Professor om kapitalskjerping:
- Skal ha skryt for ågjøre noe som koster

Høyere lånerenter kan bli prisen norske boligeiere må betale for å hindre boligboble og en ny norsk bankkrise.

FORHINDRER BANKKRISE: Økonomiprofessor Kjetil Storesletten roser regelskjerpingen, og mener grepene vil dempe boligprisvekst.
Publisert: Publisert:

Mandag offentliggjorde Finansdepartementet et brev der Finanstilsynet får i oppdrag å skrive nye og skjerpede kapitalregler for norske banker.

Norges største bank, DNB, var raskt på pletten med spådommer om at kravene vil føre til økte boliglånsrenter.

- Finansdepartementet skal ha skryt for at de er villig til å gjøre noe som koster, for å forhindre en ny bankkrise, sier Kjetil Storesletten, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Han roser grepene og mener det som nå gjøres overfor bankene vil dempe prisveksten på boliger og redusere risikoen for at skattebetalerne må subsidiere bankene i en ny krise.

LES OGSÅ: Sigbjørn Johnsen vil skjerpe bankkravene

Strammer inn

De nye reglene gjør at bankene må stille mer penger bak hvert boliglån som gis ut. Finanstilsynet har dessuten strammet reglene for avdragsfrie lån, og andelen av disse er nå synkende, skriver Aftenposten.

- Blir dette vedtatt betyr det dyrere boliglån for norske forbrukere, skrev informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB i en e-post til E24 etter at nyheten ble kjent mandag.

DNB benytter i dag en gjennomsnittlig risikovekt på 12-13 prosent for et typisk norsk boliglån. Det betyr at hvis DNB har gitt et boliglån på én million kroner, vil banken bare telle med 125.000 kroner. Av disse 125 000 kronene må DNB ha en kjernekapital på minimum 9 prosent, rundt 11.250 kroner.

Her vil Finansdepartementet sette en minimumsvekt på minst 35 prosent. Konsekvensen blir at DNB må ha vesentlig mer kapital bak hvert boliglån. I dette eksemplet 31.500 kroner i stedet for 11.250 kroner.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om