: – Billigste bensin på 15-20 år i Oslo

– En bransje i voldsom forandring

Gisholt mener de største bensinstasjonskjedene Esso, Statoil og Shell forsøker å reposisjonere seg i forkant av de respektive kjedenes omprofilering.

– En ting er at det er et mettet marked i påsketider, men det går også mot en reposisjonering fremover i tid, sier Gisholt.

Snart rykker nemlig Norgesgruppen inn i Esso som grossistleverandør med Deli de Luca-konseptet, mens Statoil omprofilerer til Cirkle K i mai.

Bensinstasjon, pumpepris Uno X

Finske St1 overtok Shells nedstrømsvirksomhet i Norge i 2015, deriblant bensinstasjonen. Etter 2017 er det uklart om NorgesGruppen eller Reitan Convenience blir grossistleverandør til Shell.

– Både Shell, Esso og Statoil er veldig interessert i å komme i en posisjon hvor kundene beholdes, og kanskje ligger det et håp om skaffe nye kunder til grunn.

– Hvordan vil forbrukerne merke tøffere konkurranse?

– De vil merke at prisene på bestemte dager, særlig i helgen, vil gå betraktelig ned. Man vil spare en 50-lapp eller mer på å tanke da. Man vil merke at tilbudet på stasjonene vil forandre seg, Gisholt.

– Når Statoil skifter til Cirkle K, kommer det sikkert nye tilbud i butikken. I Esso vil Norgesgruppen bygge opp Deli de Luca, som er en stor forandring. Når det gjelder Shell, er det usikkert hva som skjer.

– Alt tyder på at det er en bransje i voldsom forandring akkurat nå.

TROR KONKURRANSEN VIL TILSPISSES: Høyskolelektor Odd Gisholt mener det norske dagligvaremarkedet og bensinmarkedet har visse likhetstrekk. Begge markedene er mettet, og kjedene er villig til å gå med tap for å lokke til seg kundene.
Les også

Kiosk-Reitan med tidenes beste resultat

– Kiosk er viktigere enn bensin

Drift- og etableringssjef i Uno X, Thron Sperre Olsen, innrømmet lørdag at bensinstasjonene gikk med tap når bensinprisen var så lav som i Oslo.

Gisholt mener bensinstasjonskjedene generelt neppe tjener penger på drivstoff, og at boller og kaffe blir desto viktigere varegruppe.

– Drivstoff var i utgangspunktet det bensinstasjonskjedene drev med. I dag kan man si at handel i kiosk er viktigere. Det er viktigere å selge pølser, bagetter og blomster, fremfor å selge bensin og diesel, sier Gisholt.

– Forbrukerne kan jo glede seg. Bensinselskapene kommer til å konkurrere så fillene fyker, og de vil prøve å utvikle nye tilbud. De vil da i betydelig grad konkurrere på pris.

– Man kan ikke tjene penger på drivstoff. Den eneste som tjener på bensin, er staten, gjennom ekstrem moms og særavgifter, sier han.

Hvis man tanker opp bilen for 100 kroner, går om lag 60 kroner direkte til staten gjennom drivstoffavgifter, 10 kroner går til å dekke kostnader til drift, transport og fortjeneste, mens resterende 30 prosent er innkjøpspris.

Les også

Nå er bensinen billigere

Les også

Bensinprisen faller videre i Sverige

Les også

Joars bensinstasjon har fastpris hele uken

Publisert:

Her kan du lese mer om