Prissjokk for knøttsmå leiligheter

Voldsomt trøkk på Oslo-krypinn. Meglertopp gir tre forklaringer.

DYRE KRYPINN: 16 kvadrat på St. Hanshaugen kostet 2,25 millioner kroner.
Publisert: Publisert:

Dersom du tror bildet over viser et soverom, må du tro om igjen. Dette er stua – hvor man riktignok også sover. Og lager mat.

Det er, foruten badet, det eneste rommet.

Denne leiligheten er på 16 kvadratmeter. Og den føyer seg i rekken av små krypinn som i disse dager får Oslo-folk til å gå av hengslene i budrunder.

Salgsprisen på denne? 2.250.000 kroner inkludert fellesgjeld. Det betyr at hver kvadratmeter prises til over 140.000 kroner.

– Det er en utrolig god pris, sier megleren, Silje Moen i BN Bolig, til E24.

MERKER KRYPINN-RIFT: Megler Silje Moen i BN Bolig

Den jevne leilighet på St. Hanshaugen, området hvor ettromsobjektet ligger, prises til «bare» rundt 74.000 kroner kvadratmeteren, viser Finn-statistikk.

– Området er selvsagt kjempepopulært, og kvadratmeterprisen stiger når leilighetene blir mindre. Men dette nærmer seg jo en fordobling, sier megleren.

Fem budgivere

Selv anslo hun en salgspris inkludert fellesgjeld på 1,85 millioner.

– Det mener jeg var riktig pris, sier Moen.

– Hvordan forklarer du resultatet?

– Vi merker et løft i markedet, hvor det er mange om benet og godt besøk på visninger. Her fikk vi imidlertid 10 interessenter, hvor halvparten ble med i budrunden. Såpass god respons forventet jeg ikke.

De fem budgiverne førte salgsprisen 400.000 kroner over prisantydning.

ALT PÅ ETT STED: Mellom stua og ytterdøren er det gitt plass til en kjøkkenkrok. Ettromsleiligheten gikk 400.000 kroner over prisantydning i budrunden.

Selv om denne gikk ekstra høyt, forteller megleren om et voldsomt trøkk på ettromsobjekter generelt.

– De har en bred kjøpergruppe, med både studenter, førstegangskjøpere og jobbpendlere. Mange leiligheter under 20 kvadrat blir forsøkt kuppet før visning. Vi prøver å unngå det, men en det er mange som prøver seg, sier Moen.

Les også

Obos innfører prisrabatt på boliger i Oslo

Tror nye kjøpere presses på plass

Boligprisene i Oslo har steget over åtte prosent i løpet av årets fire første måneder.

Megleren tror årets prisbonanza kombinert med boliglånsforskriften – som straks får sin arvtager – har gitt ekstra rift om små krypinn:

Forskriftens største hinder, ifølge bankene, er kravet om at du maks kan låne fem ganger bruttoinntekten. Det betyr at 500.000 i årslønn gir deg 2,5 millioner i lån.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Men denne maksgrensen gjelder samlet låneopptak, ikke bare boliglån. Har du for eksempel 500.000 i studielån med den samme inntekten, får du i utgangspunktet bare låne to millioner til boligkjøpet.

Legg til egenkapital, og pengene strekker til – vel, for eksempel 16 kvadratmeter på St. Hanshaugen.

– Der førstegangskjøpere tidligere hadde råd til en toroms mellom 30 og 40 kvadrat, må de i dag kanskje ned til 15 eller 20, sier Moen.

Les også

DNB Eiendom-tall sår tvil om høstflom og boligprisfall

Carl O. Geving, direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, er med på analysen.

– Når troen i markedet er tilbake og prisene presses, samtidig som det tross alt er begrenset hva folk klarer å skrape sammen i egenkapital og lån, er det naturlig med større rift om de små objektene, sier han til E24.

Banksjef: – Jojo-marked

To andre faktorer øker presset ytterligere, sier han:

– ET JOJO-MARKED: BN Bank-sjef Gunnar Hovland liker ikke utviklingen i boligmarkedet.

– I dag er det veldig få små leiligheter ute i markedet. Dessuten konkurrerer førstegangskjøpere med dem som vil kjøpe små objekter til utleie.

Tirsdag kommer boligfasiten for mai. For Obos-boliger kom den fredag. Den viser at prisveksten etter nyttår har passert ti prosent.

BN Bank-sjef Gunnar Hovland liker ikke utviklingen i boligmarkedet.

– Det er et jojo-marked, sier han til E24:

– Vi hadde en voldsom prisvekst gjennom 2016, og så fulgte en betydelig korreksjon i fjor, før prisene nå stiger kraftig igjen. Det er uheldig. Den som bommer med timing for kjøp og salg, taper potensielt store beløp, sier banksjefen.

– Nå stiger altså prisene kraftig. Frykter du rekyl til høsten?

– Vi kan fort få en rekyl, ja. Vi vet at mange ny prosjekter skal ut i markedet fra i høst, samtidig som Norges Bank vurderer å sette opp renten.

Publisert:

Her kan du lese mer om