Dette kan du gjøre selv: Slik sparer du penger på oppussingen

Nesten annenhver nordmann har, eller skal pusse opp boligen i år. Og vi bruker rundt halvannet forsvarsbudsjett - cirka 60 milliarder kroner – på folkehobbyen.

SISTE FINPUSS: Interiørblogger Linn Karen Førland flyttet inn i ny leilighet i fjor, og gjør nå siste finish. Hun er en av 43 prosent som pusser opp i år. FOTO: :HELGE MIKALSEN
  • Stella Bugge
  • Heidi Østhus Erikssen
Publisert:

Fire av ti pusser opp. En undersøkelse gjort av InFact for VG viser at hele 43 prosent av oss har ferdigstilt eller startet nye oppussingsprosjekter i 2012.

Interiørarkitekt Beba Vaxevanidou Holøyen tror det er flere forklaringer på at boligeiere over hele landet har oppussingsfeber.

Mye hjemme. – Vi har god råd, og klimaet gjør at vi bruker mye tid hjemme. I tillegg har interessen for interiør og design økt betydelig de siste ti årene, sier hun.

LES OGSÅ:Her stiger boligprisene mest

Det er gøy! Interiørblogger og filmfotograf Linn Karen Førland (35) er en av de 43 prosentene som har pusset opp i år.

I sin 57 kvadratmeter store leilighet i Oslo har hun malt gulv, vegger, byttet kjøkkeninnredning, slått inn to dører og hevet taket. Og det aller meste har hun gjort på egen hånd.

– Det er gøy med oppussing, og så går det jo ganske fort når man først har satt i gang. Følelsen er deilig når du er ferdig, sier Førland, som i fjor startet interiørbloggen «dotty-love» sammen med en venninne.

35-åringen har alltid vært interessert i interiør, og liker å fikse og ordne ting selv. Men noen ting overlater hun likevel til profesjonelle: – Bruk fagfolk der man må, til kjøkken, våtrom, rør og vann.

LES OGSÅ:Eneboliger stiger, leiligheter faller

God økonomi. Partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, tror også at hovedårsaken er at nordmenn flest har god råd.

KONSUM: Ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret går 4 av 6 kroner til vedlikehold på grunn av slitasje. – Resten er konsum, sier Øye.

– Fokus på hus og hjem er en trend og en konsekvens av veldig god økonomi. Men vi bruker boligene mye og er ikke så mye ute og spiser. Det gjør at boligene slites.

Han peker også på at det koster å vedlikeholde boliger og selv om tall fra hans eget senter viser at vi pusser opp for 60 milliarder i året, så går rundt 40 av disse med til nødvendig vedlikehold. Vi snakker med andre ord om ett og et halvt forsvarsbudsjett.

Det er store geografiske forskjeller når det kommer til oppussing. Sørlendingene troner øverst - hele 51 prosent svarer at de har eller skal pusse opp i 2012. Nordlendingene pusser opp minst, med sine 32 prosent.

Kaldt klima. – Høye strømregninger og et kaldt klima gjør at mange også velger å bruke penger på tilleggsisolering, varmepumper og doble vinduer.

LES OGSÅ: Slik utnytter du verdistigningen på boligen

Støvete farger. – Vi bruker 20 milliarder mer enn det vi strengt tatt må, og det er i større grad konsum, sier Øye.

I InFact undersøkelsen svarer 37 prosent av mennene og 48 prosent av kvinnene som eier egen bolig, at de har oppussing på tapetet i år.

– Du kjenner igjen problemstillingen - kvinnene tar initiativet til oppussing mens mennene ofte utfører den, mener Øye. Men han legger til at vi er blitt likestilte, og at stadig flere menn tar initiativ til å pusse opp kjøkkenet.

Det har ikke vært noen revolusjon på oppussingsfronten i år, sammenlignet med 2011, men det går mot mer bruk av duse, såkalte støvete farger.

– Vi er ferdige med de lyse fargene som eggehvit, og grått er den store arvtageren til beige, sier interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke.

Han anbefaler støvete rosafarger og blågrått og olivengrønt i dempede toner. Resirkulert treverk ser man i stadig flere møbler, det samme gjelder resirkulert ullstoff.

LES OGSÅ:– Se bak boligstylingen

Magefølelsen. På kjøkkenet er hvit høyglans helt ut, ifølge Bakke. Nå er det matt som er den store trendsetteren både på kjøkkeninnredning og vegger. Og hvitevarene bør skjules.

I stuen kan man gjerne leke seg med mønster, men alle veggene bør ha samme farge eller tapet. Og det bør være litt orden. Man trenger ikke vise fram alt man eier og har, mener Bakke, som brenner for at vi legger mer penger på gulvet og styrer unna billig trestavs eikeparkett.

– Men det viktigste er at man følger magefølelsen - hva man selv liker og ikke slavisk følger trendbildet. Selv om trendbildet sier «ikke hvit høyglans», kjøper du det hvis det er det du liker, sier Bakke, som er kjent fra Dekor og Norges Styggeste Rom på TV3.

LES OGSÅ:Sjekk prisutviklingen på boligen din

Sjekk her hva du kan gjøre selv:

JA-JOBBER

Her kan du gjøre jobben selv og spare titusener:

Rive ned gammelt kjøkken og sette opp nytt. Hyrer du inn andre, betaler du hovedsakelig for montering, som oftest utføres av ufaglærte.

Legge gulv. Selv om du kjøper det til en billig penge følger det med gode bruksanvisninger. Så lenge du følger disse, skjer ingen store feil.

Skifte små vinduer. Det er enkelt å prute ned prisen. Du sparer fort 2000 kr. per vindu. Råteskaddede vinduer bør profesjonelle ta seg av.

Flislegge kjøkken. Velg enkle og små fliser for best resultat, og husk membran. Bruk profesjonelle til å legge gulv og flater som brukes mye.

Skifte dører. Bruk skruer fremfor spiker når du monterer. Da er det enklere å gå inn og rette på arbeidet i etterkant.

Slipe gulv. Unngå slipemaskiner som er er slitte. Parkett bør ikke slipes mer enn to ganger. Skal du pusse tregulv, er det bare å kjøre på.

NEI-JOBBER

Dette kan koste deg dyrt om du gjør jobben selv:

Hold deg unna bærende konstruksjoner. Dette skal alltid klareres med ingeniør. Gjør du noe feil, kan det få fatale følger for boligen.

La proffene flislegge baderom. Glemmer du membran, kommer fuktskadene raskt. Du risikere å ende opp med regningen i forsikringssaker.

Hold deg unna elektrikerarbeid. Å være hobbyelektriker er både ulovlig, brannfarlig og kan føre til mindre erstatning i forsikringssaker.

LES OGSÅ:4 av 5 boligsalgsrapporter for dårlige

– Du kan gjøre veldig mye av oppussingen selv, men vann, rør og elektrisitet bør du holde deg langt unna, sier Øystein Thoresen i Gjensidige forsikring.

– Oppstår brann eller fuktskader som resultat av at du har gjort oppussingsarbeid selv, stiller du svakt i forsikringssaker. Erstatningen din kan bli redusert eller du kan risikere og sitte igjen med regninger i hundretusenkronersklassen, advarer han.

Slik finner du håndverker. På anbudstjenesten Mitt anbud på nett, kan du registere oppdrag, og så motta anbud på jobben fra ulike håndverkere som er interessert. Du kan spare mye penger på den måten. Du kan også sjekke andre kunders erfaringer med de ulike håndverkerne. Tjenesten er gratis. For ordens skyld opplyser vi om at Mitt anbud og Dine Penger er begge eid av VG.

12 gode oppussingsråd

1) Det er viktig å planlegge godt. Lag en totalplan og hold deg til den.

2) Bestem deg for hvilken stil du skal ha. Tenk personlig, ikke trend.

3) Hent inspirasjon fra interiørblader, blogger og på internettsteder.

4) Lag en fargepalett og velg to-tre fargetoner som du lar gå igjen.

5) Lag en skissebok - og tegn opp hvordan og hvor du vil ha ting.

6) Kosmetisk oppussing som maling, tapet og gardiner gjør du selv.

7) Ikke ta oppussingen over langen. Gå for en intensiv periode.

8) Det lønner seg å pusse opp i sommerhalvåret anbefales.

9) Rådføre deg om valg av gulv og fliser. Vurder interiørdesigner.

10) Ikke lek rørlegger eller elektriker, bruk fagfolk på bad og kjøkken.

11) Være til stede på byggeplassen og følge med på store prosjekter.

12) Bygg terrasse. Klassisk «gjør-det-selv jobb.» Kan øke verdien betraktelig.

Kilde: interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke, redaktør i rom123 og Boligdrøm, Anne Vestad og interiørbloggere Hilde Mork og Linn Karen Førland.

For flere råd om privatøkonomi,følg oss på Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Styr unna de kostbare fellene: Syv av ti skal pusse opp boligen nå

  2. Halvparten av oss skal pusse opp i år: Unngå disse oppussingstabbene

  3. På boligjakt i helgen?: Dette må du sjekke på visning

  4. Stor visningshelg: Dette må du se etter på visningen

  5. Dette må du se etter når du er på hyttevisning: Sjekkliste for hyttekjøpet