Oslo-folk hamstrer nyboliger

I en tid med svært slunkent utvalg av bruktboliger rundt hovedstaden, er nyboligsalget på Østlandet nå rekordhøyt.

VIL HA NYTT: I Oslo er salgsøkningen på nyboliger hele 44 prosent. Her sees rykende ferske boliger på eksklusive Sørenga.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
Publisert:,

– Vi har sett at nyboligsalget rundt Oslo har vært høyt i lang tid. I bruktboligmarkedet har det vært veldig høy prisstigning, og stor rift om boligene som legges ut, sier samfunnsøkonom Bjørn Gran i Samfunnsøkonomisk analyse til E24.

– Det er høy boligetterspørsel, gunstige lånevilkår og en underdekt etterspørsel som nyboligene fyller.

Nyboligsalget på Østlandet var rekordhøyt de siste to månedene, viser en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Les også

Spekulerer i ekstrem prisvekst: Opplever stadig mer «boligflipping» i Oslo

Har over halve Norges-salget

Econ Nye Boliger, som rapporten heter, viser at det ble solgt 4174 nye boliger i Norge totalt fra midten av april til midten av juni.

Det er en sterk oppgang på 18 prosent fra samme periode i fjor, og 29 prosent flere enn i forrige tomånedsperiode.

Men det er store regionale forskjeller. Mens oljekrisen gjør at utbyggerne fortsatt sliter med å få nok kjøpere på Sørvestlandet, ble det solgt 2502 nyboliger på Østlandet. Det er en økning på 18 prosent fra samme periode i fjor, og altså mer enn noen gang før.

Forrige rekord ble satt for nøyaktig ett år siden, for den samme tomånedersperioden. April-juni pleier å preges av høy nyboligetterspørsel.

Les også

To millioner for 13 kvadrat: – Det er skyhøyt, men fortsatt gunstig

Oslo-oppgang på 44 prosent

I Oslo alene ble det solgt 1029 nyboliger. Her er økningen fra fjorårets periode på hele 44 prosent, viser datagrunnlaget i rapporten.

– Det er nok flere som kjøper for å investere, sier Gran.

Sjeføkonomen viser til flere år med bratt Oslo-prisvekst, og tror den høye boligappetitten nå viser at det råder oppfatning om at den positive utviklingen vil fortsette.

Fra meglerhold meldes det også om et «boligflipper»-inntog i Oslo – spekulanter som kjøper og selger brennkvikt, ofte uten å foreta særlig annet enn å vente noen måneder måneder på neste prisbyks.

Sjeføkonomer er bekymret for at spekulanter med hårete prisforventninger bidrar til å skape selvforsterkende prisspiraler som kan ende med en boligboble.