Prispresset uroer bankene i Oslo: Har boble-risiko i mente når de gir boliglån

Men enn så lenge frykter ikke storbankene Oslo-prisgalloppen nok til å tråkke på lånebremsen.

UENDRET PRAKSIS: Vedvarende prisvekst i Oslo kan gi boligboble, frykter eksperter. Inntil videre låner bankene ut som før. Her er Aker Brygge sett fra sjøsiden.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Vi har i lang tid sett at det vokser, vokser og vokser, sier konsernmarkedssjef Bjørn-Inge Haugan i Sparebank 1 Oslo Akershus til E24.

At Oslo-boliger jevnt øker i verdi, er i utgangspunktet fint for bankene som sitter på pengesekken. De får økt sin sikkerhet med pant i bolig. Og ifølge meglerorganisasjonene har det vært full lånefest i hovedstaden de siste årene.

Men hva skjer med bankenes lånevilje når Oslo-prisene stiger så bratt – for tiden med årsvekst over 15 prosent – at økonomer frykter at selvforsterkende prisspiraler danner en boligboble som kan sprekke?

Vel, ikke stort – i alle fall ikke enda.

Storbanker forteller E24 at de så langt vurderer boliglån i Oslo som før.

– Vår utlånspraksis ligger fast. Vi spekulerer ikke i om boligprisene skal opp eller ned, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge til E24.

– Vi har ikke gjort noen endringer i vår utlånspraksis som følge av boligprisutviklingen i hovedstaden, sier DNB-informasjonsdirektør Even Westerveld til E24.

Samtidig vedkjenner flere banker at de nå er bekymret for utviklingen og er mer på vakt.

Les også

Ber bankene ta bolig-ansvar: Lånepolitikk forsteker «usunn» prisvekst der det koker, bremser der det går trått

– Ser på om boble kan oppstå

Modellene Sparebank 1 bruker når de vurderer boliglånssøknader endrer seg fortløpende, forteller banksjefen.

– I disse modellene gjør vi risikovurderinger. Vi ser nå at markedet er i nær eksplosiv vekst, og da ser vi også på perspektivene om at det kan oppstå en boble, sier Haugan.

PÅ VAKT: Konsernmarkedssjef Bjørn-Inge Haugan i Sparebank 1 Oslo Akershus.

Foto: Sparebank 1

– Dere ser økt risiko?

– Vi er i alle fall mye mer på vakt i tilfeller som ligger i grenseland. Vi har konservative modeller som varsler oss om noe er usikkert, og da kan vi si nei til lånet. Da får kunden heller velge enn bank som tar mer risiko enn oss, sier Haugan.

– Men har kundene økonomien, inntekten og egenkapitalen de trenger, er det vanskelig for oss å si «nei, vi tror ikke den boligen har samme verdi om to år». Vi må forholde oss til verdien på tidspunktet hvor boligen kjøpes, presiserer Haugan.

Vil ha bankenes hjelp

Han sier det er stor pågang etter boliglån nå, og at de forsøker å være edruelige.

– Vi ser en del som søker om store lån de ikke klarer å betjene, sier Haugan.

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer mener mange norske banker er «veldig medsykliske» og gir boliglån i takt med boligprisutviklingen.

Han får tilbakemeldinger om en svært liberal utlånspraksis i Oslo de siste årene, og tilsvarende lånebrems i Stavanger – hvor prisene har stupt.

Det samme gjør direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Han sier det kan stilles spørsmål ved om bankene «bør bremse litt» i Oslo.

LÅNER UT I OSLO SOM FØR: – Vi spekulerer ikke i om boligprisene skal opp eller ned, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Tok grep i Stockholm – vil ikke gjøre det i Oslo

I Stockholm, som også er preget av kraftig prispress i sentrumsområdene, har Danske Bank valgt å ta grep: Der velger banken nå i visse tilfeller å kreve høyere egenkapital enn 15 prosent.

– Først og fremst gjelder dette for dyre boliger i for eksempel Östermalm og Vasastan i Stockholm, der prisene er ekstremt høye, sier Trond F. Mellingsæter til E24.

Han er landssjef for Danske Bank her i Norge, og sier han er bekymret for prisutviklingen – da særlig i Oslo. Men så langt vil de ikke gjøre som i Stockholm.

– I Norge har vi foreløpig ikke innført noen særegne tiltak, men vi følger nøye med på utviklingen og imøteser en diskusjon om fellestiltak rettet mot bankenes utlån, sier Mellingsæter.

IKKE SOM HOS «SOTA BROR»: I Stockholm har svært høye boligpriser fått Danske Bank til å stramme inn på utlån i Stockholm i noen tilfeleller. Bankens norske landssjef Trond F. Mellingsæter sier det så langt ikke er aktuelt i Oslo.

Foto: Danske Bank

Selv om DNB ikke har endret utlånspraksisen, sier Westerveld de også følger markedet nøye og gjør individuelle vurderinger av risiko og forsvarlighet.

Støtter diskusjon om «korte» grep

Som E24 tidligere har skrevet, har Finanstilsynet i Danmark innført strengere lånekrav i København og Århus for å få kontroll på den bratte prisveksten rundt hovedstaden.

Mellingsæter i Danske Bank mener dette er noe som kan diskuteres i Norge.

Les også

Så sterk er frykten for boligboble blant boligtoppene

– Vi mener det må bygges mer boliger i Oslo, men samtidig må vi erkjenne at tiltak som stimulerer til økt boligbygging tar tid. Derfor bør vi også diskutere om vi bør innføre tiltak som gir effekt på kort sikt, sier han.

Han vil ikke utelukke de som bank også kan ta lånegrep dersom prisveksten fortsetter, men ser helst at kredittskjerping kommer som et myndighetstiltak som rettes mot alle banker.

8. september vil Finanstilsynet levere sin vurdering av dagens boliglånsforskrift til Finansdepartementet, som i høst skal vurdere om utlånsreglene skal endres.

Siden Siv Jensen innførte sin «boligpakke» i fjor sommer, med tiltak for å stramme inn kredittsiden, har boligprisene i landet steget ni prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Oslo

Flere artikler

  1. Her endres lånekravene med boligprisene

  2. – Dessverre tror folk boligen er verdt det de kjøper den for

  3. Handelsbanken: Derfor er det ingen boligboble

  4. EU frykter svensk boligboble

  5. Boligforsker: Den kraftige prisveksten er logisk