Flere nordmenn svindlet på Kanariøyene

Flere nordmenn skal i det siste ha blitt svindlet på Gran Canaria. De har blitt lurt til å betale overpris for enkle kameraer og nettbrett. Forbruker Europa bekrefter problemet.

BLE LURT: Åsmund Johannes fra Voss ble presset til å kjøpe et videokamera av ukjent merke for 300 kroner, men ble belastet med ti ganger så høyt beløp på en strandbutikk i Puerto Mogan på Gran Canaria.

Canarijournalen.no/privat
 • Anne Lise Stranden
Publisert:,

Presset. Pensjonisten Åsmund Johannes fra Voss ble nylig svindlet i den populære turistbyen Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria. Han ble presset til å kjøpe et kamera og en kikkert som skulle koste 40 euro, men ble trukket hele 415 euro på kredittkortet.

15 tilfeller. Ifølge Canariajournalen.no skal 15 nordmenn i det siste ha blitt lurt i bazaar-butikker i Puerto Rico og Puerto de Mogan sørvest på øya.

Bare noen få har fått tilbake penger etter å ha gått til politiet eller fått hjelp av Mogan kommunes forbrukerkontor. Flere har også blitt forsøkt svindlet.

– Det er trolig bare toppen av isfjellet, skriver redaktør Hugo Ryvik i den lokale nettavisen.

Les også:Ektepar svindlet for 96.000 kroner på Tenerife

Voldsomt press. Åsmund Johannes sier han ble utsatt for et voldsomt press i souvenir- og elektronikkbutikken i den populære turistbyen.

– Jeg var egentlig ikke interessert i videokamera, men butikkpersonellet dro meg i armene inn fra gaten fordi de ville vise meg noe, selv om jeg høylydt fortalte at jeg ikke var interessert, forteller han til Canariajournalen.

Til slutt ble han overtalt til å gjøre kjøpet.

Prisen som ble avtalt for et enkelt videokamera og kikkert, var 40 euro. Det tilsvarer drøyt 300 kroner.

Les også:Strid om avslag på 85.000 kroner etter MC-tur

LURT: Det var i en butikk ved siden av denne restauranten i Puerto de Mogan at pensjonisten fra Voss nylig ble svindlet for 3000 kroner. Han er en av få som likevel har klart å få ordnet opp i saken.

Canarijournalen/privat

La til en null. Men nordmannen ble trukket over ti ganger så mye på kredittkortet. Den butikkansatte hadde holdt en finger over beløpet, da nordmannen skrev under. Han vurderte først å politianmelde saken.

Men istedet oppsøkte han butikken dagen etter sammen med en tolk og krevde å få tilbake pengene han hadde betalt for mye. Han tok også med kameraet.

Etter mye diskusjon fikk han tilbake 170 euro, noe han slett ikke var fornøyd med. Saken løste seg til slutt da han ble tilbudt et Samsung nettbrett fra utbrutt eske, mot å betale et mellomlegg.

– Ikke gi opp hvis du blir svindlet i disse butikkene, det viser seg at det kan lønne seg å stå på sitt, sier vossingen.

Les også:Styr unna leiefellene i utlandet

Lurt for 3600 kroner. Det er ikke bare kamerasvindel nordmenn blir utsatt for. En annen nordmann forteller til den lokale nettavisen at han i mars 2012 ble lurt til å betale 5600 kroner for et Samsung Tab2 lesebrett på Euro Center i Puerto Rico.

Tilbake i Norge oppdaget han at han kunne ha fått det samme produktet for snaut 2000 kroner på Elkjøp.

KONTAKT BANKEN: – Vi mottar jevnlig meldinger om svindel i butikker, der turister er blitt overtalt til å kjøpe falske produkter, sier Ragnar Wiik, leder av Forbruker Europa.

Foto: CF Wesenberg

Skaff hjelp. Direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa bekrefter problemet.

– Vi mottar jevnlig meldinger om svindel i butikker, der turister er blitt overtalt til å kjøpe falske produkter, sier han.

Hvis du er blitt svindlet i utlandet, kan du kontakte Forbruker Europa, som hjelper deg gratis.

Refusjon fra banken. Det er også et spørsmål om bankenes ansvar i slike saker, føyer han til.

– I tillegg til å kontakte politiet, de lokale forbrukermyndighetene eller oss i Forbruker Europa, kan man kontakte banken sin hvis det er benyttet kredittkort ved betalingen, sier Ragnar Wiik.

Forbruker Europa/ECC nettverket lanserer en rapport 15. februer om hvordan refusjon fra kortselskap/bank fungerer innen EU/EØS, forteller Wiik.

Les også:Høysesong for falske regninger

Slik unngår du å bli svindlet

Svindlerne sikter seg inn mot utenlandske turister som er på ferie og ikke orker å bruke den korte ferietiden på å kontakte politi eller andre instanser.

 • Et triks som kan fungere er derfor å si at du ikke er turist, men fastboende på Gran Canaria.
 • Blir du svindlet, kan det uansett lønne seg å politianmelde det på stedet. Enkelte har også fått hjelp på kommunekontoret i Mogan.
 • Turistkontoret i Puerto Rico anbefaler at du truer med å gå til politiet hvis du er svindlet eller blir forsøkt svindlet.
 • Du kan prøve å få tilbake penger fra kredittkortselskapet eller banken, ved å vise til finansavtaleloven paragraf 54 b. Men dette kan være vanskelig hvis du har signert for betalingen.


Ferieklubb-siktede i avhør

Sju personer som er siktet for ferieklubb-svindel sør på Gran Canaria, var mandag 3. februar inne for å avgi forklaring for en lokal domstol, skriver Canariajournalen.no.

Saken startet 22. juli i fjor, da politiet raidet lokalene til et selskap i Arguineguin. Totalt ble 74 personer arrestert i «Operasjon Voyager», deriblant flere nordmenn. 20 nordmenn skal ha vært involvert i salgsprosessen. VG omtalte saken:

Les mer her:Nordmann ute av varetekt

Turistene var blitt overtalt til å kjøpe dyre medlemskap i en ferieklubb hvor de ble lovet store rabatter på feriereiser og ferieopphold. Mange kunder leverte inn klage på at de ikke fikk rabattene og produktene som lovet.

Politiaksjonen ble iverksatt etter at organisasjonen Mindtimeshare leverte 60 klager fra misfornøyde kunder av ferieklubben til politiet. Mindtimeshare er en spansk organisasjon som representerer interessene til europeiske ferieandelseiere som har blitt ofre for svindel.

Forbruker Europa har fått et hundretalls klager på selskapene Lifestyle Holidays og Voyager Travel etter at arrestasjonene ble kjent.

Forbrukerkontoret i Mogán kommune på Gran Canaria skal siden ha mottatt langt over 100 klager på de gjeldende selskapene, og det europeiske forbrukerkontoret skal også ha mottatt rundt 100 klager.

Følg oss på Facebook!

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Arrestasjoner på Kanariøyene ingen hindring: Svindelmistenkt ferieklubb fortsatt i full sving

 2. Kjetil (29): Slik lurte jeg nordmenn i timeshare-fella

 3. - Det hørtes så forlokkende ut at vi rett og slett beit på

 4. Annonsørinnhold

 5. Nettavis: - Nordmann arrestert i timeshare-svindel

 6. Forbrukerrådet har truet banker med søksmål: Slik krever du penger tilbake fra banken